Pondelok, 19. november, 2018 | Meniny má Alžbeta

Ceny zmrzliny kolíšu. Našli sme aj pivovú príchuť

Pripravili sme prehľad, koľko stojí jeden kopček zmrzliny a aké príchute ponúkajú predajcovia v regióne. Odborníčka poradí, ako odhadnúť kvalitu zmrzliny ešte pred nákupom.

Mladá zmrzlinárka v prevádzke s názvom Sladká láska v Banskej Štiavnici. (Zdroj: Adriána Antolová)

B. ŠTIAVNICA/ŽIAR N. HR. V tomto roku otvárali predajcovia zmrzlín skôr. Vďačia za to aprílovým dňom. Zisťovali sme, koľko stojí kopček zmrzliny v troch okresných mestách a aké príchute v stánkoch ponúkajú.

Banská Štiavnica myslí aj na vegánov

Predajcovia v historickom banskom meste stavili na nezvyčajné príchute. „Máme zmrzliny vyrobené z čisto prírodných produktov. Nič nevyrábame z prášku. Ponúkame aj neobvyklé príchute – makovú, gaštanovú, škoricovú. Nevídaná je aj zmrzlina z ríbezľového vínka, slivková či pivová. Náš sortiment sa mení,“ hovorí zamestnankyňa malej zmrzlinárne v centre Banskej Štiavnice.

Dopyt je aj po tradičných príchutiach, ale aj pri ich výrobe si zmrzlinár dáva záležať. „Vanilková je napríklad z madagarskej vanilky. Ovocné sú z ozajstných surovín a mliečne z kvalitného mlieka,“ dodala predavačka osviežujúcej sladkej pochúťky s tým, že najviac ľudí si pýta mangovú.

Cena za porciu je však v obľúbenej turistickej destinácii o niečo vyššia ako v okolí. Predávajú ju tu po eure.

Takmer hneď oproti sa nachádza ďalší malý zmrzlinový stánok. „Toto je rodinný podnik. Okrem tejto zmrzliny majitelia vlastnia o niečo nižšie aj cukráreň,“ prezradila brigádnička.

„Majitelia si vyrábajú vlastnú zmrzlinu rôznych príchutí. Mávame pistáciovú, ale aj makovú či rôzne spojenie čokoládových. Neobvyklou je aj zmrzlina s príchuťou škorice a orechov, ale aj kokosová, lentilková či s keksíkmi Oreo,“ dodala s tým, že ich ceny si držia regionálny štandard a za kopček si účtujú šesťdesiat centov.

Tiež ponúkajú ovocné zmrzliny bez použitia mlieka. Teda sú vhodné pre ľudí citlivých na laktózu, ale aj pre vegánov. Najväčší záujem je zo strany zákazníkov tradične o čokoládovú príchuť.

Prečítajte si tiež: Pár z Rudna nad Hronom cestuje v starej dodávke. Inú dovolenku už nechce (+FOTO)

V Žarnovici vsadili skôr na klasiku

Predajcovia zmrzlín si v Žarnovici účtujú za kopček šesťdesiat centov. V meste sa darí najmä zmrzline z Balkánu. V predajni pri autobusovej stanici vsadili skôr na klasiku.

„Najväčší záujem majú zákazníci o punčovú, vanilkovú a citrónovú,“ hovorí majiteľka. Ponúkajú prevažne ovocné príchute, ale aj menej tradičné, ako sú cookies, Kinder Surprise či grécky jogurt.

V stánku s balkánskou zmrzlinou v centre za mostom majú podobný výber príchutí. Objavili sme tam však aj jednu neobvyklú – Redbull.

Žiar: Dva stánky na jednom parkovisku

V Žiari nad Hronom sú oproti centrálnej autobusovej stanici hneď dva stánky so zmrzlinou. V oboch účtujú za kopček šesťdesiat centov.

V jednom majú zmrzliny s názvami Dolce Latte, Nugeta, ale aj tie bežnejšie – ako karamel či smotana. Neobvyklá je maková či pistáciová. „Každý deň máme nejaké iné príchute, ale jogurtovú si držíme v ponuke stále, o tú je najväčší záujem,“ povedala zamestnankyňa.

Len o pár metrov ďalej stojí malá predajňa s balkánskou zmrzlinou. Tiež vsadili na tradičné chute. „Máme aj zmrzlinu Besamemucho, ktorá je spojením mascarpone a čokolády,“ prezradil predajca s tým, že plánujú čochvíľa rozšíriť sortiment aj o ovocné sorbety.

Prečítajte si tiež: Chatár zo Sitna organizuje nočné výstupy na tento legendami opradený vrch

Kvalitu možno spoznať aj podľa farby

Ako spoznať kvalitnú zmrzlinu. Podľa Kateřiny Kočičkovej, redaktorky českého časopisu Apetit, ktorá je odborníčkou na zmrzlinu, sa to sčasti dá aj pred jej nákupom.

„Podozrivé sú zmrzliny neprirodzených farieb. Ide o svietivo žltú banánovej, jedovato zelenú pistáciovej. Niečo napovie aj konzistencia. Pokiaľ sú zmrzliny navŕšené vo vysokých kopcoch, výrobca použil nejaký stabilizátor, ktorý zmrzlinu udrží v pre ňu neprirodzenom tvare. Každá zmrzlina sa totiž topí, aj vo vitríne, kde je priemerne mínus trinásť stupňov Celzia,“ vysvetlila Kočičková.

Pri výbere zmrzliny sa riadi aj podľa toho, ako sa predavač ku zmrzline správa a ako udržuje hygienu stánku. „Tiež, či je ochotný dať zmrzlinu ochutnať. Výrobca, ktorý je na svoju zmrzlinu hrdý, obvykle nemá s ochutnávkou problém,“ povedala.

Aj ona má skúsenosti s netradičnými príchuťami. „Mala som napríklad chrenovú, bazalkovú, koriandrovú s kokosom, avokádovú, sorbet zo stopkového zeleru. Naposledy som v Poľsku ochutnala skvelú z kvetov čiernej bazy. Vlani bola hitom čierna zmrzlina. Mala som ju napríklad na Kozej farme vo Vizoviciach z kozieho mlieka a bola veľmi dobrá,“ potvrdila pestrosť ponuky Kočičková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Vyberáme správny názov firmy
  2. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  3. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  4. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  5. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  6. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  7. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  8. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  9. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  10. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 714
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 587
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 336
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 12 399
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 9 998
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 391
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 389
  8. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 3 767
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 737
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 3 118

Téma: Zmrzlina


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vegetariánstvo, Diéty

Hlavné správy z MY Žiar

Na R1 pozor. Horí tam nákladiak

Na mieste sú hasiči a smerujú tam aj policajti.

Kremničan zbiera poštové známky venované vínu, ukázal ich na výstave

Časť svojej zbierky známok predstavil filatelista v priestoroch historickej radnice.

V kaštieli sa súťaží v pomalom fajčení fajky

História súťaží v pomalom fajčení fajky siaha do 19. storočia, v obľube boli vo Francúzsku, Belgicku či v Holandsku.

Aj v Žiari si pripomenuli November a symbolicky zaštrngali kľúčmi

Pod tabuľou venovanou novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej opäť horeli sviečky.

November si pripomenú v Žiari aj v Banskej Štiavnici

V Banskej Štiavnici osadia spomienkovú tabuľu Jánovi a Martine, ktorých zavraždili.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dom v centre Nitry zdobí veľká maľba

Na radnici nie sú proti maľbám na budovách. Nesmú však pôsobiť rušivým dojmom.

V dohrávanom zápase šok na štadióne v Prievidzi

Veľké prekvapenie sa zrodilo v zápase medzi Prievidzou a Hlohovcom.

Minerálne pramene pri Trenčíne sú znečistené

Hygienici našli vo vodách dvoch kyseliek z okolia Trenčína fekálne baktérie.

Nemocnica v Nitre má chránenú dielňu

Maťko kúpil z prvej výplaty šaty pre svoju mamu. Je šťastný, že má prácu.

Vybrali SME

Už ste čítali?