da negatívne vplývajú na činnosť čriev. V dôsledku toho sa objavuje časté nadúvanie, pálenie záhy, časté alebo aj menej časté zápchy, tlak v nadbrušku, pocit plnosti po jedle a celkový pocit zlého trávenia.
Čo znamená trávenie
Trávenie je proces, počas ktorého sa potrava, ktorú sme prijali, rozloží, aby sa z nej mohli vstrebať cukry, tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály. Začína v ústnej dutine, kde sa potrava rozžuje a premieša so slinami. Ďalej pokračuje hltanom, pažerákom do žalúdka, v ktorom sa nahromadí a sčasti natrávi. V tenkom čreve za účasti pankreatických enzýmov a žalúdočných štiav prebieha maximum trávenia. V hrubom čreve sa črevný obsah zahusťuje a cez análny otvor vyprázdňuje.
Pre dobré trávenie má veľký význam vláknina. Čím viac vlákniny sa do hrubého čreva dostane, tým aktívnejšie hrubé črevo pracuje a vyprázdňuje sa. Vlákninu obsahuje napríklad čerstvé ovocie a zelenina, nelúpaná ryža, strukoviny, celozrnné výrobky. Pri konzumácii vlákniny je potrebné, aby sme prijali 2 – 3 litre tekutín denne. V inom prípade nám hrozí zápcha.
Ženy a trávenie
Základom dobrého trávenia sú balastné látky, ktoré sú obsiahnuté najmä v celozrnných výrobkoch, strukovinách, ovocí a zelenine. Balastné látky sú rastlinné vlákna, ktoré sa napríklad pri mletí obilia z múky odstraňujú. Denná dávka týchto látok sa v priebehu sto rokov znížila takmer o pätinu. Ľudia žijúci na začiatku minulého storočia konzumovali oveľa viac obilnín (krúpy, proso, ovos, pohánka) a denne tak prijímali okolo 100 gramov balastných látok. Dnes prijímame len okolo 20 gramov. Anglickí vedci zistili, že ženy majú pomalšie trávenie ako muži. Preto musia prijímať viac balastných látok, aby trávenie urýchlili. Vysokým zdrojom balastných látok sú pšeničné klíčky – odporúča sa zjesť jednu až dve polievkové lyžice klíčkov denne. Môžu sa konzumovať samotné alebo sa pridať do zeleninových šalátov.
Čo treba konzumovať
na podporu trávenia?
Niektoré potraviny uľahčujú a podporujú trávenie, preto by mali byť súčasťou jedálnička.
1. ovos – obsahuje vitamíny skupiny B, minerálne látky, polysacharid, škrob, glycidy. Konzumácia ovsených vločiek je ideál- na na raňajky – dodá potrebné látky a energiu.
2. mango – obsah vitamínu C je porovnateľný s citrónmi. Je považované za ovocie s najvyšším obsahom vitamínu A. Plody manga ponúkajú vitamín B6, E, K, kyselinu listovú, betakarotén, kyselinu citrónovú a jablčnú. V tropickej medicíne sa z mangovníka indického využívajú kvety, listy, plody, pomleté kôstky aj šupky – mango má totiž výrazné liečivé účinky.
3. olej z čiernej rasce – používala ho Kleopatra a poznali ho už aj v starom Grécku. Niekoľko kvapiek pridaných do šalátu pomôže dobrému tráveniu.
4. bylinky – napríklad fenikel, koriander, tymian, šalvia, kôpor, majoránka, ďumbier, rozmarín, by nemali chýbať v žiadnej kuchyni. Okrem priaznivých účinkov na trávenie dodajú vašim jedlám aj výbornú chuť.
5. ovocie a zelenina – trávenie podporujú napríklad broskyne, hrozno, jablká, paradajky, pór.
Ako si pomôcť?
Na problémy s trávením a uľahčenie trávenia slúžia aj rôzne prípravky. Ako si však vybrať ten správny? Siahnite po homeopatii. Homeopatické lieky sú vyrábané zo surovín rastlinného, živočíšneho alebo minerálneho pôvodu, neobsahujú teda nijakú chémiu. Sú vhodné pre všetkých, vrátane dojčiat a tehotných žien. Homeopatický liek pomáha pri žalúdočných problémoch, ako je pálenie a pocit ťažoby v žalúdku, bolesti žalúdka, pálenie záhy, nafukovanie, ospalosť po jedle. Pri častých a pretrvávajúcich ťažkostiach so žalúdkom je nutné vyhľadať lekára – homeopata, ktorý pacienta komplexne vyšetrí, určí diagnózu a stanoví liečbu. Návštevu lekára sa neoplatí odkladať, zdravie je len jedno. Kontakt na lekára – homeopata v mieste bydliska sa dozviete na infolinke 02/ 54 791 308.