nou. To sú názvy jedál, ktoré pripravili šikovné ruky žiakov Združenej strednej školy v Novej Bani, odbor kuchár – čašník, pod vedením majstrov odborného výcviku počas školského kola súťaže Junior Gastro 2005, ktoré sa v škole uskutočnilo 4. marca.
Dopoludnia dostali v kuchyni priestor fantázia a nápaditosť, na obed prišlo na rad slávnostné vyhodnotenie výsledkov. Porota v zložení Jana Káčerová, zástupkyňa riaditeľa školy, Anna Kokošková, hlavná majsterka odborného výcviku, Miroslava Kotrusová, majsterka odborného výcviku a Jarmila Hoghová, vedúca školskej jedálne, veru nemala ľahkú úlohu. Všetky jedlá nielenže lákavo vyzerali, ale aj vynikajúco chutili. Dajme však slovo predsedníčke poroty Anne Kokoškovej: „Hodnotili sme technologickú prípravu, hygienu, celkovú chuť a vzhľad jedla, vhodné doladenie jednotlivých surovín, dodržanie pracovného limitu, pričom každý žiak mohol získať celkovo 20 bodov. Dnes sme mali veľmi ťažkú úlohu. Hoci to bol v poradí už tretí ročník školského kola, môžem povedať, že bol prvý, pretože všetky jedlá boli na vysokej úrovni a o víťazoch v niektorých prípadoch rozhodovalo len pol bodu. Úroveň súťaže má jednoznačne stúpajúcu tendenciu.“
Súťaže sa zúčastnili žiaci druhého ročníka odboru kuchár - čašník. V skupine majstra Ivana Lachkého súťažili Rudolf Kožina, Jozef Beňovič, Lenka Navrátilová, Katarína Mrázová, Peter Horniak, Tomáš Šurka a Ján Oslanec. Pod vedením Mariany Kokavcovej jedlá pripravovali Anna Foťková, Jozef Sluka, Patrik Salajka, Martin Korbel, Štefan Malina a Iveta Tőkőlyová. Tretiu skupinu v zložení Peter Polák, Michal Martinček, Adam Dúbravský, Anna Šoucová, Dominika Galbavá, Vladimír Bartovič, Andrea Verecká viedla majsterka odborného výcviku Gabriela Hanková.
Nápady súťažiacich, to je spoločná práca majstrov odborného výcviku a žiakov, suroviny zabezpečila škola, ktorá vytvára pre túto súťaž priaznivé podmienky. Pri tvorbe jedál sa fantázii medze nekladú, samozrejme, v rámci možností, lebo gastronómia je veda, ktorá má svoje zákonitosti a tie sa musia aj v tejto súťaži dodržiavať. Žiaci pod vedením majstrov skúšajú, vymýšľajú, hľadajú inšpiráciu v literatúre, experimentujú, aby pripravili chutné, netradičné jedlá a naservírovali ich podľa najaktuálnejších trendov na tanieroch. No a ktoré jedlá sa umiestnili na prvých troch miestach? Najviac zabodoval nílsky zubáč s avokádom, potom nílsky zubáč na masle s karamelom a trojicu najlepších doplnilo kuracie soté v batôžku.
Nielen ocenenia od vedenia školy sú v tomto prípade inšpiráciou. Najlepší zo školského kola budú totiž školu reprezentovať aj na celoštátnej súťaži Junior Gastro Nitra 2005. Desiaty ročník súťaže mladých gastronómov sa uskutoční v dňoch 5. – 8. apríla v areáli výstaviska Agrokomplex.