ŽIAR N. HR./ŽARNOVICA. Aj pálenice v žiarskom regióne hlásia slabý začiatok sezóny, ktorý sa s predchádzajúcimi rokmi nedá porovnávať.
Hneď po nečakaných mrazoch koncom apríla hovorili slovenskí ovocinári v niektorých oblastiach o masívnom poškodení porastov a miliónových škodách.
Výkonný tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Július Forsthoffer už vtedy naznačoval, že v tomto roku budú výrobcom destilátov chýbať najmä slivky, hrušky, ale tiež jablká.
Chýbajú čerešne aj slivky
Ako teda začiatok sezóny hodnotia samotní prevádzkovatelia páleníc a páleničiari? „Tento rok nám totálne vymrzli slivky a čerešne, takže destiláty z nich nám vymizli. Najviac bude jablkovice. Jablone a hrušky, ktoré kvitli neskôr na jar, mráz až tak nepoškodil, ale prišli októbrové mrazy a trošku pribrzdili zber týchto plodov,“ zhodnotil Jozef Lichtner z Pálenice Slovenského zväzu záhradkárov v Kremnici.
Tá otvorila svoje brány pre zákazníkov len pred niekoľkými dňami a už sa jej hlásia zákazníci nielen z Kremnice, ale aj zo Žiaru a z okolitých obcí.
Vlaňajšok označil Lichtner za mimoriadne silný na hrušky, scenár sa však podľa neho tento rok určite nezopakuje. „Vlaňajšia sezóna bola výnimočne silná. Táto je výrazne slabšia. Aktuálne by som bol rád, keby sme sa dostali aspoň na priemer posledných desiatich rokov,“ povedal.
Oneskorený zber jesenného ovocia podľa neho posunul samotné pálenie na november a december. „Ešte len začíname muštovať,“ dodal.
Pokles o polovicu, aj o viac
Sklamanie z aktuálnej sezóny netají ani Anna Gregorová z malej pálenice Gregor-Schnaps v Žarnovici.
„Je toho o štyri pätiny menej, ako bývalo po minulé roky. Marhule, čerešne, hrušky – všetko zamrzlo,“ povedala. Zhodla sa pritom s prevádzkovateľom z Kremnice, že najviac bude jablkovice. „Jablká sa sem-tam urodili, takže tento druh pálenky chýbať nebude,“ uistila.
S hodnotením v podobnom duchu sa k nej pridal aj kolega z inej časti Banskobystrického kraja.
„Je to oveľa slabšie ako v minulom roku, tak o polovicu. V okrese Banská Bystrica takmer všetko pomrzlo. Najmä začiatok bol biedny. Marhule, čerešne, slivky – to všetko chýbalo,“ hovorí Pavel Kmeť z Obecnej pálenice Čerín, že práve tieto druhy páleniek tak budú absentovať najviac.
Menej je podľa neho aj hrušiek. „Tie sú navyše háklivé na kvasenie. Aby to človek odhadol, musí to sledovať, stačí 24 hodín, aby boli prekvasené a na vyhodenie,“ pripomenul. Nádej vidí v jablkách, tie sa niekde urodili v menšom množstve, inde vo väčšom a ich zber ešte pokračuje. „Najviac sa bude páliť práve jablkovice,“ potvrdil.
Alternatív pre zákazníkov veľa nie je. Niektorí nosia vlaňajší kvas. Pre tých, ktorí by chceli použiť napríklad pomaranče či iné podobné plody, má jasný odkaz. „Podľa zákona tropické ovocie páliť nemôžeme, aj keby ľudia mali záujem,“ upozornil Kmeť.