Nedeľa, 28. máj, 2023 | Meniny má Viliam

Za barom fungujú signály ako pri hokeji, hovorí aktuálny vicemajster Slovenska medzi baristami

Pri súťažiach je podľa Róberta viac ako samotný úspech dôležitá cesta k nemu.

Róbert (21) opäť uspel na slovenských majstrovstvách. Róbert (21) opäť uspel na slovenských majstrovstvách. (Zdroj: Archív R. Palík)

ŽIAR N. HR/KREMNICA. Na súťažiach baristov sa Kremničan Róbert Palík (21) začal objavovať len vlani, no takmer okamžite sa presadil a začal zbierať ocenenia. Nedávno opäť zabodoval, tentoraz ako vicemajster Slovenska 2016 v kategórii barista. Druhé miesto si vybojoval aj v ďalšej disciplíne – Coffee in good spirit, teda v príprave nápojov spájajúcich kávu s alkoholom. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svetové dnes podľa neho môžu byť aj kaviarne na Slovensku, záleží len na kolektíve ľudí, ktorí sa v nich stretnú a na tom, aké ciele si dajú. 

SkryťVypnúť reklamu

Pozdvihovať kávovú kultúru hostí vníma nielen ako prácu, ale aj ako poslanie. Napriek tomu si aktuálne jeden z najlepších baristov v krajine myslí, že: „Každý by mal piť kávu, aká mu chutí a pri akej sa cíti dobre.“

Cieľom je preňho cesta

Hoci medzi kolegami patrí k tým mladším, má v tom jasno. Baristické súťaže sú pre Róberta z banskobystrickej Leroy Bar & Café výzvou, ale aj možnosťou, ako sa zdokonaľovať a posúvať sa ďalej. Znamenajú preňho spôsob, ako zistiť, v čom je dobrý a v čom sa ešte musí zlepšiť. Jeho investíciou sú najmä čas a energia, ktoré venuje príprave, ziskom skúsenosti, ale aj istá prestíž, pre ktorú baristu začne vnímať odborná verejnosť.

„Zvyknem hovoriť, že cieľom je samotná cesta. Súťaž je len čerešnička na torte, človek príde na pódium a odsúťaží to, cesta je omnoho zaujímavejšia. To, ako na sebe pracujete, nájdete odvahu vystúpiť pred medzinárodnú porotu, otestovať sám seba a svoju schopnosť pracovať pod tlakom,“ hovorí. 

SkryťVypnúť reklamu

V kategórii Coffee in good spirit skúsil šťastie prvýkrát a vyšlo to. „Prvým impulzom bolo, keď sme sa vlani cestovali na svetové finále v tejto disciplíne vo švédskom Göteborgu, len ako diváci. Inšpirovalo ma to a zistil som, že práve kombinácia kávy s alkoholom by mohol byť smer pre mňa,“ vysvetľuje. Na nedávnych slovenských majstrovstvách pripravil kolumbijskú kávu Geisha s medovo-whiskovým a orieškovým likérom, pričom perlivosť získal nápoj vďaka ružovému toniku.

„Alkohol ako doplnok musel dokonale zahrať s kávovou chuťou, tonik dodal bublinky, vzniklo z toho príjemné letné pitie,“ opisuje drink, s ktorým sa mu podarilo v konkurencii uspieť. Kávovým nápojom s alkoholom, ktorý si hostia banskobystrickej kaviarne objednávajú najčastejšie, je pritom írska káva. Ak je pripravená poctivo s kvalitnou írskou whisky a s vyšľahanou smotanou, dokáže byť lahodná.

SkryťVypnúť reklamu

„Ocenenia, ktoré získavame, vnímajú aj naši hostia. Aj vďaka nim nás vidia ako profesionálov, veria nám, nechajú si od nás poradiť, odporučiť kávu,“ hovorí barista. 

Musí byť aj psychológom

Kávová kultúra sa vyvíja, v každom väčšom meste na Slovensku už dnes podľa Róberta možno navštíviť dobrú kaviareň. Bratislavský Urban House, prešovské Dublin Cafe, žilinská kaviareň s pražovňou Grand Cafe... vymenúva len niektoré.

„Už to nie je o tom, že človek príde, vypýta si „presso s mliekom“ a je mu úplne jedno, aká je to káva či akým spôsobom sa pripravovala. Ľudia sa už začínajú pýtať, skúšajú rôzne chute,“ myslí si. Aj keď príde do kaviarne, kde nečaká stopercentnú kvalitu, presvedčiť ho dokáže prístup obsluhy. Tvrdí, že komunikácia medzi baristom či barmanom a zákazníkom je najdôležitejšia.

 „Mal by medzi nimi vzniknúť komunikačný kanál a vzťah. Hosť by sa mal cítiť uvoľnene, vtedy je otvorený tomu, čo mu poradíme. Ak má dobrú skúsenosť, vráti sa,“ ozrejmuje. Rôzne typy zákazníkov si pritom vyžadujú rôzny prístup. Róbert sa ich snaží vnímať hneď od momentu, ako vstúpia do dverí. 

„Okolo celého baru v našom podniku sedávajú ľudia, mám možnosť ich pozorovať, rozprávať sa s nimi. Každý z nich ma niečo naučí, od každého si môžem niečo vziať. Majú rôzne osobnosti, iné názory. Rozširujú mi obzory. Táto interakcia ma baví,“ hovorí Róbert. 

Barista či barman musí byť zároveň amatérskym psychológom. Stretáva sa s ľuďmi, ktorí práve zažívajú dobrý, ale často aj zlý deň.

„Minule prišla rodinka s deťmi, úplná idylka, bolo vidieť, že sa ľúbia, ale aj mladý párik. Po chvíli dievča začalo plakať a vybehlo z kaviarne. V rovnaký deň sem obsluhovali aj pána, ktorý pôsobil veľmi smutne, sedel sám pri veľkom stole s pivom a hral sa s telefónom. Začal som rozhovor a o niečo neskôr sme sa už bavili o hokeji, čo ho rozveselilo,“ približuje svoju prácu, ktorá ho aj pre podobné momenty napĺňa.

Prečítajte si tiež: Mladý barista zbiera ocenenia. Kávu pripravuje s láskou Čítajte 

Malý vesmír za barom 

Vzťahy sú kľúčovými aj medzi spolupracovníkmi v dobrom bare či kaviarni. Počas náročnej zmeny totiž musí všetko šliapať ako hodinky. Bar je pre ľudí za ním akýmsi svojbytným svetom, kde má každý a všetko svoje miesto.Koexistujú tam barman a barback, ktorý sa stará o zásobovanie a o to, aby mal barman po ruke všetko, čo potrebuje.

„Musia sa poznať, vzájomne sa rešpektovať. Každý musí vedieť, čo jeho úlohou a čo už nie je jeho úlohou. Snažíme sa spolupracovať, zladiť, ale zároveň sa nemiešať do práce iného. Je to symbióza,“ opisuje vzťahy medzi kolegami. Poznať vzájomné pohyby a zvyklosti je dôležité aj preto, aby v malom priestore nedochádzalo k zbytočným kolíziám. 

„Naše cesty sa križujú. Musíme preto komunikovať, aby sme sa nezrážali, čo sa stáva najmä pri nováčikoch. Za barom preto používame niekoľko signálov, aby sme sa dorozumeli. Ako v hokeji pri prihrávkach,“ ozrejmuje, ako to funguje „v zákulisí“. 

 

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  3. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  4. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  5. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  6. Plánujete si dokonalú rodinnú dovolenku?
  7. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  8. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami
  1. Na trhu jazdeniek pribudli kabriolety
  2. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  4. Päť rád, ako si po vysokej škole nájsť vysnívanú prácu
  5. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  6. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  7. 7 dôvodov, že investícia do bezpečnostných dverí sa vypláca
  8. Dualisti o praxi: Sme súčasťou všetkých procesov
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 9 646
  2. Existuje viac spôsobov, ako znížiť mesačnú splátku na hypotéke 8 109
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 7 829
  4. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 086
  5. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 985
  6. Ďurákovci a ich biznis: Z malého e-shopu k státisícovým tržbám 3 974
  7. Čeľustní ortopédi bijú na poplach: Pacienti potrebujú ochranu 3 026
  8. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 464

Blogy SME

  1. Ivan Čáni: Supermokrý sen degradovaného kapitána Danka.
  2. Ján Škerko: Pán Sulík, popreli ste všetko za čo ste bojovali. Je to trápne.
  3. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Koloseum, v podaní Mariky Gombitovej...
  4. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu...
  5. Ján Šubák: Prepúšťanie a vysoké ceny automobilov môžu prísť oveľa skôr, ako si myslíme
  6. Jozef Sitko: Azda mi chce admin zakázať v SME publikovať? (1.)
  7. Peter Kubica: Kniha o tom, ako odbehnúť maratóny
  8. Ján Škerko: Smero-hlasácko-fašistická Hydra. Herkules, kde si?
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 276
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 717
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 281
  4. Ján Šeďo: Mrak skazy úraduje aj na severozápade Slovenska a keby len tam... 22 376
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 19 881
  6. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 10 991
  7. Miroslav Kocúr: Kočner a zahmlievanie okolo skutku, ktorý sa stal 7 145
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 7 011
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Most na ostrov Vir.

Slovenskú klasiku aj tento rok využijú tisíce dovolenkárov.


26. máj

Až 35,8% dospelých fajčiarov zahadzuje cigaretové ohorky na zem. Užívatelia nahrievaného tabaku pristupujú k životnému prostrediu a ekológii oveľa zodpovednejšie než fajčiari.


26. máj

Diskusiu vysielame naživo v utorok 30. mája 2023 o 11.00 h.


26. máj
Andrea Papšová, nová obchodná riaditeľka divízie MY novín

V minulých dňoch došlo na pozícii obchodného riaditeľa Divízie MY novín vydavateľstva Petit Press k zmene.


25. máj

Blogy SME

  1. Ivan Čáni: Supermokrý sen degradovaného kapitána Danka.
  2. Ján Škerko: Pán Sulík, popreli ste všetko za čo ste bojovali. Je to trápne.
  3. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Koloseum, v podaní Mariky Gombitovej...
  4. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu...
  5. Ján Šubák: Prepúšťanie a vysoké ceny automobilov môžu prísť oveľa skôr, ako si myslíme
  6. Jozef Sitko: Azda mi chce admin zakázať v SME publikovať? (1.)
  7. Peter Kubica: Kniha o tom, ako odbehnúť maratóny
  8. Ján Škerko: Smero-hlasácko-fašistická Hydra. Herkules, kde si?
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 276
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 717
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 281
  4. Ján Šeďo: Mrak skazy úraduje aj na severozápade Slovenska a keby len tam... 22 376
  5. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 19 881
  6. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 10 991
  7. Miroslav Kocúr: Kočner a zahmlievanie okolo skutku, ktorý sa stal 7 145
  8. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 7 011
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu