nom Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky. V minulosti škola zabezpečovala reprezentačné recepcie na slovenských veľvyslanectvách v Budapešti a v Prahe. Po gastronomickej stránke zabezpečovala a stále zabezpečuje, návštevy významných osobností v Banskej Štiavnici. Boli to recepcie pre prezidenta SR, pre arcibiskupa, ministrov vlády i monackého princa Alberta. Pre občanov mesta každoročne organizuje Gastrodeň, na ktorom žiaci školy prezentujú získané odborné zručnosti.
Žiaci školy sa pravidelne zúčastňujú odborných súťaží barmanov a someliérov Vinanza Tropy – Somelier Club, Mladý someliér, De kuper eurocup a olympiád v cudzích jazykoch, na ktorých dosahujú veľmi dobré výsledky. Výraznou mierou prispievajú študenti ku každodennej reprezentácii školy prevádzkovaním reštaurácie a kaviarne Balans. Za veľmi krátke obdobie – bola otvorená 1. 10. 2004 – si medzi obyvateľmi i návštevníkmi mesta získala veľkú obľubu. Vysoký štandard poskytovaných služieb, kvalitná obsluha, originalita a spôsob prezentácie ponúkaných jedál a nápojov zvyšujú gastronomickú kultúru regiónu a dodávajú návštevníkom možnosť vnímať atmosféru značkových svetových reštaurácií v domácom prostredí.
Žiaci absolvujú počas štúdia učebnú prax, odbornú prax a prázdninovú prax. Učebnú a odbornú prax absolvujú v Stredisku odbornej praxe, reštaurácii a kaviarni Balans a v zmluvných podnikoch. Ťažiskom odbornej praxe v reštaurácii Balans je dať študentom možnosť získať zručnosti v obsluhe, príprave jedál a miešaných nápojov v súlade s európskymi trendmi gastronómie. V reštaurácii je uplatňovaný francúzsky spôsob obsluhy. Ide o zložitú obsluhu typickú pre gastronomické zariadenia vysokého štandardu a reštaurácie štvor až päť hviezdičkových hotelov. Časť odbornej a prázdninovej praxe v rozsahu troch až štyroch mesiacov absolvujú žiaci po splnení interných školských kritérií aj v zahraničí. Počas desaťročnej existencie školy absolvovali žiaci prax v týchto krajinách: Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko, Veľká Británia, Cyprus a Turecko. Interné školské kritériá pre výber žiakov na zahraničnú prax sú stanovené bodovacím systémom zahŕňajúcim študijné výsledky (výsledky z cudzích jazykov, odborného predmetu technika obsluhy a celkový priemer), odborné akcie vykonávané v rámci školy, profesijnú aktivitu a dochádzku (počet vymeškaných hodín). Absolvovaním zahraničnej praxe žiaci prekonávajú konverzačnú bariéru pri osvojovaní si cudzieho jazyka, získavajú znalosti o organizácii práce v gastronomických podnikoch v zahraničí, získavajú značné sebavedomie a najmä môžu vypomôcť rodičom pri financovaní štúdia.
Dňa 25. mája 2004 získala škola európsky certifikát International education society akceptujúci úroveň vzdelania absolventov školy s porovnateľnými školami v rámci Európskej únie. Certifikát IES dostávajú absolventi spolu s maturitným vysvedčením v slovenskom a anglickom jazyku.
Pri výučbe je dôraz daný na tri základné oblasti: odbornú, jazykovú a ekonomickú prípravu žiakov. V odbornej príprave sa teoretické znalosti z predmetov technika obsluhy, technológia prípravy pokrmov, náuka o potravinách a náuka o výžive precvičujú v praktických činnostiach. Priebežnú, odbornú aj prázdninovú prax žiaci absolvujú nielen v Stredisku odbornej praxe a v zmluvných hoteloch a reštauráciách, ale i v gastronomických podnikoch rodičov žiakov. S cieľom zvýšenia kvality pripravenosti študentov prevádzkuje škola vlastnú reštauráciu a kaviareň v objekte školy. V oboch prevádzkach žiaci pod dozorom vyučujúcich uplatňujú francúzsky systém obsluhy, ponúkajú miešané nápoje a jedlá zážitkovej gastronómie. Žiaci vyšších ročníkov, ktorí prejavia vysoký stupeň zručností a manažérske schopnosti, majú v rámci odbornej praxe vytvorené samostatné skupiny, ktoré sami, bez dozoru vyučujúceho, riadia. Stávajú sa tak na vymedzené časové obdobie manažérmi plne zodpovednými za chod reštaurácie a kaviarne.
V škole sa vyučujú štyri cudzie jazyky: anglický, nemecký, francúzsky a španielsky. Vyučovanie zabezpečujú plne kvalifikovaní pedagógovia. O ich kvalitnej výučbe svedčí aj skutočnosť, že žiaci dokážu plynulo komunikovať v cudzom jazyku už v druhom ročníku a po dosiahnutí 18 rokov môžu absolvovať zahraničnú prax.
Škola je situovaná v trojposchodovej budove v blízkosti sídliska Drieňová. Obklopená je športovým areálom s tenisovým kurtom a dvomi volejbalovými ihriskami. Priamo v budove školy je možné ubytovanie žiakov v troj a štvor posteľových izbách. V čase mimo vyučovania majú žiaci možnosť pracovať v záujmových krúžkoch ako sú napríklad someliérsky kurz, zážitková gastronómia spojená s dekoratívnym aranžovaním ovocia a zeleniny, debatný klub a ďalšie.
Pre absolventov základných škôl sú predpísané prijímacie skúšky formou testu zo slovenského jazyka a z cudzieho jazyka (nemeckého, francúzskeho alebo anglického). Súčasťou skúšky je aj osobný pohovor, cieľom ktorého je získať informácie o žiakovi, jeho poznatkoch z odboru a o jeho profesionálnej orientácii. Bez prijímacích pohovorov sú prijatí tí žiaci, ktorí na konci ôsmeho a v prvom polroku deviateho ročníka základnej školy dosiahli celkový priemer do 2,00 a zo slovenského jazyka a literatúry a z cudzieho jazyka nemali horšiu známku ako 2. Títo uchádzači sa zúčastnia iba osobného pohovoru. Termíny prijímacích skúšok päťročného štúdia:
1. kolo: 10. mája 2005
2. kolo: 21. júna 2005
Pre pomaturitné a vyššie odborné štúdium sú určené prijímacie skúšky z cudzieho jazyka. Kritériom pre prijatie na štúdium je získanie aspoň 50 percent z celkového počtu bodov. Termíny prijímacích skúšok pomaturitného a vyššieho odborného štúdia:
1. kolo: 21. júna 2005
2. kolo: 25. augusta 2005
S cieľom zvýšiť odbornú úroveň pracovníkov v hotelovo-gastronomických službách škola od roku 2004 organizuje rekvalifikačné kurzy. Konajú sa formou dvojdňových sústredení dvakrát mesačne. Každý kurz je ukončený štvordňovým sústredením, a ich celková dĺžka je šesť mesiacov. Kurz kuchár špecialista je určený pre vyučených kuchárov, ktorí majú záujem získať hlbšie vedomosti v oblasti nových gastronomických trendov a medzinárodných gastronomických zvláštností a pre pracovníkov vykonávajúcich profesiu kuchára bez príslušného vzdelania, ktorí majú záujem získať kvalifikáciu v tomto odbore. Rozsah kurzu je 250 hodín. Čašník (servírka), barman (barmanka) – cieľom tohto kurzu je získanie teoretických a praktických vedomostí absolventov v oblasti gastronomických služieb, získanie poznatkov a zručností v oblasti obsluhy a prípravy a podávania miešaných nápojov a prípravy realizácie spoločenských gastronomických akcií. Kurz je určený pre pracovníkov, ktorí v súčasnosti pracujú v gastronomických zariadeniach bez akejkoľvek odbornej kvalifikácie a pracovníkov, ktorí sa neuplatnili na trhu práce vo svojej pôvodnej kvalifikácii a chcú touto formou nájsť nové a perspektívne uplatnenie doma i v zahraničí. Kurz podnikateľského minima pre riadenie malých podnikov v hotelierstve a pohostinstve – jeho cieľom je umožniť frekventantom získať teoretické a praktické vedomosti v oblasti hotelovo-gastronomických služieb a schopnosť samostatne riadiť podnik a aktívne ovplyvňovať trh cestovného ruchu správnou ponukou a marketingovými aktivitami.
Škola pripravuje študentov na povolanie v troch formách štúdia: v päťročnom dennom štúdiu absolventov základných škôl, v dvojročnom dennom alebo diaľkovom pomaturitnom štúdiu absolventov stredných škôl a v trojročnom vyššom odbornom štúdiu, ktoré je novinkou v systéme vzdelávania. Ďalšími vzdelávacími aktivitami školy sú odborné kurzy pre študentov školy. Pre rozšírenie odborných vedomostí študentov nad rámec učebných osnov organizuje škola v spolupráci s Barmanskou asociáciou Slovenskej republiky barmanský kurz a v spolupráci s Asociáciou someliérov Slovenskej republiky someliérsky kurz. Škola tiež organizuje kurz dekoratívneho vyrezávania ovocia a zeleniny.
Autor: pripravila Lenka Ihradská