Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Za barom fungujú signály ako pri hokeji, hovorí aktuálny vicemajster Slovenska medzi baristami

Pri súťažiach je podľa Róberta viac ako samotný úspech dôležitá cesta k nemu.

Róbert (21) opäť uspel na slovenských majstrovstvách. Róbert (21) opäť uspel na slovenských majstrovstvách. (Zdroj: Archív R. Palík)

ŽIAR N. HR/KREMNICA. Na súťažiach baristov sa Kremničan Róbert Palík (21) začal objavovať len vlani, no takmer okamžite sa presadil a začal zbierať ocenenia. Nedávno opäť zabodoval, tentoraz ako vicemajster Slovenska 2016 v kategórii barista. Druhé miesto si vybojoval aj v ďalšej disciplíne – Coffee in good spirit, teda v príprave nápojov spájajúcich kávu s alkoholom. 

Svetové dnes podľa neho môžu byť aj kaviarne na Slovensku, záleží len na kolektíve ľudí, ktorí sa v nich stretnú a na tom, aké ciele si dajú. 

SkryťVypnúť reklamu

Pozdvihovať kávovú kultúru hostí vníma nielen ako prácu, ale aj ako poslanie. Napriek tomu si aktuálne jeden z najlepších baristov v krajine myslí, že: „Každý by mal piť kávu, aká mu chutí a pri akej sa cíti dobre.“

Cieľom je preňho cesta

Hoci medzi kolegami patrí k tým mladším, má v tom jasno. Baristické súťaže sú pre Róberta z banskobystrickej Leroy Bar & Café výzvou, ale aj možnosťou, ako sa zdokonaľovať a posúvať sa ďalej. Znamenajú preňho spôsob, ako zistiť, v čom je dobrý a v čom sa ešte musí zlepšiť. Jeho investíciou sú najmä čas a energia, ktoré venuje príprave, ziskom skúsenosti, ale aj istá prestíž, pre ktorú baristu začne vnímať odborná verejnosť.

„Zvyknem hovoriť, že cieľom je samotná cesta. Súťaž je len čerešnička na torte, človek príde na pódium a odsúťaží to, cesta je omnoho zaujímavejšia. To, ako na sebe pracujete, nájdete odvahu vystúpiť pred medzinárodnú porotu, otestovať sám seba a svoju schopnosť pracovať pod tlakom,“ hovorí. 

SkryťVypnúť reklamu

V kategórii Coffee in good spirit skúsil šťastie prvýkrát a vyšlo to. „Prvým impulzom bolo, keď sme sa vlani cestovali na svetové finále v tejto disciplíne vo švédskom Göteborgu, len ako diváci. Inšpirovalo ma to a zistil som, že práve kombinácia kávy s alkoholom by mohol byť smer pre mňa,“ vysvetľuje. Na nedávnych slovenských majstrovstvách pripravil kolumbijskú kávu Geisha s medovo-whiskovým a orieškovým likérom, pričom perlivosť získal nápoj vďaka ružovému toniku.

„Alkohol ako doplnok musel dokonale zahrať s kávovou chuťou, tonik dodal bublinky, vzniklo z toho príjemné letné pitie,“ opisuje drink, s ktorým sa mu podarilo v konkurencii uspieť. Kávovým nápojom s alkoholom, ktorý si hostia banskobystrickej kaviarne objednávajú najčastejšie, je pritom írska káva. Ak je pripravená poctivo s kvalitnou írskou whisky a s vyšľahanou smotanou, dokáže byť lahodná.

SkryťVypnúť reklamu

„Ocenenia, ktoré získavame, vnímajú aj naši hostia. Aj vďaka nim nás vidia ako profesionálov, veria nám, nechajú si od nás poradiť, odporučiť kávu,“ hovorí barista. 

Musí byť aj psychológom

Kávová kultúra sa vyvíja, v každom väčšom meste na Slovensku už dnes podľa Róberta možno navštíviť dobrú kaviareň. Bratislavský Urban House, prešovské Dublin Cafe, žilinská kaviareň s pražovňou Grand Cafe... vymenúva len niektoré.

„Už to nie je o tom, že človek príde, vypýta si „presso s mliekom“ a je mu úplne jedno, aká je to káva či akým spôsobom sa pripravovala. Ľudia sa už začínajú pýtať, skúšajú rôzne chute,“ myslí si. Aj keď príde do kaviarne, kde nečaká stopercentnú kvalitu, presvedčiť ho dokáže prístup obsluhy. Tvrdí, že komunikácia medzi baristom či barmanom a zákazníkom je najdôležitejšia.

 „Mal by medzi nimi vzniknúť komunikačný kanál a vzťah. Hosť by sa mal cítiť uvoľnene, vtedy je otvorený tomu, čo mu poradíme. Ak má dobrú skúsenosť, vráti sa,“ ozrejmuje. Rôzne typy zákazníkov si pritom vyžadujú rôzny prístup. Róbert sa ich snaží vnímať hneď od momentu, ako vstúpia do dverí. 

„Okolo celého baru v našom podniku sedávajú ľudia, mám možnosť ich pozorovať, rozprávať sa s nimi. Každý z nich ma niečo naučí, od každého si môžem niečo vziať. Majú rôzne osobnosti, iné názory. Rozširujú mi obzory. Táto interakcia ma baví,“ hovorí Róbert. 

Barista či barman musí byť zároveň amatérskym psychológom. Stretáva sa s ľuďmi, ktorí práve zažívajú dobrý, ale často aj zlý deň.

„Minule prišla rodinka s deťmi, úplná idylka, bolo vidieť, že sa ľúbia, ale aj mladý párik. Po chvíli dievča začalo plakať a vybehlo z kaviarne. V rovnaký deň sem obsluhovali aj pána, ktorý pôsobil veľmi smutne, sedel sám pri veľkom stole s pivom a hral sa s telefónom. Začal som rozhovor a o niečo neskôr sme sa už bavili o hokeji, čo ho rozveselilo,“ približuje svoju prácu, ktorá ho aj pre podobné momenty napĺňa.

Prečítajte si tiež: Mladý barista zbiera ocenenia. Kávu pripravuje s láskou Čítajte 

Malý vesmír za barom 

Vzťahy sú kľúčovými aj medzi spolupracovníkmi v dobrom bare či kaviarni. Počas náročnej zmeny totiž musí všetko šliapať ako hodinky. Bar je pre ľudí za ním akýmsi svojbytným svetom, kde má každý a všetko svoje miesto.Koexistujú tam barman a barback, ktorý sa stará o zásobovanie a o to, aby mal barman po ruke všetko, čo potrebuje.

„Musia sa poznať, vzájomne sa rešpektovať. Každý musí vedieť, čo jeho úlohou a čo už nie je jeho úlohou. Snažíme sa spolupracovať, zladiť, ale zároveň sa nemiešať do práce iného. Je to symbióza,“ opisuje vzťahy medzi kolegami. Poznať vzájomné pohyby a zvyklosti je dôležité aj preto, aby v malom priestore nedochádzalo k zbytočným kolíziám. 

„Naše cesty sa križujú. Musíme preto komunikovať, aby sme sa nezrážali, čo sa stáva najmä pri nováčikoch. Za barom preto používame niekoľko signálov, aby sme sa dorozumeli. Ako v hokeji pri prihrávkach,“ ozrejmuje, ako to funguje „v zákulisí“. 

 

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  2. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  3. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  4. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  5. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  6. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  8. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  1. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  3. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  4. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  5. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  6. Ďalší ekologický krok BILLA
  7. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  8. Orange poskytne návštevníkom Pohody najlepšiu sieť
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 253
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 166
  3. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 8 487
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 378
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 776
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 168
  7. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 859
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 2 610

Blogy SME

  1. Jan Pražák: Jak malej kluk vychovával dvě pubertální cizinky
  2. Marek Košík: Biblia
  3. Anna Miľanová: Flóra a fauna 1,2... 2022
  4. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  5. Štefan Vidlár: Vova boy, dokonaj boj
  6. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  7. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  8. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 459
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 8 226
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 7 025
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 061
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 704
  6. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 3 585
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 238
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 2 895
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Model je dominantou novej galérie, ktorá vznikla v tesnom susedstve betlehemu.


TASR 22. jún

Pre samosprávy sú zelené projekty prioritou, veľká byrokratická záťaž a náročnosť procesov pri uchádzaní sa o eurodotácie sú v prípade obcí a malých miest brzdou rozvoja. Rozprávali sme sa so SLÁVKOU LENČÉŠOVOU, expretkou na oblasť životného prostredia v Združení miest a obcí Slovenska.


17. jún
Obnovená panoráma na náučnom chodníku Milana Kapustu.

Obnovu stihli ešte pred sezónou.


21. jún

Na Slovensku sa vôbec nedá hovoriť o regionálnej kontrole energetiky. Regióny na to doteraz nemali žiadne kapacity, legislatíva s tým nerátala a verejné financie nepodporovali regionálnu energetickú sebestačnosť, hovorí JURAJ ZAMKOVSKÝ, výkonný riaditeľ združenia Priatelia zeme CEPA.


17. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Záhorie má podľa klimatológa najvyššiu pravdepodobnosť vzniku tornád.


29. jún

V regióne platí výstraha tretieho stupňa.


TASR 15 h

Ďalší duchovný, ktorý pôsobil v tej istej oravskej farnosti, na svoj trest čaká.


28. jún

Cestári prehĺbili priekopu. Upozorňujú však, že v prípade prívalového dažďa nedokáže zabrániť škodám.


22 h

Blogy SME

  1. Jan Pražák: Jak malej kluk vychovával dvě pubertální cizinky
  2. Marek Košík: Biblia
  3. Anna Miľanová: Flóra a fauna 1,2... 2022
  4. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  5. Štefan Vidlár: Vova boy, dokonaj boj
  6. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  7. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  8. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 459
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 8 226
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 7 025
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 061
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 704
  6. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 3 585
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 238
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 2 895
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu