Piatok, 3. február, 2023 | Meniny má Blažej

Súkromná hotelová akadémia, Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici

Súkromná hotelová akadémia Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici sa reprezentuje v dvoch líniách: členstvom v celoslovenských združeniach a zabezpečovaním významných gastronomických akcií. Je členom Asociácie súkromných škôl Slovenska a pridruženým čle

nom Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky. V minulosti škola zabezpečovala reprezentačné recepcie na slovenských veľvyslanectvách v Budapešti a v Prahe. Po gastronomickej stránke zabezpečovala a stále zabezpečuje, návštevy významných osobností v Banskej Štiavnici. Boli to recepcie pre prezidenta SR, pre arcibiskupa, ministrov vlády i monackého princa Alberta. Pre občanov mesta každoročne organizuje Gastrodeň, na ktorom žiaci školy prezentujú získané odborné zručnosti.
Žiaci školy sa pravidelne zúčastňujú odborných súťaží barmanov a someliérov Vinanza Tropy – Somelier Club, Mladý someliér, De kuper eurocup a olympiád v cudzích jazykoch, na ktorých dosahujú veľmi dobré výsledky. Výraznou mierou prispievajú študenti ku každodennej reprezentácii školy prevádzkovaním reštaurácie a kaviarne Balans. Za veľmi krátke obdobie – bola otvorená 1. 10. 2004 – si medzi obyvateľmi i návštevníkmi mesta získala veľkú obľubu. Vysoký štandard poskytovaných služieb, kvalitná obsluha, originalita a spôsob prezentácie ponúkaných jedál a nápojov zvyšujú gastronomickú kultúru regiónu a dodávajú návštevníkom možnosť vnímať atmosféru značkových svetových reštaurácií v domácom prostredí.
Žiaci absolvujú počas štúdia učebnú prax, odbornú prax a prázdninovú prax. Učebnú a odbornú prax absolvujú v Stredisku odbornej praxe, reštaurácii a kaviarni Balans a v zmluvných podnikoch. Ťažiskom odbornej praxe v reštaurácii Balans je dať študentom možnosť získať zručnosti v obsluhe, príprave jedál a miešaných nápojov v súlade s európskymi trendmi gastronómie. V reštaurácii je uplatňovaný francúzsky spôsob obsluhy. Ide o zložitú obsluhu typickú pre gastronomické zariadenia vysokého štandardu a reštaurácie štvor až päť hviezdičkových hotelov. Časť odbornej a prázdninovej praxe v rozsahu troch až štyroch mesiacov absolvujú žiaci po splnení interných školských kritérií aj v zahraničí. Počas desaťročnej existencie školy absolvovali žiaci prax v týchto krajinách: Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko, Veľká Británia, Cyprus a Turecko. Interné školské kritériá pre výber žiakov na zahraničnú prax sú stanovené bodovacím systémom zahŕňajúcim študijné výsledky (výsledky z cudzích jazykov, odborného predmetu technika obsluhy a celkový priemer), odborné akcie vykonávané v rámci školy, profesijnú aktivitu a dochádzku (počet vymeškaných hodín). Absolvovaním zahraničnej praxe žiaci prekonávajú konverzačnú bariéru pri osvojovaní si cudzieho jazyka, získavajú znalosti o organizácii práce v gastronomických podnikoch v zahraničí, získavajú značné sebavedomie a najmä môžu vypomôcť rodičom pri financovaní štúdia.
Dňa 25. mája 2004 získala škola európsky certifikát International education society akceptujúci úroveň vzdelania absolventov školy s porovnateľnými školami v rámci Európskej únie. Certifikát IES dostávajú absolventi spolu s maturitným vysvedčením v slovenskom a anglickom jazyku.
Pri výučbe je dôraz daný na tri základné oblasti: odbornú, jazykovú a ekonomickú prípravu žiakov. V odbornej príprave sa teoretické znalosti z predmetov technika obsluhy, technológia prípravy pokrmov, náuka o potravinách a náuka o výžive precvičujú v praktických činnostiach. Priebežnú, odbornú aj prázdninovú prax žiaci absolvujú nielen v Stredisku odbornej praxe a v zmluvných hoteloch a reštauráciách, ale i v gastronomických podnikoch rodičov žiakov. S cieľom zvýšenia kvality pripravenosti študentov prevádzkuje škola vlastnú reštauráciu a kaviareň v objekte školy. V oboch prevádzkach žiaci pod dozorom vyučujúcich uplatňujú francúzsky systém obsluhy, ponúkajú miešané nápoje a jedlá zážitkovej gastronómie. Žiaci vyšších ročníkov, ktorí prejavia vysoký stupeň zručností a manažérske schopnosti, majú v rámci odbornej praxe vytvorené samostatné skupiny, ktoré sami, bez dozoru vyučujúceho, riadia. Stávajú sa tak na vymedzené časové obdobie manažérmi plne zodpovednými za chod reštaurácie a kaviarne.
V škole sa vyučujú štyri cudzie jazyky: anglický, nemecký, francúzsky a španielsky. Vyučovanie zabezpečujú plne kvalifikovaní pedagógovia. O ich kvalitnej výučbe svedčí aj skutočnosť, že žiaci dokážu plynulo komunikovať v cudzom jazyku už v druhom ročníku a po dosiahnutí 18 rokov môžu absolvovať zahraničnú prax.
Škola je situovaná v trojposchodovej budove v blízkosti sídliska Drieňová. Obklopená je športovým areálom s tenisovým kurtom a dvomi volejbalovými ihriskami. Priamo v budove školy je možné ubytovanie žiakov v troj a štvor posteľových izbách. V čase mimo vyučovania majú žiaci možnosť pracovať v záujmových krúžkoch ako sú napríklad someliérsky kurz, zážitková gastronómia spojená s dekoratívnym aranžovaním ovocia a zeleniny, debatný klub a ďalšie.
Pre absolventov základných škôl sú predpísané prijímacie skúšky formou testu zo slovenského jazyka a z cudzieho jazyka (nemeckého, francúzskeho alebo anglického). Súčasťou skúšky je aj osobný pohovor, cieľom ktorého je získať informácie o žiakovi, jeho poznatkoch z odboru a o jeho profesionálnej orientácii. Bez prijímacích pohovorov sú prijatí tí žiaci, ktorí na konci ôsmeho a v prvom polroku deviateho ročníka základnej školy dosiahli celkový priemer do 2,00 a zo slovenského jazyka a literatúry a z cudzieho jazyka nemali horšiu známku ako 2. Títo uchádzači sa zúčastnia iba osobného pohovoru. Termíny prijímacích skúšok päťročného štúdia:
1. kolo: 10. mája 2005
2. kolo: 21. júna 2005
Pre pomaturitné a vyššie odborné štúdium sú určené prijímacie skúšky z cudzieho jazyka. Kritériom pre prijatie na štúdium je získanie aspoň 50 percent z celkového počtu bodov. Termíny prijímacích skúšok pomaturitného a vyššieho odborného štúdia:
1. kolo: 21. júna 2005
2. kolo: 25. augusta 2005
S cieľom zvýšiť odbornú úroveň pracovníkov v hotelovo-gastronomických službách škola od roku 2004 organizuje rekvalifikačné kurzy. Konajú sa formou dvojdňových sústredení dvakrát mesačne. Každý kurz je ukončený štvordňovým sústredením, a ich celková dĺžka je šesť mesiacov. Kurz kuchár špecialista je určený pre vyučených kuchárov, ktorí majú záujem získať hlbšie vedomosti v oblasti nových gastronomických trendov a medzinárodných gastronomických zvláštností a pre pracovníkov vykonávajúcich profesiu kuchára bez príslušného vzdelania, ktorí majú záujem získať kvalifikáciu v tomto odbore. Rozsah kurzu je 250 hodín. Čašník (servírka), barman (barmanka) – cieľom tohto kurzu je získanie teoretických a praktických vedomostí absolventov v oblasti gastronomických služieb, získanie poznatkov a zručností v oblasti obsluhy a prípravy a podávania miešaných nápojov a prípravy realizácie spoločenských gastronomických akcií. Kurz je určený pre pracovníkov, ktorí v súčasnosti pracujú v gastronomických zariadeniach bez akejkoľvek odbornej kvalifikácie a pracovníkov, ktorí sa neuplatnili na trhu práce vo svojej pôvodnej kvalifikácii a chcú touto formou nájsť nové a perspektívne uplatnenie doma i v zahraničí. Kurz podnikateľského minima pre riadenie malých podnikov v hotelierstve a pohostinstve – jeho cieľom je umožniť frekventantom získať teoretické a praktické vedomosti v oblasti hotelovo-gastronomických služieb a schopnosť samostatne riadiť podnik a aktívne ovplyvňovať trh cestovného ruchu správnou ponukou a marketingovými aktivitami.
Škola pripravuje študentov na povolanie v troch formách štúdia: v päťročnom dennom štúdiu absolventov základných škôl, v dvojročnom dennom alebo diaľkovom pomaturitnom štúdiu absolventov stredných škôl a v trojročnom vyššom odbornom štúdiu, ktoré je novinkou v systéme vzdelávania. Ďalšími vzdelávacími aktivitami školy sú odborné kurzy pre študentov školy. Pre rozšírenie odborných vedomostí študentov nad rámec učebných osnov organizuje škola v spolupráci s Barmanskou asociáciou Slovenskej republiky barmanský kurz a v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky someliérsky kurz. Škola tiež organizuje kurz dekoratívneho vyrezávania ovocia a zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  6. Dodajte vašej pokožke šťavu
  7. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  1. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  2. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  3. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  4. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. Dodajte vašej pokožke šťavu
  7. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  8. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 568
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 152
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 031
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 738
  5. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 687
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 019
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 011

Blogy SME

  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (3. - 9.2.1923)
  2. Miroslav Lukáč: Užitočný idiot /terminus technicus/ sa stáva nedostatkovým tovarom.
  3. Jana Melišová: Ten, kto koná dobro pre dobro
  4. Jozef Sitko: Sú blogy selektované podľa politického obsahu a významu?
  5. Vladimír Krátky: Fico sa zrejme účelovo nechal od veľvyslancov prefackať .
  6. Jozef Stasík: iCow: Aplikácia z Kene, ktorá pomáha farmárom zlepšiť produktivitu stáda a zvýšiť príjmy
  7. Peter Slamenik: Nefeť pleseň, diel číslo 1.
  8. Tupou Ceruzou: Alfasamec Sulík
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 661
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 742
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 4 313
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 891
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 690
  6. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 558
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 969
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 836
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.

TOP 30 prináša ďalšie výnimočné príbehy.


31. jan
Ján Kožuško, zakladateľ projektu Programko.sk

Na samotných kurzoch sa lektori nevenujú len tematike, na ktorý je workshop zameraný, ale poslucháčov upozorňujú aj na nástrahy internetu. Veď pojem kyberšikana sa v našom slovníku natrvalo usadil. V internetových vodách číhajú na deti rôzne nástrahy.


31. jan
Vodiči, ktorí chcú pokračovať v smere na Košice, musia prejsť cez mesto Zvolen.

Výstavba by bola rýchlejšia a finančne menej náročná.


29. jan
MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


27. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muž na následky zranení zomrel.


1. feb

Aktuálny dlh letiska je 1,8 milióna eur.


21 h

Opatrenia sú tiež na ďalších súdoch. Zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku museli odviesť dvojicu obžalovaných.


(JN) 17 h

Prichádza poľská spoločnosť Orlen, v Čechách je už jednotkou.


23 h

Blogy SME

  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (3. - 9.2.1923)
  2. Miroslav Lukáč: Užitočný idiot /terminus technicus/ sa stáva nedostatkovým tovarom.
  3. Jana Melišová: Ten, kto koná dobro pre dobro
  4. Jozef Sitko: Sú blogy selektované podľa politického obsahu a významu?
  5. Vladimír Krátky: Fico sa zrejme účelovo nechal od veľvyslancov prefackať .
  6. Jozef Stasík: iCow: Aplikácia z Kene, ktorá pomáha farmárom zlepšiť produktivitu stáda a zvýšiť príjmy
  7. Peter Slamenik: Nefeť pleseň, diel číslo 1.
  8. Tupou Ceruzou: Alfasamec Sulík
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 661
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 742
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 4 313
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 891
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 690
  6. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 558
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 969
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 836
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu