Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Súkromná hotelová akadémia, Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici

Súkromná hotelová akadémia Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici sa reprezentuje v dvoch líniách: členstvom v celoslovenských združeniach a zabezpečovaním významných gastronomických akcií. Je členom Asociácie súkromných škôl Slovenska a pridruženým čle

nom Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky. V minulosti škola zabezpečovala reprezentačné recepcie na slovenských veľvyslanectvách v Budapešti a v Prahe. Po gastronomickej stránke zabezpečovala a stále zabezpečuje, návštevy významných osobností v Banskej Štiavnici. Boli to recepcie pre prezidenta SR, pre arcibiskupa, ministrov vlády i monackého princa Alberta. Pre občanov mesta každoročne organizuje Gastrodeň, na ktorom žiaci školy prezentujú získané odborné zručnosti.
Žiaci školy sa pravidelne zúčastňujú odborných súťaží barmanov a someliérov Vinanza Tropy – Somelier Club, Mladý someliér, De kuper eurocup a olympiád v cudzích jazykoch, na ktorých dosahujú veľmi dobré výsledky. Výraznou mierou prispievajú študenti ku každodennej reprezentácii školy prevádzkovaním reštaurácie a kaviarne Balans. Za veľmi krátke obdobie – bola otvorená 1. 10. 2004 – si medzi obyvateľmi i návštevníkmi mesta získala veľkú obľubu. Vysoký štandard poskytovaných služieb, kvalitná obsluha, originalita a spôsob prezentácie ponúkaných jedál a nápojov zvyšujú gastronomickú kultúru regiónu a dodávajú návštevníkom možnosť vnímať atmosféru značkových svetových reštaurácií v domácom prostredí.
Žiaci absolvujú počas štúdia učebnú prax, odbornú prax a prázdninovú prax. Učebnú a odbornú prax absolvujú v Stredisku odbornej praxe, reštaurácii a kaviarni Balans a v zmluvných podnikoch. Ťažiskom odbornej praxe v reštaurácii Balans je dať študentom možnosť získať zručnosti v obsluhe, príprave jedál a miešaných nápojov v súlade s európskymi trendmi gastronómie. V reštaurácii je uplatňovaný francúzsky spôsob obsluhy. Ide o zložitú obsluhu typickú pre gastronomické zariadenia vysokého štandardu a reštaurácie štvor až päť hviezdičkových hotelov. Časť odbornej a prázdninovej praxe v rozsahu troch až štyroch mesiacov absolvujú žiaci po splnení interných školských kritérií aj v zahraničí. Počas desaťročnej existencie školy absolvovali žiaci prax v týchto krajinách: Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko, Veľká Británia, Cyprus a Turecko. Interné školské kritériá pre výber žiakov na zahraničnú prax sú stanovené bodovacím systémom zahŕňajúcim študijné výsledky (výsledky z cudzích jazykov, odborného predmetu technika obsluhy a celkový priemer), odborné akcie vykonávané v rámci školy, profesijnú aktivitu a dochádzku (počet vymeškaných hodín). Absolvovaním zahraničnej praxe žiaci prekonávajú konverzačnú bariéru pri osvojovaní si cudzieho jazyka, získavajú znalosti o organizácii práce v gastronomických podnikoch v zahraničí, získavajú značné sebavedomie a najmä môžu vypomôcť rodičom pri financovaní štúdia.
Dňa 25. mája 2004 získala škola európsky certifikát International education society akceptujúci úroveň vzdelania absolventov školy s porovnateľnými školami v rámci Európskej únie. Certifikát IES dostávajú absolventi spolu s maturitným vysvedčením v slovenskom a anglickom jazyku.
Pri výučbe je dôraz daný na tri základné oblasti: odbornú, jazykovú a ekonomickú prípravu žiakov. V odbornej príprave sa teoretické znalosti z predmetov technika obsluhy, technológia prípravy pokrmov, náuka o potravinách a náuka o výžive precvičujú v praktických činnostiach. Priebežnú, odbornú aj prázdninovú prax žiaci absolvujú nielen v Stredisku odbornej praxe a v zmluvných hoteloch a reštauráciách, ale i v gastronomických podnikoch rodičov žiakov. S cieľom zvýšenia kvality pripravenosti študentov prevádzkuje škola vlastnú reštauráciu a kaviareň v objekte školy. V oboch prevádzkach žiaci pod dozorom vyučujúcich uplatňujú francúzsky systém obsluhy, ponúkajú miešané nápoje a jedlá zážitkovej gastronómie. Žiaci vyšších ročníkov, ktorí prejavia vysoký stupeň zručností a manažérske schopnosti, majú v rámci odbornej praxe vytvorené samostatné skupiny, ktoré sami, bez dozoru vyučujúceho, riadia. Stávajú sa tak na vymedzené časové obdobie manažérmi plne zodpovednými za chod reštaurácie a kaviarne.
V škole sa vyučujú štyri cudzie jazyky: anglický, nemecký, francúzsky a španielsky. Vyučovanie zabezpečujú plne kvalifikovaní pedagógovia. O ich kvalitnej výučbe svedčí aj skutočnosť, že žiaci dokážu plynulo komunikovať v cudzom jazyku už v druhom ročníku a po dosiahnutí 18 rokov môžu absolvovať zahraničnú prax.
Škola je situovaná v trojposchodovej budove v blízkosti sídliska Drieňová. Obklopená je športovým areálom s tenisovým kurtom a dvomi volejbalovými ihriskami. Priamo v budove školy je možné ubytovanie žiakov v troj a štvor posteľových izbách. V čase mimo vyučovania majú žiaci možnosť pracovať v záujmových krúžkoch ako sú napríklad someliérsky kurz, zážitková gastronómia spojená s dekoratívnym aranžovaním ovocia a zeleniny, debatný klub a ďalšie.
Pre absolventov základných škôl sú predpísané prijímacie skúšky formou testu zo slovenského jazyka a z cudzieho jazyka (nemeckého, francúzskeho alebo anglického). Súčasťou skúšky je aj osobný pohovor, cieľom ktorého je získať informácie o žiakovi, jeho poznatkoch z odboru a o jeho profesionálnej orientácii. Bez prijímacích pohovorov sú prijatí tí žiaci, ktorí na konci ôsmeho a v prvom polroku deviateho ročníka základnej školy dosiahli celkový priemer do 2,00 a zo slovenského jazyka a literatúry a z cudzieho jazyka nemali horšiu známku ako 2. Títo uchádzači sa zúčastnia iba osobného pohovoru. Termíny prijímacích skúšok päťročného štúdia:
1. kolo: 10. mája 2005
2. kolo: 21. júna 2005
Pre pomaturitné a vyššie odborné štúdium sú určené prijímacie skúšky z cudzieho jazyka. Kritériom pre prijatie na štúdium je získanie aspoň 50 percent z celkového počtu bodov. Termíny prijímacích skúšok pomaturitného a vyššieho odborného štúdia:
1. kolo: 21. júna 2005
2. kolo: 25. augusta 2005
S cieľom zvýšiť odbornú úroveň pracovníkov v hotelovo-gastronomických službách škola od roku 2004 organizuje rekvalifikačné kurzy. Konajú sa formou dvojdňových sústredení dvakrát mesačne. Každý kurz je ukončený štvordňovým sústredením, a ich celková dĺžka je šesť mesiacov. Kurz kuchár špecialista je určený pre vyučených kuchárov, ktorí majú záujem získať hlbšie vedomosti v oblasti nových gastronomických trendov a medzinárodných gastronomických zvláštností a pre pracovníkov vykonávajúcich profesiu kuchára bez príslušného vzdelania, ktorí majú záujem získať kvalifikáciu v tomto odbore. Rozsah kurzu je 250 hodín. Čašník (servírka), barman (barmanka) – cieľom tohto kurzu je získanie teoretických a praktických vedomostí absolventov v oblasti gastronomických služieb, získanie poznatkov a zručností v oblasti obsluhy a prípravy a podávania miešaných nápojov a prípravy realizácie spoločenských gastronomických akcií. Kurz je určený pre pracovníkov, ktorí v súčasnosti pracujú v gastronomických zariadeniach bez akejkoľvek odbornej kvalifikácie a pracovníkov, ktorí sa neuplatnili na trhu práce vo svojej pôvodnej kvalifikácii a chcú touto formou nájsť nové a perspektívne uplatnenie doma i v zahraničí. Kurz podnikateľského minima pre riadenie malých podnikov v hotelierstve a pohostinstve – jeho cieľom je umožniť frekventantom získať teoretické a praktické vedomosti v oblasti hotelovo-gastronomických služieb a schopnosť samostatne riadiť podnik a aktívne ovplyvňovať trh cestovného ruchu správnou ponukou a marketingovými aktivitami.
Škola pripravuje študentov na povolanie v troch formách štúdia: v päťročnom dennom štúdiu absolventov základných škôl, v dvojročnom dennom alebo diaľkovom pomaturitnom štúdiu absolventov stredných škôl a v trojročnom vyššom odbornom štúdiu, ktoré je novinkou v systéme vzdelávania. Ďalšími vzdelávacími aktivitami školy sú odborné kurzy pre študentov školy. Pre rozšírenie odborných vedomostí študentov nad rámec učebných osnov organizuje škola v spolupráci s Barmanskou asociáciou Slovenskej republiky barmanský kurz a v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky someliérsky kurz. Škola tiež organizuje kurz dekoratívneho vyrezávania ovocia a zeleniny.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  4. Získaj náskok pred štartom
  5. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  8. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  2. Dáma s pávím pierkom
  3. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  7. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  8. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  10. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 241
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 11 381
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 192
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 818
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 724
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 649
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 263
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 742
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 243
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Polícia asistuje záchranným zložkám neďaleko Banskej Štiavnice.

3 h
Ilustračné foto.

Mesto Nová Baňa plánuje spoplatniť parkovanie na plochách v lokalite Kohútovo, ktorá sa nachádza v blízkosti turistami vyhľadávaných atrakcií v okolí mesta.

8 h
V nemocnici pomáhajú kňazi i armáda.

Začali s očkovaním pedagogických zamestnancov.

11 h
Primár a diakon Štefan Paľúch.

Lieči telo i dušu. Celibát je preňho darom.

24. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mierne poklesol počet hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnici.

11 h

Kolíziu mal kamión s osobným autom.

10 h

Srdce bývalého rozhodcu, delegáta stretnutí a bývalého dlhoročného predsedu Komisie rozhodcov ObFZ Topoľčany naposledy dotĺklo v stredu vo veku 68 rokov.

13 h

Epidemická situácia sa podľa Krajčího stále zhoršuje.

23. feb

Už ste čítali?