Súkromná hotelová akadémia, Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici

Súkromná hotelová akadémia Joergesov dom, n.o., v Banskej Štiavnici sa reprezentuje v dvoch líniách: členstvom v celoslovenských združeniach a zabezpečovaním významných gastronomických akcií. Je členom Asociácie súkromných škôl Slovenska a pridruženým čle

nom Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky. V minulosti škola zabezpečovala reprezentačné recepcie na slovenských veľvyslanectvách v Budapešti a v Prahe. Po gastronomickej stránke zabezpečovala a stále zabezpečuje, návštevy významných osobností v Banskej Štiavnici. Boli to recepcie pre prezidenta SR, pre arcibiskupa, ministrov vlády i monackého princa Alberta. Pre občanov mesta každoročne organizuje Gastrodeň, na ktorom žiaci školy prezentujú získané odborné zručnosti.
Žiaci školy sa pravidelne zúčastňujú odborných súťaží barmanov a someliérov Vinanza Tropy – Somelier Club, Mladý someliér, De kuper eurocup a olympiád v cudzích jazykoch, na ktorých dosahujú veľmi dobré výsledky. Výraznou mierou prispievajú študenti ku každodennej reprezentácii školy prevádzkovaním reštaurácie a kaviarne Balans. Za veľmi krátke obdobie – bola otvorená 1. 10. 2004 – si medzi obyvateľmi i návštevníkmi mesta získala veľkú obľubu. Vysoký štandard poskytovaných služieb, kvalitná obsluha, originalita a spôsob prezentácie ponúkaných jedál a nápojov zvyšujú gastronomickú kultúru regiónu a dodávajú návštevníkom možnosť vnímať atmosféru značkových svetových reštaurácií v domácom prostredí.
Žiaci absolvujú počas štúdia učebnú prax, odbornú prax a prázdninovú prax. Učebnú a odbornú prax absolvujú v Stredisku odbornej praxe, reštaurácii a kaviarni Balans a v zmluvných podnikoch. Ťažiskom odbornej praxe v reštaurácii Balans je dať študentom možnosť získať zručnosti v obsluhe, príprave jedál a miešaných nápojov v súlade s európskymi trendmi gastronómie. V reštaurácii je uplatňovaný francúzsky spôsob obsluhy. Ide o zložitú obsluhu typickú pre gastronomické zariadenia vysokého štandardu a reštaurácie štvor až päť hviezdičkových hotelov. Časť odbornej a prázdninovej praxe v rozsahu troch až štyroch mesiacov absolvujú žiaci po splnení interných školských kritérií aj v zahraničí. Počas desaťročnej existencie školy absolvovali žiaci prax v týchto krajinách: Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko, Veľká Británia, Cyprus a Turecko. Interné školské kritériá pre výber žiakov na zahraničnú prax sú stanovené bodovacím systémom zahŕňajúcim študijné výsledky (výsledky z cudzích jazykov, odborného predmetu technika obsluhy a celkový priemer), odborné akcie vykonávané v rámci školy, profesijnú aktivitu a dochádzku (počet vymeškaných hodín). Absolvovaním zahraničnej praxe žiaci prekonávajú konverzačnú bariéru pri osvojovaní si cudzieho jazyka, získavajú znalosti o organizácii práce v gastronomických podnikoch v zahraničí, získavajú značné sebavedomie a najmä môžu vypomôcť rodičom pri financovaní štúdia.
Dňa 25. mája 2004 získala škola európsky certifikát International education society akceptujúci úroveň vzdelania absolventov školy s porovnateľnými školami v rámci Európskej únie. Certifikát IES dostávajú absolventi spolu s maturitným vysvedčením v slovenskom a anglickom jazyku.
Pri výučbe je dôraz daný na tri základné oblasti: odbornú, jazykovú a ekonomickú prípravu žiakov. V odbornej príprave sa teoretické znalosti z predmetov technika obsluhy, technológia prípravy pokrmov, náuka o potravinách a náuka o výžive precvičujú v praktických činnostiach. Priebežnú, odbornú aj prázdninovú prax žiaci absolvujú nielen v Stredisku odbornej praxe a v zmluvných hoteloch a reštauráciách, ale i v gastronomických podnikoch rodičov žiakov. S cieľom zvýšenia kvality pripravenosti študentov prevádzkuje škola vlastnú reštauráciu a kaviareň v objekte školy. V oboch prevádzkach žiaci pod dozorom vyučujúcich uplatňujú francúzsky systém obsluhy, ponúkajú miešané nápoje a jedlá zážitkovej gastronómie. Žiaci vyšších ročníkov, ktorí prejavia vysoký stupeň zručností a manažérske schopnosti, majú v rámci odbornej praxe vytvorené samostatné skupiny, ktoré sami, bez dozoru vyučujúceho, riadia. Stávajú sa tak na vymedzené časové obdobie manažérmi plne zodpovednými za chod reštaurácie a kaviarne.
V škole sa vyučujú štyri cudzie jazyky: anglický, nemecký, francúzsky a španielsky. Vyučovanie zabezpečujú plne kvalifikovaní pedagógovia. O ich kvalitnej výučbe svedčí aj skutočnosť, že žiaci dokážu plynulo komunikovať v cudzom jazyku už v druhom ročníku a po dosiahnutí 18 rokov môžu absolvovať zahraničnú prax.
Škola je situovaná v trojposchodovej budove v blízkosti sídliska Drieňová. Obklopená je športovým areálom s tenisovým kurtom a dvomi volejbalovými ihriskami. Priamo v budove školy je možné ubytovanie žiakov v troj a štvor posteľových izbách. V čase mimo vyučovania majú žiaci možnosť pracovať v záujmových krúžkoch ako sú napríklad someliérsky kurz, zážitková gastronómia spojená s dekoratívnym aranžovaním ovocia a zeleniny, debatný klub a ďalšie.
Pre absolventov základných škôl sú predpísané prijímacie skúšky formou testu zo slovenského jazyka a z cudzieho jazyka (nemeckého, francúzskeho alebo anglického). Súčasťou skúšky je aj osobný pohovor, cieľom ktorého je získať informácie o žiakovi, jeho poznatkoch z odboru a o jeho profesionálnej orientácii. Bez prijímacích pohovorov sú prijatí tí žiaci, ktorí na konci ôsmeho a v prvom polroku deviateho ročníka základnej školy dosiahli celkový priemer do 2,00 a zo slovenského jazyka a literatúry a z cudzieho jazyka nemali horšiu známku ako 2. Títo uchádzači sa zúčastnia iba osobného pohovoru. Termíny prijímacích skúšok päťročného štúdia:
1. kolo: 10. mája 2005
2. kolo: 21. júna 2005
Pre pomaturitné a vyššie odborné štúdium sú určené prijímacie skúšky z cudzieho jazyka. Kritériom pre prijatie na štúdium je získanie aspoň 50 percent z celkového počtu bodov. Termíny prijímacích skúšok pomaturitného a vyššieho odborného štúdia:
1. kolo: 21. júna 2005
2. kolo: 25. augusta 2005
S cieľom zvýšiť odbornú úroveň pracovníkov v hotelovo-gastronomických službách škola od roku 2004 organizuje rekvalifikačné kurzy. Konajú sa formou dvojdňových sústredení dvakrát mesačne. Každý kurz je ukončený štvordňovým sústredením, a ich celková dĺžka je šesť mesiacov. Kurz kuchár špecialista je určený pre vyučených kuchárov, ktorí majú záujem získať hlbšie vedomosti v oblasti nových gastronomických trendov a medzinárodných gastronomických zvláštností a pre pracovníkov vykonávajúcich profesiu kuchára bez príslušného vzdelania, ktorí majú záujem získať kvalifikáciu v tomto odbore. Rozsah kurzu je 250 hodín. Čašník (servírka), barman (barmanka) – cieľom tohto kurzu je získanie teoretických a praktických vedomostí absolventov v oblasti gastronomických služieb, získanie poznatkov a zručností v oblasti obsluhy a prípravy a podávania miešaných nápojov a prípravy realizácie spoločenských gastronomických akcií. Kurz je určený pre pracovníkov, ktorí v súčasnosti pracujú v gastronomických zariadeniach bez akejkoľvek odbornej kvalifikácie a pracovníkov, ktorí sa neuplatnili na trhu práce vo svojej pôvodnej kvalifikácii a chcú touto formou nájsť nové a perspektívne uplatnenie doma i v zahraničí. Kurz podnikateľského minima pre riadenie malých podnikov v hotelierstve a pohostinstve – jeho cieľom je umožniť frekventantom získať teoretické a praktické vedomosti v oblasti hotelovo-gastronomických služieb a schopnosť samostatne riadiť podnik a aktívne ovplyvňovať trh cestovného ruchu správnou ponukou a marketingovými aktivitami.
Škola pripravuje študentov na povolanie v troch formách štúdia: v päťročnom dennom štúdiu absolventov základných škôl, v dvojročnom dennom alebo diaľkovom pomaturitnom štúdiu absolventov stredných škôl a v trojročnom vyššom odbornom štúdiu, ktoré je novinkou v systéme vzdelávania. Ďalšími vzdelávacími aktivitami školy sú odborné kurzy pre študentov školy. Pre rozšírenie odborných vedomostí študentov nad rámec učebných osnov organizuje škola v spolupráci s Barmanskou asociáciou Slovenskej republiky barmanský kurz a v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky someliérsky kurz. Škola tiež organizuje kurz dekoratívneho vyrezávania ovocia a zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: pripravila Lenka Ihradská

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žiar

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 342
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 649
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 889
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 4 077
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 022
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 058
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 517
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 427
  1. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  2. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  3. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  4. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  5. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  6. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  7. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  8. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 36 158
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 375
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 516
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 593
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 907
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 794
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 448
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 709
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračná fotografia.

Hotová by mohla byť do konca roka.


TASR
Park Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom.

Inšpirácie pre pokojnú prechádzku aj napínavý výlet.


Ilustračné foto

Traja zamrznutí ešte nepovedali posledné slovo.


Vlak STADLER KISS Železničnej spoločnosti Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa najväčšiu modernizáciu vlakov za posledné desaťročia. Do svojho vozidlového parku v najbližších rokoch investuje viac ako miliardu eur.


3
  1. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  2. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  3. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  4. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  5. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  6. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  7. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  8. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 36 158
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 375
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 516
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 593
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 907
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 794
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 448
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 709
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu