Vo štvrtok patrila luxusná reštauračná miestnosť hotela Grand Matej návštevníkom zo Základnej združenej organizácie telesne postihnutých a postihnutých civilizačnými chorobami, ktorí boli spoluorganizátormi tohto podujatia spolu s Pohronským osvetovým strediskom Žiar nad Hronom, pracovisko Banská Štiavnica. Prednáška vedená pod heslom Nech je jedlo vašim liekom, bola venovaná tráveniu a diéte.
„V sanatóriu som získal dôležitú skúsenosť, že tá istá diéta môže mať u rôznych ľudí rozličné účinky, ba má rozličné účinky aj u toho istého človeka v rozdielnych dobách života,“ tvrdil Teofil Nechuta. „Viditeľné je to najmä na hmotnosti. Zrejme tu ide o sprievodné okolnosti a nie o chemicko – fyzikálne analyzovanú skladbu stravy. Ak spoznáte svoju najväčšiu chybu (väčšinou to bude rýchle jedenie) a ak ju napravíte, vtedy urobíte pre svoje zdravie podstatne viac, ako keby ste preštudovali päť rozličných kníh o diétach od uznávaných odborníkov. Stvoriteľ nám dal do vena veľmi dobrý a diferencovaný program trávenia. Nemali by sme ho narúšať zlými životnými okolnosťami.“
V praktickej časti sa Teofil Nechuta pochválil vlastnoručne pripravenými jedlami. Z nich 25 prítomným najviac chutil jemný šalát z čínskej kapusty ochutený jogurtom. Bezpochyby zaujímavé bolo mať na tanieri tri druhy šalátov a tofu pripravené na leče s ryžou. Všetci dostali aj recept na prevenciu a liečbu srdcovocievnych ochorení, poučenie ako hrozno posilňuje srdce a zlepšuje krvný obeh, i recept na hroznový džús. Všetci poslucháči odchádzali domov veselší, múdrejší a zdravo najedení.
Autor: Helena Valentová