Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Jozefov svet medovníkov ožíva vždy už v novembri. Pozrite si jeho nádherné diela (+FOTO)

Vysokoškolák JOZEF VICIAN z Horných Hámrov dokáže pri medovníkoch malé zázraky. Zdobí ich nielen klasickou sieťkovou technikou, na maľuje na ne aj zimné príbehy.

Nádhera vychádza spod rúk vysokoškoláka Jozefa. (Zdroj: Archív J. Viciana)

HORNÉ HÁMRE. Už ako dieťa sa dnes 23-ročný Jozef Vician tešil na adventný čas, keď sa v rodine piekli medovníčky. Vždy sa ich pokúšal aj zdobiť, no v tom čase ešte netušil, že sa z jeho práce časom stane potešenie pre oči.

Približne pred piatimi rokmi sa však jeho mamke zhoršil zrak, a tak jemné a pre oči trochu namáhavé zdobenie medovníčkov prevzal na seba. Dnes jeho dielka, voňajúce škoricou, badiánom a anízom, obdivujú na sociálnych sieťach mnohí ľudia a Jozef sa pred Vianocami prakticky nezastaví.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na jeho medovníkoch ožívajú zimné príbehy

Nie je to podľa neho ľahké zvládnuť, keďže v tom čase musí absolvovať predovšetkým zápočty na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde študuje odbor záhradníctvo.

„Začínam s pečením medovníkov vždy už v novembri, aj teraz mám jednu várku úspešne za sebou,“ hovorí. Pri pečení používa osvedčený rodinný recept a celý proces prípravy zvláda sám. Najčastejšie zdobí medovníky motívom sieťkovania.

„Je to veľmi jemná forma zdobenia, s ktorou sa dá vymyslieť neuveriteľné množstvo variácií,“ hovorí. To však nie je všetko. Pri niektorých medovníčkoch kombinuje sieťkovaný vzor s maľbou potravinárskymi farbami priamo na medovník.

„Vždy ma bavilo výtvarné umenie. Vyštudoval som však novobanské gymnázium, kde sme výtvarnú výchovu nemali, a tak som relaxoval svojím spôsobom pri medovníčkoch,“ dodáva.

Na jeho maľovaných medovníkoch ožívajú zimné príbehy, striedajú sa na nich zasnežené chalúpky, krajinky či kostolík.

Prečítajte si tiež: Medovnikárka vytvára voňavú nádheru. Vyrobila aj darček pre prezidenta (+ FOTO)

Nápady v hlave, majstrovstvo v rukách

Mnohí ľudia z Jozefovho okolia si už ani nevedia predstaviť Vianoce bez jeho medovníčkov. Dávajú si ich ako vianočnú lahôdku na sviatočný stôl, ale používajú ich aj ako súčasť výzdoby napríklad na stromčekoch či ako darčeky pre priateľov.

„Vždy im radím cez Vianoce ich zjesť, a to aj v prípade, ak slúžili ako výzdoba,“ hovorí s tým, že počas roka by farby vybledli, cukrová výzdoba by sa mohla polámať.

„Najkrajšie sú určite medovníčky, ktoré sa vyrobia v danom roku,“ hovorí. Vymýšľať nové vzory na výzdobu ho stále baví a aj preto je každý jeho medovník originál.

„Že by som ich vyrábal vo väčšom a ponúkal napríklad na jarmokoch remeselníkov, na to teraz veľmi myslieť nemôžem. Prvoradá je škola a toto beriem ako relax,“ dodáva. Hoci zdobenie medovníčkov akosi podvedome pripisujeme ženám, podľa Jozefa v tom môžu byť rovnako dobrí aj chlapi.

„Ak má človek trpezlivosť a trochu talentu, jednoducho to musí ísť,“ hovorí. Relaxom je však pre neho aj odbor záhradníctvo, ktorý si vybral na vysokej škole. „To mám zas zrejme po starkom, lebo ten pestuje citrónovníky a rôzne exotické rastliny a ja som sa na neho vždy rád pozeral,“ dodáva.

Rovnako rád však aj fotí a chodí na hory. „V predvianočnom období relaxujem hlavne v kuchyni, potom ma to už ťahá von, do prírody.“

Ľudia od neho medovníčky často pýtajú ešte aj 22. a 23. decembra. „Bohužiaľ, vtedy ich musím sklamať, iba ak by ich mali objednané dopredu. Rýchlo sa totiž všetko rozoberie. Už sa nám dokonca stalo, že medovníčky sme porozdávali celej rodine, priateľom a známym, no my sme doma ostali na Vianoce bez nich,“ smeje sa.

Žiadne špeciálne recepty a návody na zdobenie nemá. „Veľa som odpozeral z kníh aj internetu a potom už musí zapracovať fantázia,“ hovorí. Zdobí klasickou bielkovou cukrovou penou, ktorá musí mať tú správnu konzistenciu, a kornútky si pripravuje z papiera na pečenie. „Teraz sa mi už zriedka stane, že by som niečo na výzdobe pokazil. Po čase akoby to už išlo samo,“ dodáva.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  2. Virtuálne sídlo v Bratislave
  3. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  4. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  6. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  7. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  8. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 695
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 992
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 502
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 755
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 360
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 602
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 946
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 342
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 591
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 971

Téma: Vianoce


Hlavné správy z MY Žiar

Na žiarskom námestí už v najbližších dňoch vysadia stromy

Zeleň má priniesť najmä tieň, ktorý Žiarčanom v kruhovej časti námestia roky chýba.

FOTO: Bojnice na jeseň sú nádherné

Možno posledný teplý víkend v tomto roku prilákal do Bojníc množstvo ľudí.

V Žiari nad Hronom našli telo zastreleného policajta

Bližšie informácie o prípade zatiaľ neposkytli.

Podivný koniec futbalového stretnutia. Hráči odišli z ihriska predčasne

Duel medzi Starou Kremničkou a Prochotom sa skončil predčasne. Hostia opustili ihrisko, a tak sa prítomní diváci druhého polčasu nedočkali.

Kronikár z Brehov dokončuje už svoju ôsmu publikáciu

Imrich Medveď sa v nej venuje obom svetovým vojnám aj spolkovému životu v obci.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?