Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Splendidi Natale – nádherné Vianoce

Vianočné sviatky sú nenávratne preč, tá čarovná atmosféra, rodinná pohoda, pokoj, bohato prestreté stoly, darčeky, sladké leňošenie. Žijeme v prúde každodenných udalostí nového roka. Vráťme sa však na okamih späť, a pripomeňme si čas Vianoc. Hovorí sa „Vi


anoce sú všade tam, kde sú vaši najbližší, a môže to byť kdekoľvek.“ Niektorí z nás vyhľadávajú zasnežené centrá zimných športov, iní dávajú prednosť slnečným exotickým krajinám a trávia vianočné sviatky na horúcich plážach, ale väčšina si nevie predstaviť Vianoce bez tradičných zvykov, tepla svojho domova, rodinného kruhu.
Chceme vám predstaviť človeka, ktorý prišiel už druhýkrát Vianoce stráviť na Slovensko. Nie do vychytených zimných stredísk, ale k nám, na stredné Slovensko, do nášho regiónu. A prečo? „Tu u vás na Slovensku, sú splendidi Natale - nádherné Vianoce, čarovnejšia atmosféra, spojitosť rodiny.“ Carlo Benedetti k nám pricestoval z Talianska, konkrétne z Verony, aj so svojím 10-ročným synom. Andrea nám prezradil, že najviac sa tešil na sneh, lebo toho si v Taliansku neužije, ale tento raz mu to nevyšlo, počasie nebolo celkom decembrové. Vianoce spolu prežili v dome rodičov svojej priateľky Michaely v Trnavej Hore, ktorá nám pomáha pri komunikácií s Carlom a Andreom.
Spýtali sme sa na vianočné tradície charakteristické pre Talianov. Tak ako u nás, je rozmanitosť zvykov závislá od jednotlivých regiónov, ale niečo majú spoločné. Neodmysliteľnou súčasťou talianskych Vianoc je koláč Paneton. Nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, predáva sa vo veľkej škatuli s úchytkou. Je to hotový koláč podobný našej bábovke, môže byť s hrozienkami, kandizovaným ovocím, alebo plnkou. V škatuli je pribalené vrecko s posypovým cukrom. Stačí ho len nasypať do igelitového vrecka s koláčom, riadne zatriasť, keď sa cukor prilepí na koláč, Paneton je pripravený. Mali sme možnosť si to vyskúšať, aj ochutnať, vianočný koláč bol znamenitý. Niektoré gazdinky si Paneton pečú doma. Zvláštnosťou je doba kysnutia cesta, trvá dva dni.
Sviatočnú večeru v Taliansku chystajú 25.decembra a tradičným jedlom je peara a bolito, varené mäso máčané v omáčke z vareného chleba. Taliani sú všeobecne známi svojimi cestovinami na tisíc spôsobov a záleží od tradície rodiny, ako si ju pripravia na sviatočný stôl. Nekonzumujú polievky alebo len veľmi málo, kyslú kapustu poznajú, ale kapustnicu nevaria. Typické pečivo je crostata, niečo ako naše linecké pečivo s lekvárom.
Čo najviac chutilo našim hosťom na Slovensku? Zlatú medailu dostali opekance. Ako sa vyjadril Carlo, je to „benissimo piatto – výborné jedlo“. Striebornú medailu dostala kapustnica a oblátky s medom. Úspech mal aj vianočný kapor, naša sladkovodná ryba, pretože morských príšer majú doma dosť. Veľkým zážitkom pre Carla boli šupiny z kapra, ktoré mu jeho hostitelia vložili pod obrus ako symbol hojnosti a bohatstva. Andrea bol nadšený darčekmi pod vysvieteným vianočným stromčekom. V Taliansku si na Vianoce ľudia darujú len drobnosti a nosí ich Babo Natále. Tie väčšie darčeky deti dostanú od Santa Lucie v noci z 12. na 13. decembra. Je to biela dobrá víla, ktorej deti posielajú lístočky so svojimi želaniami.
Bolo pre nás potešením počuť toľko superlatívov na naše Vianoce a sme radi, že sa tu talianskym hosťom páčilo, aj keď tento rok sme nemali pravé biele Vianoce. Carlo s Andreom odcestovali späť do svojej krajiny, ale v srdci si odniesli aj kus Slovenska, veď naše Vianoce sú predsa Splendidi Natale.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 300
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 788
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 385
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 703
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 155
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 822
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 450
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 304
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 119
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 983
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

4m
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

6 h
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

8 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

13 h

Už ste čítali?