Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Ako sviatkujú?

Už o pár dní zaklopú na dvere najkrajšie sviatky roka, Vianoce. Nás zaujímalo, ako ich trávia najvýznamnejší ľudia niektorých miest regiónu.
Marián Lichner, primátor mesta Banská Štiavnica: „Vianočné sviatky trávim tradične do


Už o pár dní zaklopú na dvere najkrajšie sviatky roka, Vianoce. Nás zaujímalo, ako ich trávia najvýznamnejší ľudia niektorých miest regiónu.

Marián Lichner, primátor mesta Banská Štiavnica: „Vianočné sviatky trávim tradične doma s rodinou. Pre mňa sú to najkrajšie sviatky, pretože sú naplnené atmosférou pokoja a mieru. Rozhlasové a televízne vysielanie nás netrápi vojnami a násilím a zdá sa, že i medzi ľuďmi je viac porozumenia ako v ostatné dni roka. Väčšinu času počas sviatočných dní míňam na čítanie kníh. Pretože počas bežných dní čítam knihy takmer výlučne len vo večerných a nočných hodinách, čítanie cez denné svetlo zosilňuje vo mne výnimočnosť sviatočných chvíľ. Ku knihám patria samozrejme vianočné piesne, vianočný stromček, oheň sviečky a vianočné oblátky s nefalšovaným včelím medom.
Jedálny lístok pri štedrovečernom stole sa počas môjho života nezmenil ani raz. Je to kapustnica, vyprážaný kapor a opekance s bryndzou.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ivan Černaj, primátor mesta Žiar nad Hronom: „Kedysi, keď ešte žili moji starí rodičia, pri štedrovečernom stole sme sa stretli tri generácie. Dnes trávim tento večer len s rodinou, manželkou a deťmi. Večera pozostáva z tradičných vianočných jedál - kapustnice s klobásou, šalátu, vyprážaného kapra a opekancov s makom. Pred večerou nesmie chýbať vianočná oblátka s medom, nakrájaný strúčik cesnaku. Pod obrus dávame peniaze.“

Juraj Schwarz, primátor mesta Nová Baňa: „Vianočné sviatky trávim v kruhu najbližšej rodiny a zásadne v domácom prostredí. Zvyky zachovávame klasické, stromček staviame v predvečer Štedrého dňa. V tento deň nezabúdame ani na zvieratá v hore, prekrajujeme jabĺčko kvôli prognóze zdravia, vkladáme peniaze a šupiny z kapra pod obrus, aby sme netreli finančnú núdzu, počas večere ženy nesmú vstať od stola a preto záležitosti obsluhy počas večere zabezpečuje domáci pán. Štedrá večera začína spomienkou na všetkých, ktorí nemôžu byť už spoločne s nami, poďakovaním za spoločné stretnutie v zdraví so slávnostným prípitkom, zjedením vianočnej oblátky s medom a cesnakom.
Hlavné menu sa skladá zo smotanovej kyslej kapustnice s hríbami, vyprážanej ryby so šalátom a pečenej ryby na masle s chlebom alebo šalátom. Počas večere znejú vianočné koledy, televízor vypíname.
Po odovzdaní darčekov si spoločne posedíme pri dobrom vínku a spomienkach ako aj pri televíznom programe či spoločne zaspievaných vianočných koledách až do času odchodu niektorých členov rodiny na polnočnú omšu. Samozrejme, že počas večere dostanú chutnú odmenu aj všetky zvieratá, ktoré doma chováme.
K slávnostnému stolu pravidelne zasadáme spoločne celá rodina, posledné roky aj so starou mamou, ktorá trávi vianočné sviatky spolu s nami od doby úmrtia starého otca. Celé vianočné sviatky trávime ďalej spoločne v rodinnom kruhu v radosti, pretože ich považujeme za najväčší rodinný sviatok a udalosť.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 013
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 591
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 981
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 639
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 269
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 987
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 506
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 369
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 244
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 854
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

14m

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

13 h
Termálny prameň v Lukavici využívajú na rekreáciu miestni aj turisti.

Termálny prameň v Lukavici zaradili medzi územia s vysokým stupňom ochrany. Jeho využívanie je problematické.

15 h
Ilustračná fotografia.

Knižnica v Žiari nad Hronom bude od stredy 27. januára opäť otvorená, avšak v obmedzenom režime.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

18 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Už ste čítali?