ŽIAR NAD HRONOM. Aj včelári z regiónu hodnotia uplynulú sezónu ako veľmi zlú. Medu bolo málo, niektorí nemali čo vytáčať.
Nepomohlo ani kočovanie na juh
„Ani u nás to nebolo to pravé orechové. Bola to slabota. Počasie sa vybláznilo, kvetenstvo ovocných stromov na jar na mnohých miestach pomrzlo, takže logicky nebolo ani medu,“ potvrdil Radimír Beňovič, hospodár Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Žiari nad Hronom, ktorá združuje desiatky výrobcov medu.
Veľmi podľa neho tentoraz nepomohlo ani kočovanie do južnejších regiónov. „Keď už sa včelári vydali do lepších lokalít, stretlo sa ich tam toľko, že efekt bol bezvýznamný,“ poznamenal včelár.„Ak bol niekto zvyknutý, že vytáčal 300 kíl, tento rok vytočil možno tretinu,“ odhadol.
Myslí si, že tí, ktorí si med nezadovážili hneď v lete či na jeseň od overeného včelára, budú mať pred Vianocami problém zohnať požadovanú kvalitu, vyššia môže byť aj cena.
„V reťazcoch často nájdete všeličo. Med dovezený z Číny, Argentíny, Ukrajiny či z tropických pásiem. Len ťažko zistíte, aké je jeho zloženie. Objavujú sa aj alergie,“ poznamenal a dodal, že každému odporúča nájsť si skúseného lokálneho včelára s dobrými referenciami, ktorý sa za svoj med zákazníkovi osobne zaručí.
Pribudne ďalšia lesnícka včelnica
Za pre včelárov nepriaznivú označil sezónu aj riaditeľ spoločnosti Mestské lesy Kremnica Karol Mutňanský. Pripomenul mrazy, ktoré poznačili obdobie kvitnutia ovocných stromov. Mestská firma počas roka obnovila zabudnutú tradíciu lesníckych včelníc. Vybudovala ich tri, na kremnickej Kalvárii, v lokalite Peklo nad mestom a v Hornej Štubni. Podľa jeho slov v ich okolí zaznamenali aj medvede, šelmy však odradili elektrické ohradníky.
„V náš prvý rok sa nám podarilo rozmnožiť včelie rodiny. Z pôvodných päťdesiatich ich máme aktuálne zazimovaných 83. Medu však bolo pomenej, podarilo sa nám ho vytočiť len asi 350 kilogramov,“ zhodnotil s tým, že v rámci predaja z dvora sa zrejme zásoby minú veľmi rýchlo.Za kvalitu medu ručí, posúdenie chuti necháva na spotrebiteľoch.
„Je to lokálny výrobok s príbehom, ktorý považujem za dobrý tip na darček z regiónu. Na každom pohári nájdete na etikete aj informáciu, z ktorej z troch lokalít med pochádza. V tom z Kalvárie najviac cítiť lipový kvet, v tom z Hornej Štubne je zase najväčší podiel medovice, je teda viac lesný,“ naznačil.
V budúcom roku sa mestská firma chystá vybudovať ďalšiu včelnicu, tentoraz v Turčeku. V pláne má aj kočovanie s menším počtom rodín hlbšie do dolín.
„Bude to však len na území našich mestských lesov, nechystáme sa na Dolniaky. Chceme, aby si náš med zachoval ultra lokálny charakter,“ zdôraznil Mutňanský. Aká bude budúca sezóna, si odhadovať netrúfa. Dúfa však, že bude lepšia ako tá uplynulá a počasie si zachová štandardný ráz. Za veštca sa nepovažuje, ako sám poznamenal, ani Radimír Beňovič.
„Ťažko odhadnúť, aké budú nasledujúce mesiace. No tým, že včely mali menej potravy cez rok, idú slabšie aj do zimy. Uvidíme, aká bude jar,“ dodal včelár z Trnavej Hory.