Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Vianočným oblátkam sa pripisovali aj magické účinky. Takto sa krehké pečivo pripravuje (+FOTO)

Kedysi boli peniaze utŕžené za sladké pečivo pre celú dedinu odmenou pre učiteľa. Aj dnes sa oblátky v niektorých domácnostiach pečú.

Takto vyzerajú formy na oblátky dnes.Takto vyzerajú formy na oblátky dnes. (Zdroj: Iva Zigová)

ODHORIE/B. ŠTIAVNICA. V obci Podhorie neďaleko Banskej Štiavnice sa pred Vianocami schádzajú ženy, aby spoločne vyrábali adventné vence, zdobili medovníky a piekli sladké oblátky a trubičky.

„Ja som pôvodom z Dolniakov, sem som prišla ako chalupárka a zapáčilo sa mi tu. Takže rada nasávam všetky zvyky, tradície, teraz aj predvianočnú atmosféru,“ hovorí starostka Podhoria Dana Lóžiová.

Obec má pre túto príležitosť vyrobenú aj špeciálnu medovníkovú formu v tvare takzvanej podhorskej ruže, čo je motív špecifický pre tunajšie krivou ihlou vyšívané kroje.

Skryť Vypnúť reklamu

So škoricou aj s orieškami

Ženy si pri pečení oblátok poklebetia a vymenia si tradičné rodinné recepty. V minulosti sa aj tu používali ťažké železné formy a pieklo sa nad ohňom, už dávno ich však nahradili jednoduchšie oblátkovače na elektrinu.

„Ja som tento dostala od kamaráta, učím sa na ňom piecť už tretí rok. Je to forma stará desiatky rokov, keď je veľmi rozhorúčená, musí sa mechanicky vypnúť, aby oblátky neprihoreli,“ ukazuje nám starostka obce.

Adrianu Slašťanovú naučila túto techniku pečenia kamarátka, neskôr si kúpila vlastnú formu. Voňavé krehké pečivo si odvtedy vyrába v domácnosti s asistenciou celej rodiny. „Doma mi každé Vianoce pomáhajú deti. Mám štyroch chlapov, takže polovica toho, čo napečieme, sa pritom hneď aj zje,“ hovorí s úsmevom gazdinká.

Skryť Vypnúť reklamu

Vysvetľuje pritom, ako sa plocha formy potiera voskom, ktorý sa používa namiesto oleja či iného tuku. „Je dôležité, aby sa cesto neprilepilo, oblátky a trubičky sú potom pekné chrumkavé,“ objasňuje.

Recept je jednoduchý. „Mlieko, hladká múka, kyštálový a vanilkový cukor, olej a vajíčka. Keď chcete, aby bolo voňavé, môžete pridať škoricu a orechy. Slanú verziu zase vyrábame na Starý rok,“ približuje tradičné zloženie cesta Adriana.

Forma odmeny pre učiteľa

Oblátky sú tradične súčasťou štedrovečernej večere, zvyk ich pečenia je podľa etnografky Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici Zuzany Denkovej známy po celej Európe už od stredoveku.

Vianočné oblátky v niektorých regiónoch do 18. storočia piekli a roznášali kňazi. V školách úloha piecť ich pripadla učiteľom – rechtorom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Bola to vlastne forma odmeny učiteľovi alebo kňazovi. Platy boli mizerné a aj toto bola jedna z dávok, ktorú obecná komunita odovzdávala. Pieklo sa na otvorenom ohnisku na dvore fary alebo pred školou,“ charakterizuje zvyk Denková. Banské múzeum má vo svojich zbierkach aj ťažké železné formy s náboženskými motívmi.

„Na oblátkach sa objavovala väčšinou symbolika súvisiaca s kresťanstvom, prípadne zelené vetvičky alebo vinše,“ hovorí. Ženy a gazdiné potom oblátky predávali a výťažok šiel práve učiteľovi či kňazovi. „Ľudia si považovali za povinnosť kúpiť si tieto výrobky a podporiť tak myšlienku akejsi koncoročnej odmeny. Často na ne prispievali aj surovinami,“ približuje etnografka.

Neskôr, keď už tento spôsob prípravy nedokázal pokryť stúpajúci dopyt, začali vlastné oblátky v predvianočnom období vyrábať aj cukrári a pekári.

Oblátkam sa pripisovali aj rôzne magické účinky. Podľa internetovej encyklopédie Ústredia ľudovej umeleckej výroby sa so zapečenou petržlenovou vňaťou dávali dobytku a odkladalo sa z nich do siatin, na liečenie a na ochranu pred požiarom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 979
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 652
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 894
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 610
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 230
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 959
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 460
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 313
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 013
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

13 h
Termálny prameň v Lukavici využívajú na rekreáciu miestni aj turisti.

Termálny prameň v Lukavici zaradili medzi územia s vysokým stupňom ochrany. Jeho využívanie je problematické.

14 h
Ilustračná fotografia.

Knižnica v Žiari nad Hronom bude od stredy 27. januára opäť otvorená, avšak v obmedzenom režime.

16 h
Ilustračná foto

Mesto Žarnovica vyhlásilo súťaž o najkrajšiu zimnú fotografiu určenú pre neprofesionálnych fotografov.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

17 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

14 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

24 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Už ste čítali?