BANSKÁ ŠTIAVNICA. Na južnom svahu pod Kalváriou v Banskej Štiavnici vysadili koncom novembra 30 štepov desiatich stolových odrôd viniča. Podľa Martina Macharika zo združenia Kalvársky fond ide o zvláštnosť, keďže tento mini vinohrad vznikol vo výške 625 metrov nad morom.
Atrakcia pre návštevníkov aj pre miestnych
„Nie je to bežné. V takýchto podmienkach hrozno síce rastie, no víno sa z neho nedorába. Výber odrôd sme aj preto konzultovali s vinárom Branislavom Bahnom, ktorý je odborník. Mali by byť odolné, no nepredpokladáme, že sa bude rovnako dariť všetkým,“ povedal Macharik.
Prvú úrodu očakávajú v „Kalvárskom vinohrade“ až o niekoľko rokov, víno z nej však vyrábať nebudú.
„Má to byť predovšetkým nová atrakcia pre návštevníkov v rámci záhrady návštevníckeho centra, ktorá má asi tisíc metrov štvorcových. Zároveň sme oživili jeden zo svahov, ktorý bol veľmi strmý a nebol pekný,“ priblížil predseda Kalvárskeho fondu. Už v súčasnosti je na ploche bylinková záhrada či detské ihrisko, v ďalšom období chcú areál ďalej rozvíjať ako relaxačnú zónu nielen pre návštevníkov známej pamiatky, ale aj pre banskoštiavnickú verejnosť.
„Ak sa viniču bude dariť v budúcnosti budú mať ľudia možnosť odtrhnúť si nejaké hrozno a ochutnať ho,“ povedal.

Chcú otvoriť staré ovocné záhrady
Aj záhrada pod kalváriou má byť súčasťou aktivity, vďaka ktorej by mali ľuďom predstaviť staré banskoštiavnické záhrady. Tie bývali tradičné plné ovocných stromov.
„Tieto historické záhrady nám pomaly zanikajú, kedysi v nich rástli slivky, jablone, orechy – a všetko sa to spracúvalo. Dnes sa majitelia týchto druhov zbavujú a nahrádzajú ich tujami a inými nevhodnými drevinami, čo je škoda,“ poznamenal Macharik.
Ľuďom chcú podľa jeho slov vysvetľovať, že k miestnej krajine nepatrí len typická historická a banícka architektúra, ale aj ovocné záhrady. Niektoré z nich by preto chceli otvoriť pre návštevníkov a záujemcom ponúknuť pomoc a radu dendrológa či pomológa.
Už budúci rok sa so záhradným areálom v okolí návštevníckeho centra chystajú zapojiť aj do podujatia Deň otvorených záhrad.
„Nakúpili sme tiež technológiu na spracovanie ovocia. Máme takú predstavu, že v budúcnosti k nám ľudia budú môcť prísť, donesú si svoje jabĺčka a my im to za nejaký drobný poplatok oprešujeme. Lokálny mušt by sa tiež mohol predávať v tunajšej reštaurácii,“ naznačil Macharik.
