Štvrtok, 24. máj, 2018 | Meniny má Ela
Nájdete nás na webe

Históriu našich banských miest schováva umelec do fliaš trpezlivosti

Počuli ste už o fľašiach trpezlivosti? Ich výrobca, lokálny umelec, nám porozprával o tom, ako vznikajú, aj o tom, prečo im hovoria fľaše trpezlivosti.

Novobančanove fľaše trpezlivosti pozná už celé Slovensko. (Zdroj: Lucia Svitková)

NOVÁ BAŇA. Novobančan Pavel Konečný (58) sa výrobe fliaš trpezlivosti venuje už dvadsať rokov. K tomuto tradičnému umeniu baníkov ho priviedol jeho predchodca, pán Tencer, ktorý s výrobou takýchto fliaš v Novej Bani začínal. 
Jeho tvorbu videl Pavel prvýkrát v múzeu a okamžite ho zaujala.  

„Fascinovalo ma to a položil som si otázku, ktorú ľudia dnes kladú mne, že ako to ten chlap do tej fľaše dokázal napratať,“ hovorí s úsmevom sympatický umelec, ktorý sa rozhodol kráčať v jeho šľapajach. Fľaše trpezlivosti, inak nazývané aj Baňa vo fľaši, sú vzácnym druhom umenia, známym predovšetkým z baníckych stredísk, z banských miest. Znázorňujú predovšetkým tradičné banícke remeslo. 

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sú fľaše trpezlivosti? 

Fľaše trpezlivosti sa na Slovensku spájajú už s kolonizáciou banských miest od začiatku minulého storočia. Prvým umelcom, ktorý sa výrobou fliaš zaoberal, bol Banskoštiavničan menom Červeň. 

„Červeň bol banský invalid, ktorý fľaše trpezlivosti začal vyrábať preto, aby si privyrobil,“ opisuje históriu vzniku fliaš trpezlivosti na Slovensku Pavel. Prácu ďalšieho z predchodcov aj reštauroval. Okrem tvorby fliaš sa totiž venuje aj reštaurovaniu diel iných majstrov. Vyštudoval muzeológiu, predtým však študoval banícku školu. „V baníctve som doma,“ hovorí. 

Aj v Pavlových fľašiach badať tradičné banské remeslo z Novej Bane, Banskej Štiavnice či Kremnice. 
Nie nadarmo majú fľaše trpezlivosti v názve slovo trpezlivosť. „Musíte mať predovšetkým cit pre kompozíciu, teda vedieť, čo, ako a kde uložíte, aby ste správne vyplnili priestor fľaše, nech to aj dobre vyzerá. No a treba mať najmä trpezlivosť a čas,“ vysvetľuje. 

Aký je teda postup a čo si vyžaduje najviac času? Najprv si umelec vytvorí drevené postavičky baníkov, ktoré ručne opracuje. Keď už má všetky detaily hotové, prichádza na rad ich lepenie dovnútra fliaš.  „Mnoho ľudí nechápe, ako dokážem cez tak úzke hrdlo fľaše tie postavičky či domy vložiť dnu. Myslia si, že odrežem spodnú časť fľaše a len tak ich tam nalepím, no nie je to tak,“ hovorí a ukazuje nám, že fľaša zostáva po celý čas neporušená. 

Figúrky vyrába z lipového dreva. Pri tvorbe ale používa aj rôzne iné materiály, napríklad drvenú rudu, látku či perie. 
Najnáročnejšie je podľa Pavla samotné vkladanie jednotlivých častí do fľaše. „Figúrky vyrábate vonku, skladať ich však musíte vo vnútri fľaše, kde ste obmedzení priestorom,“ vysvetľuje. 

Začína sa vždy od podlahy. Potom nasledujú piliere, takzvaná konštrukcia, čo drží postavičky, ktoré vytvára zo surového dreva. Drevo potom farbí špeciálnymi farbami.  „Vtedy sa vám nemôže triasť ruka, musíte byť presný. Musíte sa koncentrovať,“ hovorí.

„V štiavnickom type fliaš schovávam na vrch fľaše budovy. Je to taký môj podpis,“ prezrádza. 
Vo fľašiach postupne stavia poschodia, ak mu to výška či šírka fľaše dovolí. „Naspodku vždy vyobrazujem ťažbu, vrchné poschodie tvoria banské historické budovy,“ približuje.

Poznajú ich aj v Paríži 

Okrem banskej tradície Pavel do fliaš vkladá aj svoje vlastné prvky. Predtým, ako začne fľašu vyrábať, má jasnú predstavu o tom, čo chce vyrobiť. „Väčšinou sa pozriem na tú fľašu, na sklo a viem, čo do nej chcem vložiť,“ vysvetľuje.
Výroba každej fľaše potrebuje svoj čas, ktorý sa kus od kusu líši. „Všetko sa lepí vnútri,“ hovorí. „Väčšiu časť ako hrdlo tam nevložíte. Keď je väčšia, musíte tú časť poskladať vo vnútri,“ hovorí. 

Postup vytvárania fliaš trpezlivosti je nasledovný. „Vezme do ruky bolce, na ktoré navlečiem háčiky. Tie pripnem o jednotlivé časti, a tak ich cez hrdlo fľaše vkladám dnu,“ objasňuje Pavel. Jednotlivé časti potom priliepa vo vnútri fľaše. 
Každá jedna fľaša je pritom originál. Výtvory ľudového umelca už mali ľudia možnosť vidieť na štrnástich výstavách po celom Slovensku, od Bratislavy až po Ružomberok . 

Ak má niekto o jednu z fliaš záujem, predá mu ju alebo vyrobí priamo na objednávku. Výroba väčšej fľaše môže trvať aj tri mesiace. „Sú fázy, keď mám obdobie, že robím do noci. Prídem z práce a robím do noci. Vtedy mám nápady a vtedy to ide a darí sa mi. A potom príde obdobie, keď sa mi nedarí. Vtedy to nechám. Lebo viem, že si narobím len viac škody,“ hovorí. Výroba fliaš je preňho záľubou, živí sa prácou s koňmi. 

„To už by sa z toho stala komercia, a to ja nechcem – pásovú výrobu,“ vysvetľuje svoj postoj. 
Reakcie ľudí na jeho umenie sú zväčša rovnaké. „Hovoria mi, že oni by na to trpezlivosť nemali,“ hovorí. Dodáva pritom, že najviac oceňujú precíznosť, s akou sa venuje každej jednej časti. „Tie detaily robia to umenie,“ myslí si.
Umelec už podobných fliaš vyrobil stovky, presné číslo si ani sám nepamätá. „Voľakedy som si robil evidenciu, no pri tom počte sa to ani nedá,“ hovorí. 

Za svoju prácu už získal niekoľko uznaní či ocenení, uspel aj na celoslovenskej výstave. Ocenenú fľašu si hneď odkúpilo Martinské múzeum, ktoré ju vystavovalo dokonca v Paríži.  Ceny fliaš trpezlivosti sú rôzne. „Začínajú niekde pri stopäťdesiatich eurách a končia až pri dvoch tisíckach,“ netají cenu svojich výtvorov Pavel. 

Nie všetky fľaše sú však na predaj, niektoré patria k jeho srdcovkám a zostávajú uňho doma vo vitríne. 
Fľaše rôznych tvarov a veľkostí Pavlovi nosia jeho známi alebo ich nachádza v starožitníctve. Vytvoriť svet baníkov v tých najmenších z nich je prácnejšie, keďže pri nich musí najviac dbať na detaily. Veľakrát sa mu stalo, že musel poskladané veci rozobrať a začať úplne odznova.

Výrobe fliaš trpezlivosti sa chce umelec venovať, pokiaľ mu ruky a hlava budú slúžiť. 
A kde skončí celá jeho zbierka? „Myslím, že v múzeu. Bol by som nerád, keby moje celoživotné dielo niekto chytil a vyhodil,“ hovorí. Verí, že sa toto tradične banícke umenie zachová aj pre ďalšie generácie. „Dnes sa každý naháňa za obrovskými peniazmi, toto nie sú obrovské peniaze, ani o ne nejde,“ hovorí. „Tam kde to má skončiť, to aj skončí,“ hovorí. 

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Všetko, čo rodiny milujú
  3. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  4. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  5. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 492
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 23 171
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 11 519
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 9 303
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 4 709
  6. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 4 480
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 4 325
  8. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 3 527
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 2 488
  10. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 2 403

Hlavné správy z MY Žiar

V juniorských reprezentáciách až 6 odchovancov žiarskeho basketbalu

Viacročná poctivá koncepčná práca s mládežou v žiarskom basketbalovom klube sa konečne začína prejavovať nielen v úspechoch klubu na finálových turnajoch o majstra Slovenska.

Raňajšia nehoda na R1: Mladá vodička (28) z nej vyšla s pokutou

Mladá žena šoférovala Hyundai po R1, keď s ním narazila do auta pred ňou.

Norbert je záchranárom spomienok. Vracia život starým fotografiám

Norbert Píš hovorí, že staré, často znehodnotené, fotografie ukrývajú hlboké príbehy. Niekedy veselé, inokedy trpké.

V Žarnovici po roku preteky najvyššej kvality: 16 špičkových jazdcov, 5000 fanúšikov!

Šestnásť špičkových plochodrážnych jazdcov z jedenástich krajín si to v Žarnovici rozdalo pred asi 5 000 divákmi iba o tri postupové miesta v rámci jedného z kvalifikačných kôl do FIM Speedway Grand Prix.

Stromy do leta na námestí v Žiari nepribudnú, zmeny v pôvodnom termíne nestihnú

V kruhovej časti námestia začali s vytváraním záhonov. Stromy však pribudnú neskôr, ako radnica pôvodne avizovala. Tu je dôvod.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muža v Nitre zabil blesk. Zasiahol ho na námestí oproti kostolu

Ľudia v neďalekej firme počuli silný úder hromu. Potom vonku videli ležať nehybné telo.

Mal znásilniť 16-ročné dievča. Prievidzský basketbalista je podľa okresného súdu vinný

Americký basketbalista Chris Perry neodohral ani jeden zápas, no už si vyskúšal ako chutia slovenské väznice.

El Maestro slovo dodržal. Vyzbieranú sumu na pokutu daroval sanatóriu

Nestor El Maestro odovzdal vyzbieraných 2 000 eur dennému detskému sanatóriu pri fakultnej nemocnici v Trnave.

Vybrali SME



Už ste čítali?