Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Ceny zmrzliny kolíšu. Našli sme aj pivovú príchuť

Pripravili sme prehľad, koľko stojí jeden kopček zmrzliny a aké príchute ponúkajú predajcovia v regióne. Odborníčka poradí, ako odhadnúť kvalitu zmrzliny ešte pred nákupom.

Mladá zmrzlinárka v prevádzke s názvom Sladká láska v Banskej Štiavnici. Mladá zmrzlinárka v prevádzke s názvom Sladká láska v Banskej Štiavnici. (Zdroj: Adriána Antolová)

B. ŠTIAVNICA/ŽIAR N. HR. V tomto roku otvárali predajcovia zmrzlín skôr. Vďačia za to aprílovým dňom. Zisťovali sme, koľko stojí kopček zmrzliny v troch okresných mestách a aké príchute v stánkoch ponúkajú.

Banská Štiavnica myslí aj na vegánov

Predajcovia v historickom banskom meste stavili na nezvyčajné príchute. „Máme zmrzliny vyrobené z čisto prírodných produktov. Nič nevyrábame z prášku. Ponúkame aj neobvyklé príchute – makovú, gaštanovú, škoricovú. Nevídaná je aj zmrzlina z ríbezľového vínka, slivková či pivová. Náš sortiment sa mení,“ hovorí zamestnankyňa malej zmrzlinárne v centre Banskej Štiavnice.

Skryť Vypnúť reklamu

Dopyt je aj po tradičných príchutiach, ale aj pri ich výrobe si zmrzlinár dáva záležať. „Vanilková je napríklad z madagarskej vanilky. Ovocné sú z ozajstných surovín a mliečne z kvalitného mlieka,“ dodala predavačka osviežujúcej sladkej pochúťky s tým, že najviac ľudí si pýta mangovú.

Cena za porciu je však v obľúbenej turistickej destinácii o niečo vyššia ako v okolí. Predávajú ju tu po eure.

Takmer hneď oproti sa nachádza ďalší malý zmrzlinový stánok. „Toto je rodinný podnik. Okrem tejto zmrzliny majitelia vlastnia o niečo nižšie aj cukráreň,“ prezradila brigádnička.

„Majitelia si vyrábajú vlastnú zmrzlinu rôznych príchutí. Mávame pistáciovú, ale aj makovú či rôzne spojenie čokoládových. Neobvyklou je aj zmrzlina s príchuťou škorice a orechov, ale aj kokosová, lentilková či s keksíkmi Oreo,“ dodala s tým, že ich ceny si držia regionálny štandard a za kopček si účtujú šesťdesiat centov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tiež ponúkajú ovocné zmrzliny bez použitia mlieka. Teda sú vhodné pre ľudí citlivých na laktózu, ale aj pre vegánov. Najväčší záujem je zo strany zákazníkov tradične o čokoládovú príchuť.

Prečítajte si tiež: Pár z Rudna nad Hronom cestuje v starej dodávke. Inú dovolenku už nechce (+FOTO) Čítajte 

V Žarnovici vsadili skôr na klasiku

Predajcovia zmrzlín si v Žarnovici účtujú za kopček šesťdesiat centov. V meste sa darí najmä zmrzline z Balkánu. V predajni pri autobusovej stanici vsadili skôr na klasiku.

„Najväčší záujem majú zákazníci o punčovú, vanilkovú a citrónovú,“ hovorí majiteľka. Ponúkajú prevažne ovocné príchute, ale aj menej tradičné, ako sú cookies, Kinder Surprise či grécky jogurt.

V stánku s balkánskou zmrzlinou v centre za mostom majú podobný výber príchutí. Objavili sme tam však aj jednu neobvyklú – Redbull.

Žiar: Dva stánky na jednom parkovisku

V Žiari nad Hronom sú oproti centrálnej autobusovej stanici hneď dva stánky so zmrzlinou. V oboch účtujú za kopček šesťdesiat centov.

Skryť Vypnúť reklamu

V jednom majú zmrzliny s názvami Dolce Latte, Nugeta, ale aj tie bežnejšie – ako karamel či smotana. Neobvyklá je maková či pistáciová. „Každý deň máme nejaké iné príchute, ale jogurtovú si držíme v ponuke stále, o tú je najväčší záujem,“ povedala zamestnankyňa.

Len o pár metrov ďalej stojí malá predajňa s balkánskou zmrzlinou. Tiež vsadili na tradičné chute. „Máme aj zmrzlinu Besamemucho, ktorá je spojením mascarpone a čokolády,“ prezradil predajca s tým, že plánujú čochvíľa rozšíriť sortiment aj o ovocné sorbety.

Prečítajte si tiež: Chatár zo Sitna organizuje nočné výstupy na tento legendami opradený vrch Čítajte 

Kvalitu možno spoznať aj podľa farby

Ako spoznať kvalitnú zmrzlinu. Podľa Kateřiny Kočičkovej, redaktorky českého časopisu Apetit, ktorá je odborníčkou na zmrzlinu, sa to sčasti dá aj pred jej nákupom.

„Podozrivé sú zmrzliny neprirodzených farieb. Ide o svietivo žltú banánovej, jedovato zelenú pistáciovej. Niečo napovie aj konzistencia. Pokiaľ sú zmrzliny navŕšené vo vysokých kopcoch, výrobca použil nejaký stabilizátor, ktorý zmrzlinu udrží v pre ňu neprirodzenom tvare. Každá zmrzlina sa totiž topí, aj vo vitríne, kde je priemerne mínus trinásť stupňov Celzia,“ vysvetlila Kočičková.

Pri výbere zmrzliny sa riadi aj podľa toho, ako sa predavač ku zmrzline správa a ako udržuje hygienu stánku. „Tiež, či je ochotný dať zmrzlinu ochutnať. Výrobca, ktorý je na svoju zmrzlinu hrdý, obvykle nemá s ochutnávkou problém,“ povedala.

Aj ona má skúsenosti s netradičnými príchuťami. „Mala som napríklad chrenovú, bazalkovú, koriandrovú s kokosom, avokádovú, sorbet zo stopkového zeleru. Naposledy som v Poľsku ochutnala skvelú z kvetov čiernej bazy. Vlani bola hitom čierna zmrzlina. Mala som ju napríklad na Kozej farme vo Vizoviciach z kozieho mlieka a bola veľmi dobrá,“ potvrdila pestrosť ponuky Kočičková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 562
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 432
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 158
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 869
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 592
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 355
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 791
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 140
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 939
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 612
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vegetariánstvo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Diéty, Zmrzlina

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Disciplinárka prešetrila incidenty. Je to výsmech, hovorí šéf krupinského futbalu

Po zverejnení trestov za záver dorasteneckého derby medzi B. Štiavnicou a Krupinou zavládlo u hostí sklamanie.

Prvý incident pri lavičke Krupiny.

V prvom zápase s novým trénerom sa zrodila remíza

Proti Trenčínu hralo Pohronie opäť bez divákov.

Ilustračné foto.
Len do vypredania zásob!

Odomknite si články na celom SME.sk a MY vám dáme kávovar ako darček

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?