Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky
V ZSŠ NOVÁ BAŇA SA KONALO ŠKOLSKÉ KOLO SÚŤAŽE JUNIOR GASTRO 2005

Kuchárske umenie dostalo zelenú

Kuracie prsia plnené orechami a sušenými slivkami, nílsky zubáč s avokádom, tajomstvo troch obalov, nílsky zubáč na masle s karamelom, prekvapenie na ihle, kuracie soté v batôžku, nílsky zubáč s pomarančovou omáčkou, kuracie medailónky s mandľami a zeleni

nou. To sú názvy jedál, ktoré pripravili šikovné ruky žiakov Združenej strednej školy v Novej Bani, odbor kuchár – čašník, pod vedením majstrov odborného výcviku počas školského kola súťaže Junior Gastro 2005, ktoré sa v škole uskutočnilo 4. marca.
Dopoludnia dostali v kuchyni priestor fantázia a nápaditosť, na obed prišlo na rad slávnostné vyhodnotenie výsledkov. Porota v zložení Jana Káčerová, zástupkyňa riaditeľa školy, Anna Kokošková, hlavná majsterka odborného výcviku, Miroslava Kotrusová, majsterka odborného výcviku a Jarmila Hoghová, vedúca školskej jedálne, veru nemala ľahkú úlohu. Všetky jedlá nielenže lákavo vyzerali, ale aj vynikajúco chutili. Dajme však slovo predsedníčke poroty Anne Kokoškovej: „Hodnotili sme technologickú prípravu, hygienu, celkovú chuť a vzhľad jedla, vhodné doladenie jednotlivých surovín, dodržanie pracovného limitu, pričom každý žiak mohol získať celkovo 20 bodov. Dnes sme mali veľmi ťažkú úlohu. Hoci to bol v poradí už tretí ročník školského kola, môžem povedať, že bol prvý, pretože všetky jedlá boli na vysokej úrovni a o víťazoch v niektorých prípadoch rozhodovalo len pol bodu. Úroveň súťaže má jednoznačne stúpajúcu tendenciu.“
Súťaže sa zúčastnili žiaci druhého ročníka odboru kuchár - čašník. V skupine majstra Ivana Lachkého súťažili Rudolf Kožina, Jozef Beňovič, Lenka Navrátilová, Katarína Mrázová, Peter Horniak, Tomáš Šurka a Ján Oslanec. Pod vedením Mariany Kokavcovej jedlá pripravovali Anna Foťková, Jozef Sluka, Patrik Salajka, Martin Korbel, Štefan Malina a Iveta Tőkőlyová. Tretiu skupinu v zložení Peter Polák, Michal Martinček, Adam Dúbravský, Anna Šoucová, Dominika Galbavá, Vladimír Bartovič, Andrea Verecká viedla majsterka odborného výcviku Gabriela Hanková.
Nápady súťažiacich, to je spoločná práca majstrov odborného výcviku a žiakov, suroviny zabezpečila škola, ktorá vytvára pre túto súťaž priaznivé podmienky. Pri tvorbe jedál sa fantázii medze nekladú, samozrejme, v rámci možností, lebo gastronómia je veda, ktorá má svoje zákonitosti a tie sa musia aj v tejto súťaži dodržiavať. Žiaci pod vedením majstrov skúšajú, vymýšľajú, hľadajú inšpiráciu v literatúre, experimentujú, aby pripravili chutné, netradičné jedlá a naservírovali ich podľa najaktuálnejších trendov na tanieroch. No a ktoré jedlá sa umiestnili na prvých troch miestach? Najviac zabodoval nílsky zubáč s avokádom, potom nílsky zubáč na masle s karamelom a trojicu najlepších doplnilo kuracie soté v batôžku.
Nielen ocenenia od vedenia školy sú v tomto prípade inšpiráciou. Najlepší zo školského kola budú totiž školu reprezentovať aj na celoštátnej súťaži Junior Gastro Nitra 2005. Desiaty ročník súťaže mladých gastronómov sa uskutoční v dňoch 5. – 8. apríla v areáli výstaviska Agrokomplex.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 232
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 091
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 076
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 513
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 026
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 811
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 518
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 298
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 034
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 030
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

16 h
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

22 h
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

24 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

27. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

23 h

Poradia sa od včera zmenili.

17 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?