Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Saganova sila je vo vytrvalosti na sebe tvrdo pracovať, hovorí odborník

Práca mechanika je nepretržitá, na pretekoch voľno prakticky neexistuje, tvrdí bývalý mechanik a dnes manažér Bory Peter Doležal.

Cyklistický mechanik Peter Doležal. Cyklistický mechanik Peter Doležal. (Zdroj: JAROSLAV MALIŇÁK, C-I.sk)

Mnoho ľudí vníma cyklistiku ako individuálny šport, prípadne vidí ostatných pomocníkov na dvoch kolesách a považuje ich za kompletné zloženie tímu.

Neodmysliteľnou súčasťou celkového výkonu je však i práca tímových mechanikov, vďaka ktorým je bicykel pripravený k rýchlemu a bezchybnému použitiu.

Prečítajte si tiež: Sagan opäť poblázni Slovensko, štartuje na domácich cestách Čítajte 

Svoje o tom vie aj Peter Doležal, jeden z najznámejších bývalých mechanikov na Slovensku a súčasný obchodný manažér tímu Bora - Hansgrohe, v ktorom pôsobí aj slovenský cyklista Peter Sagan.

Doležal sa ako mladý stal majstrom Slovenska v cestnej cyklistike. Jeho snom bolo vyhrať Preteky mieru a zúčastniť sa na Tour de France.

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr sa presťahoval do zahraničia, kde začal pracovať v cyklistickom obchode a postupne vymenil viaceré zamestnania. Bol mechanikom ženského cyklistického tímu Cervélo zo Švajčiarska, jeho služby využíval aj tím NetApp. Stal sa vychyteným mechanikom, ktorý precestoval svet a s jeho službami vládla u pretekárov maximálna spokojnosť.

Už o týždeň možno Petra Doležala stretnúť na Majstrovstvách Slovenska a Českej republiky, ktoré budú mať finiš v Žiari nad Hronom. Práve tam absolvoval svoje cyklistické začiatky.

Rozprávali sme sa s ním o skúsenostiach zo sveta vrcholovej cyklistiky.

Čo vás motivovalo k tomu vydať sa cestou cyklistiky?

"Presne si už nepamätám, ale od malička to bol môj sen. Chcel som sa venovať športu. Síce som sprvu začal hrávať basketbal, tam mi to ale nešlo a postupne som prešiel k bicyklu."

SkryťVypnúť reklamu

Keby ste porovnali všetky svoje profesijné skúsenosti v súčasnosti, ktorá z nich vám do života dala najviac?

"Prešiel som viacerými zamestnaniami, ale určíte najviac pre mňa znamenala kariéra mechanika v profi tíme. Naučil som sa samostatnosti a tomu, že všetko sa dá, keď sa chce. Pri tej práci som sa cítil najlepšie.

Z tejto odpovede nebude mať asi môj zamestnávateľ radosť, ale, našťastie, nevie po slovensky. (úsmev) V mojej terajšej práci sa stále učím, ale tiež ma veľmi baví."

Ako vyzerá práca mechanika v cyklistickom profi tíme?

"Prešiel som viacerými tímami. Na začiatok to bolo Cervélo vo Švajčiarsku. Tam som dostal poriadnu školu. Potom v ďalších tímoch to už bola „brnkačka“.

Niekde som bol úplné sám, niekde sme boli viacerí. Keď ste sám, už sa nemáte na koho vyhovoriť, že to ste neurobili vy. Vinník je vždy jasný. A nikto sa vás nepýta, dokedy pracujete. Jednoducho – všetko musí byť pripravené na ďalší deň, skôr neskončíte.

SkryťVypnúť reklamu

Práca mechanika zahŕňa, samozrejme, servis bicyklov, kolies a všetko, čo je spoločné s bicyklom. Bicykle musíte nielen servisovať, ale najprv aj poumývať. Týka sa to aj náhradných bicyklov a kolies. Aj tie bicykle, ktoré sa viezli v etape len na streche, musia byť vždy umývané, keďže sa práši.

Potom sú tu ešte autá, ktoré treba poumývať zvonku a vyčistiť aj zvnútra. Deň počas pretekov musím presedieť v aute, počas etapy, a byť pripravený na výmenu kolies, bicyklov, zapisovanie situácie na pretekoch, kto je v úniku, dávať správne informácie športovému riaditeľovi, aby upravil taktiku počas pretekov. Takže – pohodička."

Pripravovali ste sa špeciálnym spôsobom na situácie, keď treba počas pretekov čo najrýchlejšie odstrániť poruchu?

"Asi nie. Jednoducho ma hodili do vody a plával som."

Aké vlastnosti sú podľa vás neodmysliteľné pri práci cyklistického mechanika?

"Základom je nemať ďalší program. Tu na etapách často končíte až po 22. hodine a na druhý deň začínate o 6. ráno. Potom, samozrejme, treba rozumieť bicyklom, byť trpezlivý a tak trochu aj psychológ.

Dosť často sa stalo, že keď nejdú preteky podľa plánu, tak je na vine bicykel, a teda aj mechanik."

Aké boli najčastejšie požiadavky cyklistov na vás ako na mechanika?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4YAF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4YAF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 347
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 671
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 647
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 598
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 185
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 920
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 463
  8. Po Slovensku na motorke 5 819
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 244
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 703
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ilustračné foto.

Na komentovanú prehliadku inovovanej expozície Baníctvo na Slovensku, pozýva verejnosť vo štvrtok o 10. hodine Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


TASR 13 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


7 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


15 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?