Výstava Stredoveká kuchyňa, ktorú si môžete pozrieť v Dome kultúry na Námestí Matice slovenskej v Žiari nad Hronom, uvádza do tajov gastronómie v stredoveku, a to prostredníctvom širokého spektra vystavovaného kuchynského riadu.
„Stravovanie v minulosti bolo jednoduchšie,“ hovorí kurátorka výstavy Zuzana Denková. „V bohatších vrstvách prevažovali mäsité pokrmy kombinované s rôznymi kašami, zapíjané vínom. V sedliackych chalupách sa varila najmä prosná kaša, hrach, bôbový príkrm a v dni sviatočné pribudol aj kúsok mäsa. Jedlo sa z drevených tanierov s vyrezávanými lyžicami. Sedliaci pili z drevených črpákov. U bohatších sa servírovalo na kovových misách, tanieroch a kovové boli aj lyžice.“
Vystavené exponáty približujú výbavu kuchyne sociálne vyššie postavených i chudobnejších obyvateľov. Všetky exponáty pochádzajú z archeologických nálezísk Slovenska.
Autor: rei