Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Rady pre záhradkárov - Marec

V marci začína jar a pravidelná práca v záhrade. Určiť vopred jej začiatok alebo urobiť plán práce je ťažké. Nástup jari sa neviaže na kalendár, je odlišný v jednotlivých rokoch. Začiatok však určuje počasie, jarné oteplenie, ktoré môže prísť už začiatkom

Radí vám Ján Ďurček, Záhradkárske služby, Nová Baňa

mesiaca, rovnako ako na jeho konci.
• Izbové rastliny presádzame, upravujeme rezom a vylepšujeme zeminu.
• Predpestujeme si zeleninu do voľnej pôdy – začiatkom mesiaca rajčiaky, koncom šalát a skoré hľúboviny.
• Pokračujeme v reze ovocných stromov a urobíme základný rez stromčekov vysadených v jeseni.
• Po oteplení odkrývame a striháme záhonové ruže.
• Okrasné stromy a kry podľa potreby presvetlíme. Druhy kvitnúce skoro na jar režeme po odkvitnutí.
• Vysádzame ovocné a okrasné dreviny s opadavým listom.
• Porasty jahôd a prezimovanej zeleniny vyčistíme a prihnojíme.
• Pripravujeme hriadky na jarnú sejbu a výsadbu. Vysievame reďkovku, karotku, pretržlen, špenát, cibuľu.
• U skorej jari začíname koncom mesiaca s výsadbou cibule sadzačky, jarného cesnaku a šalátu.
• Včasným postrekom chránime broskyne proti kučeravosti, nezabúdame na ochranu marhúľ postrekom na začiatku a konci kvitnutia proti moniliovému odumieraniu kvetov a výhonkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kúpiť alebo predpestovať
V jarnom období sa rozhodujeme pre kúpu alebo predpestovanie sadeníc zeleniny a kvetov. Kvalitné rastliny dopestujeme len z kvalitných a zdravých sadeníc s bohatým koreňom. Na ich dopestovanie potrebujeme kvalitnú zeminu, trochu skúseností a dobré ošetrovanie. Špeciálnu zeminu na výsev, vhodné nádoby a kvalitné osivo si kúpime v obchode. Starostlivá sejba a pravidelné rosenie nám nerobí ťažkosti. Všetky druhy zeleniny a kvetín potrebujú dostatok svetla a primeranú teplotu. Pri pestovaní neplatí, čím teplejšie, tým lepšie. Izbová teplota 20 – 22 stupňov Celzia je vhodná pre teplomilné druhy zeleniny (rajčiaky, paprika, uhorky), hlúboviny a šalát potrebujú nižšiu teplotu 12 – 15 stupňov Celzia. Silné sadenice s dobrým koreňom získame rozsadením mladých rastlín do väčších zakoreňovačov alebo črepníkov.
Venujeme sa iba tomu, na čo máme podmienky alebo na čom nám mimoriadne záleží. Ostatné je lepšie nakúpiť. Pri nákupe sadeníc si všímame ich kvalitu, dôležité je, aby mali bohaté korene. Výhodné je kupovať rastliny predpestované v nádobách, pretože majú neporušený koreňový bal a lepšie znášajú presádzanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Predpestujme si rajčiaky
Priesady rajčiakov väčšinou kupujeme. Kto má nároky na určitú osvedčenú odrodu, môže si ich dopestovať sám. Najvhodnejší termín na sejbu rajčiakov je od 10. do 20. marca. Dostatok svetla a dlhšie dni umožňujú predpestovanie na okne. Na predpestovanie sa oplatí kúpiť špeciálnu zeminu. Semená vysievame do debničiek, pri teplote 20 – 22 stupňov Celzia trvá klíčenie 7 až 10 dní. Po vzídení, keď sa rozvinú prvé klíčne lístky, pikírujeme rastlinky na vzdialenosť 6 x 6 cm, presádzame ich hlbšie tak, že klíčne lístky sú na povrchu pôdy. Silné rastlinky získame ďalším presadením do črepníkov s priemerom desať až dvanásť centimetrov, čo je výhodné najmä pri oneskorenej výsadbe pre nepriaznivé počasie alebo neskoré jarné mrazy.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 722
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 921
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 119
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 462
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 119
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 770
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 442
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 271
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 147
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 540
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

17m
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

2 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

4 h

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

18 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

18 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?