
i tak ozdobovanie, ale skôr zlepovanie jednotlivých stien. Najprv som si z papiera pripravila šablóny, podľa ktorých som upiekla steny domu. Penou z rozšľahaných vajec a cukru som ich zlepovala. Nakoniec mi ostávalo len domček ozdobiť. Keďže som predtým pracovala v cukrárni, nemala som s tým veľa roboty.“
Perníkový domček je umiestnený v jednej reštaurácií v obci Ladomerská Vieska. „Ľudia si sem chodia tento domček aj fotiť. Dokonca jeden pán sem poslal manželku, vraj, aby taký upiekla aj doma. Ale pokiaľ viem, nepodaril sa jej. Iný pán, zo Zvolena, mi zaň ponúkal dve tisíc korún. Nechceli sme ho však predať.“
Jarmila Vasilová robila perníkové domčeky, ale aj figúrky a stromčeky pre seba a svoju rodinu. Na budúci rok plánuje upiecť väčší vianočný stromček. A či jej niekto s pečením pomáha?
„Moja dcéra nemá na pečenie čas, spolieha sa, že upečiem ja,“ dodáva na záver Jarmila Vasilová, ktorá na Vianoce pečie okrem perníkov aj vanilkové rožky, oriešky, tradičné vianočné pečivo.
Jarmila Vasilová (na snímke) nám prezradila aj vlastný recept na perník, ktorý si upečiete nasledovne: 1 kg hladkej múky, 450 gramov práškového cukru, 360 gramov medu, 6 vajec, 3 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 1 perníkové korenie, 1 vanilkový a 1 škoricový cukor. Všetko dobre spracujeme, necháme odležať 24 hodín. Vykrojíme potrebný tvar a pečieme 7 až 10 minút na 180 - 200 °C.