Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Kráľovskú čokoládu v obchodoch nenájdete. Vyrába ju rodák zo Žiaru

Nielen pre svoj názov sa už čokoláda dostala aj na anglický kráľovský dvor.

Miroslav Klembara začal s výrobou čokolády pred tromi rokmi.  Miroslav Klembara začal s výrobou čokolády pred tromi rokmi. (Zdroj: Ján Krošlák)

ZVOLEN. Hoci Kráľovská čokoláda prenikla aj na Slovensko, v obchodoch ju budete hľadať márne.

Jej domovom je Ostrava, kde ju už desať rokov ručne a podľa vlastnej receptúry vyrábajú a sami aj zdobia v malej rodinnej firme.

Tri roky s rodinnou firmou spolupracuje ako jediný Slovák Miroslav Klembara, rodák zo Žiaru nad Hronom, dnes žijúci vo Zvolene. Tiež sa naučil tvarovať čokoládovú hmotu do želaných tvarov a na jej kvalitu nedá dopustiť. Inú už dnes do úst vraj nevloží. Vyrábajú ju čisto z kakaového masla bez pridania tukov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Máme malú výrobu aj produkciu. Štandardne vyrábame z kakaovej hmoty, ktorú nám nosia do Talianska. Kakaové bôby pochádzajú z oblasti Karibiku,“ prezrádza Klembara.

Čokoládu ponúka len príležitostne, väčšinou na rôznych hradných podujatiach, keďže sa venuje aj historickému šermu. Sortiment sa mení v závislosti od podujatia alebo objednávky.

Výroba je časovo náročná

Aktuálne vo Vianočnej dedine na zvolenskom námestí ponúka čokoládu s vianočnou tematikou; kaprov pre šťastie, čokoládový betlehem, vianočný stromček či sedemdenný adventný kalendár. Ale aj lízanky, ktoré potešia deti, či klasicky tvarované čokolády s rôznymi výjavmi. Škoda do nich zahryznúť.

Niektoré sladké diela zdobia zlatom alebo striebrom, časť zas orieškami alebo ovocím, ktoré odoberajú od slovenských ovocinárov zo Skalice.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Boli sme vo Figare. Čo sa skrýva za múrmi čokoládovne? Čítajte 

Výroba čokoládových produktov je časovo náročná a odzrkadľuje ju aj cena. „Výroba komplikovanejších figúrok trvá aj niekoľko dní. Napríklad z aktuálneho sortimentu som najdlhšie, dva dni, vyrábal vianočný stromček. Skladá sa z ôsmich segmentov,“ dodáva.

„Práve pripravujeme nový sortiment čokolád, ktoré budú z Madagaskaru, Ekvádoru, Peru aj z Papuy Novej Guiney. Tak ako vinári vedia, že Frankovka z rôznych oblastí chutí rôzne, rovnako je to aj s čokoládou,“ podotýka Klembara.

Nielen vďaka názvu sa už Kráľovská čokoláda dostala aj na anglický kráľovský dvor. Anglický zberateľ umenia, žijúci v Prahe, si objednal v rodinnej firme celý set a daroval ju kráľovnej predovšetkým pre jej kvalitu.

Kakaové maslo ako liek

Klembara pripomína, že kakaové maslo je najvzácnejší a najzdravší tuk. „Kakaový bôb sa skladá zo sušiny a z kakaového masla, každé má 50-percentné zastúpenie. Má veľké využitie aj vo farmácii a v kozmetike, zatiaľ čo kakaový prášok len v potravinárstve,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Foodblogeri piekli sladké dobroty pred očami návštevníkov Čítajte 

„Kakaové maslo je účinnou zložkou mnohých krémov a pomáha aj pri liečbe ekzémov. Pokojne si ním môžete potrieť postihnuté miesto,“ radí.

Keďže je kakaové maslo pomerne drahé, väčšina čokolád obsahuje iné rastlinné tuky. „Alebo ich domiešavajú smotanou kvôli nižšej cene,“ dodáva Klembara.

Hovorí aj o ďalšom grife výrobcov kakaa a čokolád. „Prirodzená je svetlá farba kakaa. Vôbec nie je pravda, že čím je kakao tmavšie, tým je kvalitnejšie. Je však viacej upravené,“ podotýka.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 521
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 692
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 687
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 611
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 866
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 209
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 362
  8. Po Slovensku na motorke 5 863
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 249
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 538
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ilustračné foto.

Na komentovanú prehliadku inovovanej expozície Baníctvo na Slovensku, pozýva verejnosť vo štvrtok o 10. hodine Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


TASR 15 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


8 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


16 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?