Utorok, 7. december, 2021 | Meniny má AmbrózKrížovkyKrížovky

Súkromná hotelová akadémia, Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici

Súkromná hotelová akadémia Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici sa reprezentuje v dvoch líniách: členstvom v celoslovenských združeniach a zabezpečovaním významných gastronomických akcií. Je členom Asociácie súkromných škôl Slovenska a pridruženým čle

nom Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky. V minulosti škola zabezpečovala reprezentačné recepcie na slovenských veľvyslanectvách v Budapešti a v Prahe. Po gastronomickej stránke zabezpečovala a stále zabezpečuje, návštevy významných osobností v Banskej Štiavnici. Boli to recepcie pre prezidenta SR, pre arcibiskupa, ministrov vlády i monackého princa Alberta. Pre občanov mesta každoročne organizuje Gastrodeň, na ktorom žiaci školy prezentujú získané odborné zručnosti.
Žiaci školy sa pravidelne zúčastňujú odborných súťaží barmanov a someliérov Vinanza Tropy – Somelier Club, Mladý someliér, De kuper eurocup a olympiád v cudzích jazykoch, na ktorých dosahujú veľmi dobré výsledky. Výraznou mierou prispievajú študenti ku každodennej reprezentácii školy prevádzkovaním reštaurácie a kaviarne Balans. Za veľmi krátke obdobie – bola otvorená 1. 10. 2004 – si medzi obyvateľmi i návštevníkmi mesta získala veľkú obľubu. Vysoký štandard poskytovaných služieb, kvalitná obsluha, originalita a spôsob prezentácie ponúkaných jedál a nápojov zvyšujú gastronomickú kultúru regiónu a dodávajú návštevníkom možnosť vnímať atmosféru značkových svetových reštaurácií v domácom prostredí.
Žiaci absolvujú počas štúdia učebnú prax, odbornú prax a prázdninovú prax. Učebnú a odbornú prax absolvujú v Stredisku odbornej praxe, reštaurácii a kaviarni Balans a v zmluvných podnikoch. Ťažiskom odbornej praxe v reštaurácii Balans je dať študentom možnosť získať zručnosti v obsluhe, príprave jedál a miešaných nápojov v súlade s európskymi trendmi gastronómie. V reštaurácii je uplatňovaný francúzsky spôsob obsluhy. Ide o zložitú obsluhu typickú pre gastronomické zariadenia vysokého štandardu a reštaurácie štvor až päť hviezdičkových hotelov. Časť odbornej a prázdninovej praxe v rozsahu troch až štyroch mesiacov absolvujú žiaci po splnení interných školských kritérií aj v zahraničí. Počas desaťročnej existencie školy absolvovali žiaci prax v týchto krajinách: Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko, Veľká Británia, Cyprus a Turecko. Interné školské kritériá pre výber žiakov na zahraničnú prax sú stanovené bodovacím systémom zahŕňajúcim študijné výsledky (výsledky z cudzích jazykov, odborného predmetu technika obsluhy a celkový priemer), odborné akcie vykonávané v rámci školy, profesijnú aktivitu a dochádzku (počet vymeškaných hodín). Absolvovaním zahraničnej praxe žiaci prekonávajú konverzačnú bariéru pri osvojovaní si cudzieho jazyka, získavajú znalosti o organizácii práce v gastronomických podnikoch v zahraničí, získavajú značné sebavedomie a najmä môžu vypomôcť rodičom pri financovaní štúdia.
Dňa 25. mája 2004 získala škola európsky certifikát International education society akceptujúci úroveň vzdelania absolventov školy s porovnateľnými školami v rámci Európskej únie. Certifikát IES dostávajú absolventi spolu s maturitným vysvedčením v slovenskom a anglickom jazyku.
Pri výučbe je dôraz daný na tri základné oblasti: odbornú, jazykovú a ekonomickú prípravu žiakov. V odbornej príprave sa teoretické znalosti z predmetov technika obsluhy, technológia prípravy pokrmov, náuka o potravinách a náuka o výžive precvičujú v praktických činnostiach. Priebežnú, odbornú aj prázdninovú prax žiaci absolvujú nielen v Stredisku odbornej praxe a v zmluvných hoteloch a reštauráciách, ale i v gastronomických podnikoch rodičov žiakov. S cieľom zvýšenia kvality pripravenosti študentov prevádzkuje škola vlastnú reštauráciu a kaviareň v objekte školy. V oboch prevádzkach žiaci pod dozorom vyučujúcich uplatňujú francúzsky systém obsluhy, ponúkajú miešané nápoje a jedlá zážitkovej gastronómie. Žiaci vyšších ročníkov, ktorí prejavia vysoký stupeň zručností a manažérske schopnosti, majú v rámci odbornej praxe vytvorené samostatné skupiny, ktoré sami, bez dozoru vyučujúceho, riadia. Stávajú sa tak na vymedzené časové obdobie manažérmi plne zodpovednými za chod reštaurácie a kaviarne.
V škole sa vyučujú štyri cudzie jazyky: anglický, nemecký, francúzsky a španielsky. Vyučovanie zabezpečujú plne kvalifikovaní pedagógovia. O ich kvalitnej výučbe svedčí aj skutočnosť, že žiaci dokážu plynulo komunikovať v cudzom jazyku už v druhom ročníku a po dosiahnutí 18 rokov môžu absolvovať zahraničnú prax.
Škola je situovaná v trojposchodovej budove v blízkosti sídliska Drieňová. Obklopená je športovým areálom s tenisovým kurtom a dvomi volejbalovými ihriskami. Priamo v budove školy je možné ubytovanie žiakov v troj a štvor posteľových izbách. V čase mimo vyučovania majú žiaci možnosť pracovať v záujmových krúžkoch ako sú napríklad someliérsky kurz, zážitková gastronómia spojená s dekoratívnym aranžovaním ovocia a zeleniny, debatný klub a ďalšie.
Pre absolventov základných škôl sú predpísané prijímacie skúšky formou testu zo slovenského jazyka a z cudzieho jazyka (nemeckého, francúzskeho alebo anglického). Súčasťou skúšky je aj osobný pohovor, cieľom ktorého je získať informácie o žiakovi, jeho poznatkoch z odboru a o jeho profesionálnej orientácii. Bez prijímacích pohovorov sú prijatí tí žiaci, ktorí na konci ôsmeho a v prvom polroku deviateho ročníka základnej školy dosiahli celkový priemer do 2,00 a zo slovenského jazyka a literatúry a z cudzieho jazyka nemali horšiu známku ako 2. Títo uchádzači sa zúčastnia iba osobného pohovoru. Termíny prijímacích skúšok päťročného štúdia:
1. kolo: 10. mája 2005
2. kolo: 21. júna 2005
Pre pomaturitné a vyššie odborné štúdium sú určené prijímacie skúšky z cudzieho jazyka. Kritériom pre prijatie na štúdium je získanie aspoň 50 percent z celkového počtu bodov. Termíny prijímacích skúšok pomaturitného a vyššieho odborného štúdia:
1. kolo: 21. júna 2005
2. kolo: 25. augusta 2005
S cieľom zvýšiť odbornú úroveň pracovníkov v hotelovo-gastronomických službách škola od roku 2004 organizuje rekvalifikačné kurzy. Konajú sa formou dvojdňových sústredení dvakrát mesačne. Každý kurz je ukončený štvordňovým sústredením, a ich celková dĺžka je šesť mesiacov. Kurz kuchár špecialista je určený pre vyučených kuchárov, ktorí majú záujem získať hlbšie vedomosti v oblasti nových gastronomických trendov a medzinárodných gastronomických zvláštností a pre pracovníkov vykonávajúcich profesiu kuchára bez príslušného vzdelania, ktorí majú záujem získať kvalifikáciu v tomto odbore. Rozsah kurzu je 250 hodín. Čašník (servírka), barman (barmanka) – cieľom tohto kurzu je získanie teoretických a praktických vedomostí absolventov v oblasti gastronomických služieb, získanie poznatkov a zručností v oblasti obsluhy a prípravy a podávania miešaných nápojov a prípravy realizácie spoločenských gastronomických akcií. Kurz je určený pre pracovníkov, ktorí v súčasnosti pracujú v gastronomických zariadeniach bez akejkoľvek odbornej kvalifikácie a pracovníkov, ktorí sa neuplatnili na trhu práce vo svojej pôvodnej kvalifikácii a chcú touto formou nájsť nové a perspektívne uplatnenie doma i v zahraničí. Kurz podnikateľského minima pre riadenie malých podnikov v hotelierstve a pohostinstve – jeho cieľom je umožniť frekventantom získať teoretické a praktické vedomosti v oblasti hotelovo-gastronomických služieb a schopnosť samostatne riadiť podnik a aktívne ovplyvňovať trh cestovného ruchu správnou ponukou a marketingovými aktivitami.
Škola pripravuje študentov na povolanie v troch formách štúdia: v päťročnom dennom štúdiu absolventov základných škôl, v dvojročnom dennom alebo diaľkovom pomaturitnom štúdiu absolventov stredných škôl a v trojročnom vyššom odbornom štúdiu, ktoré je novinkou v systéme vzdelávania. Ďalšími vzdelávacími aktivitami školy sú odborné kurzy pre študentov školy. Pre rozšírenie odborných vedomostí študentov nad rámec učebných osnov organizuje škola v spolupráci s Barmanskou asociáciou Slovenskej republiky barmanský kurz a v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky someliérsky kurz. Škola tiež organizuje kurz dekoratívneho vyrezávania ovocia a zeleniny.

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  2. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  4. Získaj náskok pred štartom
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  6. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  7. Diplom, na ktorý budeš právom hrdý. Študuj u nás
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  10. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  1. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  2. METROPOLIS bude postavený podľa japonského know-how
  3. Rekonštrukcia prsníka po chirurgickej liečbe
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  6. Nadácia Orange s neziskovakmi pomôže na Vianoce ľuďom v núdzi
  7. Budúcnosť je v komplexnej ponuke financovania a v digitalizácii.
  8. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  9. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  10. Darujte predplatné SME.sk a vyhrajte
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 254
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 12 097
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 317
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 4 589
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 219
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 4 120
  7. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 953
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 171
  9. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 830
  10. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 2 697

Blogy SME

  1. Ján Marton: Jedna postkomunistická poľnohospodárska vízia ako doraziť vidiek.
  2. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  3. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný
  4. Adriana Boysová: Som out
  5. Marcel Škvarka: Útoky na novinárov - Robert Fico
  6. Martin Pilnik: Povinné očkovanie? Fakt? Ak jedným prikážete, iným musíte očkovanie zakázať
  7. Dušan Koniar: Zákon 255/1946 zvýhodňoval vybranú skupinu
  8. Samuel Ivančák: Jedno leto s hudbou
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 342
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 955
  3. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 452
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 948
  5. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 3 887
  6. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 781
  7. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 3 566
  8. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 3 560
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ušetrite pri kúpe predplatného SME.sk a zapojte sa do súťaže o luxusné ceny.


6. dec

Diskusiu sledujte v utorok 7. decembra o 10. hodine.


6. dec

Plnofarebný časopis Čítanie s porozumením plný zábavných úloh a hier na 36 stranách pútavou formou rozvíja detské myslenie, logiku, kreativitu a sústredenie.


1. dec

Obmedzenie sa týka starších školákov a stredoškolákov.


SITA 3. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


5. dec

Riaditeľka nemocnice prosí o slušnosť a zodpovednosť.


22 h

Spôsobil škodu neúmyselne. Starosta žiada úhradu v plnom rozsahu.


6. dec

Dôchodkyňa zaútočila na priateľa svojej dcéry s nožom v ruke.


6. dec

Blogy SME

  1. Ján Marton: Jedna postkomunistická poľnohospodárska vízia ako doraziť vidiek.
  2. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  3. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný
  4. Adriana Boysová: Som out
  5. Marcel Škvarka: Útoky na novinárov - Robert Fico
  6. Martin Pilnik: Povinné očkovanie? Fakt? Ak jedným prikážete, iným musíte očkovanie zakázať
  7. Dušan Koniar: Zákon 255/1946 zvýhodňoval vybranú skupinu
  8. Samuel Ivančák: Jedno leto s hudbou
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 342
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 955
  3. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 452
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 948
  5. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 3 887
  6. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 781
  7. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 3 566
  8. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 3 560
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu