BANSKÁ ŠTIAVNICA. Vôňa párancov, kapustnice či tradičnej krampampuly sa aj dnes (12.12.) šíri nádvoriami banskoštiavnického Kammerhofu, kde sa koná ďalší ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku. Podujatie aj tento rok ponúka tradičné vianočné výrobky, kultúrny program či nahliadnutie do tradičných zvykov
predvianočného obdobia.
Nápoj študentov
"Každý rok varíme krampampulu. Chodia na ňu nielen Štiavničania, ale aj ľudia, ktorí do mesta zavítajú. Recept je zahalený tajomstvom," hovorí o miestnom alkoholickom nápoji Zuzana Denková zo Slovenského banského múzea. Ide o nápoj pripravený z rumu a vína, dochutený tradičnými vianočnými koreninami ako klinček či
škorica.
"Hovorí sa, že jej tradícia v Štiavnici siaha do obdobia Baníckej akadémie. Práve jej študenti si krampampulu varili a požívali v hojnom množstve," priblížila Denková.
Bozky pod imelom
Pozornosť však vzbudzujú aj ďalšie atrakcie ako pečenie vianočných oblátok v historickej forme nad otvoreným ohňom, bozkávanie sa pod imelom, liatie tekutého olova či ďalšie zvyky ako varenie halušiek s ukrytými lístočkami. Na tie si kedysi dievčence písali mená mládencov. Prvá uvarená haluška tak vydajachtivým
dievčatám prezradila, koho si vezmú za muža.
"V dnešnej dobe sú tieto zvyky skôr ozvláštnením a zábavou," dodala Denková.
Na jarmoku návštevníci nájdu aj originálne výrobky od remeselníkov či vianočné stromčeky. Atmosféru dotvárajú aj vystúpenia miestnych detí. V interiéri Kammerhofu, v expozícii Baníctvo na Slovensku, zároveň prebieha hra Putovanie za hviezdou, do ktorej sa môžu zapojiť všetky vekové kategórie.