JANOVA LEHOTA. K chovu kôz sa dostali náhodou. Začalo to nevinne kúpou dvoch akrobatiek na spásanie trávy a krovia v strmom kopčisku za domom. Ani sa nenazdali a začali im kozičky na dvore postupne pribúdať. Vyrobili si prvé syry, po ktorých sa len zaprášilo.
Pred piatimi rokmi začali svoje hospodárstvo rozširovať, až sa sympatický manželský pár dostal do bodu, že im treba salaš. V súčasnosti má rodina Bahnová z Janovej Lehoty 140 dospelých kôz a na jar im pribudli aj „krpce“, ktorých je 35. To však nie je všetko. V júli idú organizovať prvý kozí festival.
Práca so zvieratami je príjemná, ale náročná
Syry čerstvé či údené, tvaroh, žinčica a bryndza. Toto všetko dokážu zhotoviť šikovné ruky Viery Bahnovej, ktorá sa o celú výrobu stará sama.
„Pomocníkov nemáme, len nášho malého synčeka Minka a týchto dvoch štvornohých, psíkov Rockyho a Bruna,“ hovorí zručná producentka výrobkov z kozieho mlieka.
Salaš postavili neďaleko domu, aby nemusel gazda za svojím stádom ďaleko chodiť. Práca so zvieratami a na čerstvom vzduchu je síce príjemná, ale náročná. O chod celej farmy sa starajú manželia, ktorých pracovný čas nemá len osem hodín.
„Manžel má na starosti pasenie kôz. Dvakrát denne si s nimi spraví asi trojhodinovú prechádzku cez lúky. Tiež ich dva razy dojí a chová,“ vysvetľuje, ako majú s manželom podelenú prácu, aby všetko zvládli, lebo len samotné dojenie toľkých kôz trvá hodinu a pol. „Deň má 24 hodín a bez obeda 25,“ smeje sa chovateľ Milan Bahno.
Bude u nich aj prvý kozí festival
Tento rok plánujú koncom júla zorganizovať aj Prvý kozí festival.