Sobota, 12. jún, 2021 | Meniny má ZlatkoKrížovkyKrížovky

Za barom fungujú signály ako pri hokeji, hovorí aktuálny vicemajster Slovenska medzi baristami

Pri súťažiach je podľa Róberta viac ako samotný úspech dôležitá cesta k nemu.

Róbert (21) opäť uspel na slovenských majstrovstvách. Róbert (21) opäť uspel na slovenských majstrovstvách. (Zdroj: Archív R. Palík)

ŽIAR N. HR/KREMNICA. Na súťažiach baristov sa Kremničan Róbert Palík (21) začal objavovať len vlani, no takmer okamžite sa presadil a začal zbierať ocenenia. Nedávno opäť zabodoval, tentoraz ako vicemajster Slovenska 2016 v kategórii barista. Druhé miesto si vybojoval aj v ďalšej disciplíne – Coffee in good spirit, teda v príprave nápojov spájajúcich kávu s alkoholom. 

Svetové dnes podľa neho môžu byť aj kaviarne na Slovensku, záleží len na kolektíve ľudí, ktorí sa v nich stretnú a na tom, aké ciele si dajú. 

Skryť Vypnúť reklamu

Pozdvihovať kávovú kultúru hostí vníma nielen ako prácu, ale aj ako poslanie. Napriek tomu si aktuálne jeden z najlepších baristov v krajine myslí, že: „Každý by mal piť kávu, aká mu chutí a pri akej sa cíti dobre.“

Cieľom je preňho cesta

Hoci medzi kolegami patrí k tým mladším, má v tom jasno. Baristické súťaže sú pre Róberta z banskobystrickej Leroy Bar & Café výzvou, ale aj možnosťou, ako sa zdokonaľovať a posúvať sa ďalej. Znamenajú preňho spôsob, ako zistiť, v čom je dobrý a v čom sa ešte musí zlepšiť. Jeho investíciou sú najmä čas a energia, ktoré venuje príprave, ziskom skúsenosti, ale aj istá prestíž, pre ktorú baristu začne vnímať odborná verejnosť.

„Zvyknem hovoriť, že cieľom je samotná cesta. Súťaž je len čerešnička na torte, človek príde na pódium a odsúťaží to, cesta je omnoho zaujímavejšia. To, ako na sebe pracujete, nájdete odvahu vystúpiť pred medzinárodnú porotu, otestovať sám seba a svoju schopnosť pracovať pod tlakom,“ hovorí. 

Skryť Vypnúť reklamu

V kategórii Coffee in good spirit skúsil šťastie prvýkrát a vyšlo to. „Prvým impulzom bolo, keď sme sa vlani cestovali na svetové finále v tejto disciplíne vo švédskom Göteborgu, len ako diváci. Inšpirovalo ma to a zistil som, že práve kombinácia kávy s alkoholom by mohol byť smer pre mňa,“ vysvetľuje. Na nedávnych slovenských majstrovstvách pripravil kolumbijskú kávu Geisha s medovo-whiskovým a orieškovým likérom, pričom perlivosť získal nápoj vďaka ružovému toniku.

„Alkohol ako doplnok musel dokonale zahrať s kávovou chuťou, tonik dodal bublinky, vzniklo z toho príjemné letné pitie,“ opisuje drink, s ktorým sa mu podarilo v konkurencii uspieť. Kávovým nápojom s alkoholom, ktorý si hostia banskobystrickej kaviarne objednávajú najčastejšie, je pritom írska káva. Ak je pripravená poctivo s kvalitnou írskou whisky a s vyšľahanou smotanou, dokáže byť lahodná.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ocenenia, ktoré získavame, vnímajú aj naši hostia. Aj vďaka nim nás vidia ako profesionálov, veria nám, nechajú si od nás poradiť, odporučiť kávu,“ hovorí barista. 

Musí byť aj psychológom

Kávová kultúra sa vyvíja, v každom väčšom meste na Slovensku už dnes podľa Róberta možno navštíviť dobrú kaviareň. Bratislavský Urban House, prešovské Dublin Cafe, žilinská kaviareň s pražovňou Grand Cafe... vymenúva len niektoré.

„Už to nie je o tom, že človek príde, vypýta si „presso s mliekom“ a je mu úplne jedno, aká je to káva či akým spôsobom sa pripravovala. Ľudia sa už začínajú pýtať, skúšajú rôzne chute,“ myslí si. Aj keď príde do kaviarne, kde nečaká stopercentnú kvalitu, presvedčiť ho dokáže prístup obsluhy. Tvrdí, že komunikácia medzi baristom či barmanom a zákazníkom je najdôležitejšia.

 „Mal by medzi nimi vzniknúť komunikačný kanál a vzťah. Hosť by sa mal cítiť uvoľnene, vtedy je otvorený tomu, čo mu poradíme. Ak má dobrú skúsenosť, vráti sa,“ ozrejmuje. Rôzne typy zákazníkov si pritom vyžadujú rôzny prístup. Róbert sa ich snaží vnímať hneď od momentu, ako vstúpia do dverí. 

„Okolo celého baru v našom podniku sedávajú ľudia, mám možnosť ich pozorovať, rozprávať sa s nimi. Každý z nich ma niečo naučí, od každého si môžem niečo vziať. Majú rôzne osobnosti, iné názory. Rozširujú mi obzory. Táto interakcia ma baví,“ hovorí Róbert. 

Barista či barman musí byť zároveň amatérskym psychológom. Stretáva sa s ľuďmi, ktorí práve zažívajú dobrý, ale často aj zlý deň.

„Minule prišla rodinka s deťmi, úplná idylka, bolo vidieť, že sa ľúbia, ale aj mladý párik. Po chvíli dievča začalo plakať a vybehlo z kaviarne. V rovnaký deň sem obsluhovali aj pána, ktorý pôsobil veľmi smutne, sedel sám pri veľkom stole s pivom a hral sa s telefónom. Začal som rozhovor a o niečo neskôr sme sa už bavili o hokeji, čo ho rozveselilo,“ približuje svoju prácu, ktorá ho aj pre podobné momenty napĺňa.

Prečítajte si tiež: Mladý barista zbiera ocenenia. Kávu pripravuje s láskou Čítajte 

Malý vesmír za barom 

Vzťahy sú kľúčovými aj medzi spolupracovníkmi v dobrom bare či kaviarni. Počas náročnej zmeny totiž musí všetko šliapať ako hodinky. Bar je pre ľudí za ním akýmsi svojbytným svetom, kde má každý a všetko svoje miesto.Koexistujú tam barman a barback, ktorý sa stará o zásobovanie a o to, aby mal barman po ruke všetko, čo potrebuje.

„Musia sa poznať, vzájomne sa rešpektovať. Každý musí vedieť, čo jeho úlohou a čo už nie je jeho úlohou. Snažíme sa spolupracovať, zladiť, ale zároveň sa nemiešať do práce iného. Je to symbióza,“ opisuje vzťahy medzi kolegami. Poznať vzájomné pohyby a zvyklosti je dôležité aj preto, aby v malom priestore nedochádzalo k zbytočným kolíziám. 

„Naše cesty sa križujú. Musíme preto komunikovať, aby sme sa nezrážali, čo sa stáva najmä pri nováčikoch. Za barom preto používame niekoľko signálov, aby sme sa dorozumeli. Ako v hokeji pri prihrávkach,“ ozrejmuje, ako to funguje „v zákulisí“. 

 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 9 806
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 9 482
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 300
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 315
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 7 882
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 558
  7. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 7 268
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 162
  9. 5 zmien, ktoré so sebou prináša menopauza. Ako sa pripraviť? 6 842
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 6 684
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Hasiči pátrajú po nezvestnom mužovi v časti Povrazník v Banskej Štiavnici.


SITA 21 h
Ilustračné foto.

V Kremnici začínajú od 1. júla so zberom kuchynského odpadu.


TASR 21 h
Rieka Hron pri Hronskom Beňadiku.

Plánovaná malá vodná elektráreň v Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica nebude.


TASR 11. jún
Róbert Boženík ako mladší žiak Terchovej. Stojí v hornom rade druhý sprava, jeho prvý tréner Marián Zajac stojí v hornom rade prvý zľava.

Michal Ďuriš, Stanislav Lobotka, Róbert Boženík, Peter Pekarík a ich inšpiratívne príbehy.


10. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Auto sa čelne zrazilo s autobusom medzi Pukancom a Uhliskami.


11. jún

Pacientom sa výrazne zlepšil stav a viditeľne schudli.


11. jún

Ako ho poznáte, kontaktujte ochrancov zákona.


(mb) 11. jún

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


19 h

Už ste čítali?