Radí vám Ján Ďurček, Záhradkárske služby, Nová Baňa
mesiaca, rovnako ako na jeho konci.
• Izbové rastliny presádzame, upravujeme rezom a vylepšujeme zeminu.
• Predpestujeme si zeleninu do voľnej pôdy – začiatkom mesiaca rajčiaky, koncom šalát a skoré hľúboviny.
• Pokračujeme v reze ovocných stromov a urobíme základný rez stromčekov vysadených v jeseni.
• Po oteplení odkrývame a striháme záhonové ruže.
• Okrasné stromy a kry podľa potreby presvetlíme. Druhy kvitnúce skoro na jar režeme po odkvitnutí.
• Vysádzame ovocné a okrasné dreviny s opadavým listom.
• Porasty jahôd a prezimovanej zeleniny vyčistíme a prihnojíme.
• Pripravujeme hriadky na jarnú sejbu a výsadbu. Vysievame reďkovku, karotku, pretržlen, špenát, cibuľu.
• U skorej jari začíname koncom mesiaca s výsadbou cibule sadzačky, jarného cesnaku a šalátu.
• Včasným postrekom chránime broskyne proti kučeravosti, nezabúdame na ochranu marhúľ postrekom na začiatku a konci kvitnutia proti moniliovému odumieraniu kvetov a výhonkov.
Kúpiť alebo predpestovať
V jarnom období sa rozhodujeme pre kúpu alebo predpestovanie sadeníc zeleniny a kvetov. Kvalitné rastliny dopestujeme len z kvalitných a zdravých sadeníc s bohatým koreňom. Na ich dopestovanie potrebujeme kvalitnú zeminu, trochu skúseností a dobré ošetrovanie. Špeciálnu zeminu na výsev, vhodné nádoby a kvalitné osivo si kúpime v obchode. Starostlivá sejba a pravidelné rosenie nám nerobí ťažkosti. Všetky druhy zeleniny a kvetín potrebujú dostatok svetla a primeranú teplotu. Pri pestovaní neplatí, čím teplejšie, tým lepšie. Izbová teplota 20 – 22 stupňov Celzia je vhodná pre teplomilné druhy zeleniny (rajčiaky, paprika, uhorky), hlúboviny a šalát potrebujú nižšiu teplotu 12 – 15 stupňov Celzia. Silné sadenice s dobrým koreňom získame rozsadením mladých rastlín do väčších zakoreňovačov alebo črepníkov.
Venujeme sa iba tomu, na čo máme podmienky alebo na čom nám mimoriadne záleží. Ostatné je lepšie nakúpiť. Pri nákupe sadeníc si všímame ich kvalitu, dôležité je, aby mali bohaté korene. Výhodné je kupovať rastliny predpestované v nádobách, pretože majú neporušený koreňový bal a lepšie znášajú presádzanie.
Predpestujme si rajčiaky
Priesady rajčiakov väčšinou kupujeme. Kto má nároky na určitú osvedčenú odrodu, môže si ich dopestovať sám. Najvhodnejší termín na sejbu rajčiakov je od 10. do 20. marca. Dostatok svetla a dlhšie dni umožňujú predpestovanie na okne. Na predpestovanie sa oplatí kúpiť špeciálnu zeminu. Semená vysievame do debničiek, pri teplote 20 – 22 stupňov Celzia trvá klíčenie 7 až 10 dní. Po vzídení, keď sa rozvinú prvé klíčne lístky, pikírujeme rastlinky na vzdialenosť 6 x 6 cm, presádzame ich hlbšie tak, že klíčne lístky sú na povrchu pôdy. Silné rastlinky získame ďalším presadením do črepníkov s priemerom desať až dvanásť centimetrov, čo je výhodné najmä pri oneskorenej výsadbe pre nepriaznivé počasie alebo neskoré jarné mrazy.