Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Žiarsky rezbár Ján Homola (58): Porazil závislosť a život zmenil od základov

Jánov život pred rokmi navždy zmenil alkohol, pre ktorý takmer prišiel o život. Závislosť porazil a stal sa makrobiotikom. Ľudia ho považujú za čudáka, no on je takto šťastný.

Rezbárovi pri práci robil spoločnosť krkavec Karol. Rezbárovi pri práci robil spoločnosť krkavec Karol. (Zdroj: Archív Jána Homolu)

ŽIAR NAD HRONOM. Vstupujeme do malej dielničky. Víta nás starší sympatický pán. Nemá obuté žiadne topánky. Pýtame sa, či mu bosé nohy neprekážajú. S úsmevom nám hovorí, že bosý a v ľanovom oblečení občas rád chodí aj po meste. „Ľudia ma považujú za čudáka. Keď tak idem po meste, všetci sa má pýtajú, prečo mám na sebe kroj,“ začína svoje rozprávanie sympatický rezbár. Jemu však štýl jeho života vyhovuje a takto sa cíti šťastný. Boli však aj chvíle, keď ho šťastie opustilo úplne a len o vlások unikol smrti.

Skryť Vypnúť reklamu

Alkohol spôsobil, že klesol na úplné dno

Ján Homola sa rezbárstvu venuje už dvadsaťpäť rokov. Predtým pracoval ako technológ v kremnickej mincovni. Osud ho však priviedol k remeslu. „Všetko, čo sa dialo okolo mňa, či už z finančného alebo estetického hľadiska, ma doviedlo tam, kde teraz som,“ hovorí Ján. Od posledného stretnutia, keď sme sa s ním rozprávali, ubehli už štyri roky. Vtedy o sebe vyhlasoval, že chce byť najlepším rezbárom minimálne v Európe. Teraz je však, zdá sa, všetko inak.

„Zmenil som priority. Už nechcem byť najlepší, ale len žiť svoj život,“ pokračuje rezbár. Nezabúda tiež poznamenať, že po rokoch zistil, že nejde o to, čo chce, ale ako žije. A žiť začal skutočne inak. „Začal som od stravy. Som makrobiotik. To znamená, že som vylúčil všetky živočíšne tuky a produkty ako vajcia, syry či mäso,“ vymenúva Ján a dodáva, že jesť prestal aj niektoré druhy zeleniny a ovocia, či zemiaky a ryžu.

Skryť Vypnúť reklamu

Jeho jedálniček teraz tvoria potraviny ako sója, obilniny a strukoviny, morské riasy a čistá voda. „Sú to potraviny, ktoré dávajú zložitý cukor a ten vám dáva viac „benzínu“ do mozgu. Viac rozmýšľate a inak žijete,“ vysvetľuje Ján, ktorý žije každý deň tak, ako keby mal byť jeho posledný.

Nedá nám to však a narovinu sa spýtame, čo stálo za takou veľkou životnou zmenou. Po chvíľke ticha sa dozvedáme trpkú pravdu. „Moja veľmi dobrá kamarátka bola borovička. Bol som alkoholik. Klesol som na úplné dno. Chvalabohu som však stretol ľudí, mojich terapeutov, vďaka ktorým viem, prečo som pil. A preto som začal žiť inak,“ prezrádza. Azda najsilnejším momentom pre Jána bolo, keď sa stretol zoči-voči so smrťou.

„Mal som kolaps. Zástavu srdca a prakticky som zomrel. Odviezla ma sanitka a hneď z nemocnice som šiel na liečenie,“ opisuje ťažké momenty dnes už vyliečený Ján. Vyliečený nielen fyzicky, ale aj psychicky. „Nevyhovoval mi systém života, ktorý som mal predtým, a preto som aj pil. Jednoducho som musel zmeniť svoj život. A to až tak, že som kvôli zmene opustil rodinu,“ dodáva s tým, že to pre neho bolo a stále je veľmi ťažké.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodnes je však s nimi v kontakte. „Musel som odísť kvôli tomu, aby sme obidvaja našli šťastie s láskou. Tu nejde o nenávisť. Samozrejme, aj keď výčitky tam sú stále. Neviem, čo sa stane, možno sa k sebe niekedy vrátime, to však teraz neviem na sto percent predpovedať,“ otvorene rozpráva Ján a pokračuje: „Začal som robiť to, čo cítim a idem stále za tým, aby som bol šťastný. A teraz som šťastný.“

Názory na život nikomu nevnucuje

Stravu Ján zmenil z prostého dôvodu. „Moja aktuálna strava mi dáva energiu, ktorá potom ďalej nevedie k užívaniu omamných látok, ako sú cigarety, alkohol a podobne.“ Kým po liečení je približne štyri roky, novým spôsobom života žije rok a pol. Makrobiotik vraj na vlastnom tele pocíti, akú energiu mu prijatá potravina dáva.

Výrazne sa zmenil aj Jánov postoj k životu. Stretol ľudí, ktorí žijú rovnakým spôsobom života ako on, sú medzi nimi aj dvaja rezbári, ktorí s ním spoločne v dielni pracujú. „Človek sa má s kým porozprávať o svojich problémoch, ktoré iní nepochopia. Nikto nepochopí viac človeka, ktorý pil, než ten, ktorý na dno spadol podobne ako on,“ vysvetľuje.

Život, ktorý teraz žije, je podľa neho radostnejší. „Človek rozmýšľa inak, nevníma ľudí takým spôsobom ako bežní ľudia. Všetci ľudia, ktorých stretávate, či už sú lepší alebo horší, vám majú čo povedať. Podľa toho, ako žijete a čo chcete, takých ľudí aj stretávate,“ hovorí.

Aby sa o svojom živote naučil čo najviac, absolvoval minulý rok prvý ročník Univerzity vedomého života. „Chodia tam mladí aj starší ľudia. Tam sa učia šťastne žiť a pochopiť vzťahy a rôzne energie. Či už božské alebo démonické,“ hovorí. Ján v súčasnosti žije v Kremnici.

„Keď som odišiel od rodiny, žil som istý čas v jednej malej pivničke a začal som si stavať vlastný dom z prírodných materiálov,“ približuje. Dom postavil za tri mesiace s vlastnou elektrinou a vlastnou vodou na odľahlom mieste, ďalej od ľudských obydlí. Vo svojom dome v Kremnici by chcel vytvoriť rezbárske centrum a dielňu zo Žiaru presťahovať tam.

Už nechce byť najlepší

Zmena životosprávy prospela nielen Jánovej psychike, ale aj fyzickej kondícii. „Je to v tom, že očistíte telo od všetkých jedov. Ja konkrétne, keď som to začal robiť, som v priebehu piatich mesiacov schudol dvadsať kíl,“ hovorí. „Podporíte mozgovú činnosť a organizmus sa praktický sám začne uzdravovať.“ Dlhé roky Ján berie lieky na tlak a na srdce. „V poslednej dobe ich dávky znižujem a myslím si, že ich odstránim úplne. A pritom som ich bral tridsať rokov,“ pripomína. Človek podľa neho musí chcieť a telo ho počúvne samé.

Vnucovať svoje názory na život však nemieni nikomu. „Keď niekto niečo chce vedieť, musí sa opýtať. Základ nášho života spočíva v tom, že nemôžeme človeku radiť, kým o to sám nepoprosí. Aj ja som sa začal zaujímať o to, ako ľudia žijú a sám som sa ich pýtal. Takisto môžem komukoľvek pomôcť, keď sa bude pýtať,“ hovorí s úsmevom.

Momentálne spolu s kolegami pracuje na obrovskom drevenom stole. Tri takéto stoly už putovali do Moskvy. „Naša pýcha nás posúva. Čím pyšnejší je človek, tým robí veci kvalitnejšie,“ hovorí Ján a zdôrazňuje, že jeho cieľom už nie je byť najlepší.

„Naším cieľom je mať dať čo do úst. To, čo robíme, robíme s radosťou, aby to bolo pekné a aby sme mali pocit prijatia v tom, že nás ľudia pochvália, že sa im to páči. Zároveň za to máme energiu z peňazí, za ktoré si vieme kúpiť to, čo potrebujeme. Nejde tu o to zbohatnúť a byť najlepší. Niekedy som tak rozmýšľal, ale mýlil som si to s pýchou. Tá nás ťahá k tomu, nie aby sme boli najlepší, ale aby sa nám naša práca páčila. Celý život je totiž len o človeku a o jeho pocite šťastia,“ odkazuje Ján.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 431
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 630
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 383
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 343
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 007
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 962
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 226
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 942
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 742
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 637
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

8 h
Mesto zredukovalo počet odberových miest.

Na testovanie dnes prišlo menej ľudí ako očakávali.

10 h
Na  mieste zasahujú hasiči.

Pri nehode sa zranila jedna osoba.

13 h
Testovanie v Žiari prebieha v plnom prúde.

Mesto bude zajtra redukovať odberné miesta.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

13 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

15 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

14 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

18 h

Už ste čítali?