Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia

Ceny zmrzliny kolíšu. Našli sme aj pivovú príchuť

Pripravili sme prehľad, koľko stojí jeden kopček zmrzliny a aké príchute ponúkajú predajcovia v regióne. Odborníčka poradí, ako odhadnúť kvalitu zmrzliny ešte pred nákupom.

Mladá zmrzlinárka v prevádzke s názvom Sladká láska v Banskej Štiavnici. Mladá zmrzlinárka v prevádzke s názvom Sladká láska v Banskej Štiavnici. (Zdroj: Adriána Antolová)

B. ŠTIAVNICA/ŽIAR N. HR. V tomto roku otvárali predajcovia zmrzlín skôr. Vďačia za to aprílovým dňom. Zisťovali sme, koľko stojí kopček zmrzliny v troch okresných mestách a aké príchute v stánkoch ponúkajú.

Banská Štiavnica myslí aj na vegánov

Predajcovia v historickom banskom meste stavili na nezvyčajné príchute. „Máme zmrzliny vyrobené z čisto prírodných produktov. Nič nevyrábame z prášku. Ponúkame aj neobvyklé príchute – makovú, gaštanovú, škoricovú. Nevídaná je aj zmrzlina z ríbezľového vínka, slivková či pivová. Náš sortiment sa mení,“ hovorí zamestnankyňa malej zmrzlinárne v centre Banskej Štiavnice.

Dopyt je aj po tradičných príchutiach, ale aj pri ich výrobe si zmrzlinár dáva záležať. „Vanilková je napríklad z madagarskej vanilky. Ovocné sú z ozajstných surovín a mliečne z kvalitného mlieka,“ dodala predavačka osviežujúcej sladkej pochúťky s tým, že najviac ľudí si pýta mangovú.

Cena za porciu je však v obľúbenej turistickej destinácii o niečo vyššia ako v okolí. Predávajú ju tu po eure.

Takmer hneď oproti sa nachádza ďalší malý zmrzlinový stánok. „Toto je rodinný podnik. Okrem tejto zmrzliny majitelia vlastnia o niečo nižšie aj cukráreň,“ prezradila brigádnička.

„Majitelia si vyrábajú vlastnú zmrzlinu rôznych príchutí. Mávame pistáciovú, ale aj makovú či rôzne spojenie čokoládových. Neobvyklou je aj zmrzlina s príchuťou škorice a orechov, ale aj kokosová, lentilková či s keksíkmi Oreo,“ dodala s tým, že ich ceny si držia regionálny štandard a za kopček si účtujú šesťdesiat centov.

Tiež ponúkajú ovocné zmrzliny bez použitia mlieka. Teda sú vhodné pre ľudí citlivých na laktózu, ale aj pre vegánov. Najväčší záujem je zo strany zákazníkov tradične o čokoládovú príchuť.

Prečítajte si tiež: Pár z Rudna nad Hronom cestuje v starej dodávke. Inú dovolenku už nechce (+FOTO)

V Žarnovici vsadili skôr na klasiku

Predajcovia zmrzlín si v Žarnovici účtujú za kopček šesťdesiat centov. V meste sa darí najmä zmrzline z Balkánu. V predajni pri autobusovej stanici vsadili skôr na klasiku.

„Najväčší záujem majú zákazníci o punčovú, vanilkovú a citrónovú,“ hovorí majiteľka. Ponúkajú prevažne ovocné príchute, ale aj menej tradičné, ako sú cookies, Kinder Surprise či grécky jogurt.

V stánku s balkánskou zmrzlinou v centre za mostom majú podobný výber príchutí. Objavili sme tam však aj jednu neobvyklú – Redbull.

Žiar: Dva stánky na jednom parkovisku

V Žiari nad Hronom sú oproti centrálnej autobusovej stanici hneď dva stánky so zmrzlinou. V oboch účtujú za kopček šesťdesiat centov.

V jednom majú zmrzliny s názvami Dolce Latte, Nugeta, ale aj tie bežnejšie – ako karamel či smotana. Neobvyklá je maková či pistáciová. „Každý deň máme nejaké iné príchute, ale jogurtovú si držíme v ponuke stále, o tú je najväčší záujem,“ povedala zamestnankyňa.

Len o pár metrov ďalej stojí malá predajňa s balkánskou zmrzlinou. Tiež vsadili na tradičné chute. „Máme aj zmrzlinu Besamemucho, ktorá je spojením mascarpone a čokolády,“ prezradil predajca s tým, že plánujú čochvíľa rozšíriť sortiment aj o ovocné sorbety.

Prečítajte si tiež: Chatár zo Sitna organizuje nočné výstupy na tento legendami opradený vrch

Kvalitu možno spoznať aj podľa farby

Ako spoznať kvalitnú zmrzlinu. Podľa Kateřiny Kočičkovej, redaktorky českého časopisu Apetit, ktorá je odborníčkou na zmrzlinu, sa to sčasti dá aj pred jej nákupom.

„Podozrivé sú zmrzliny neprirodzených farieb. Ide o svietivo žltú banánovej, jedovato zelenú pistáciovej. Niečo napovie aj konzistencia. Pokiaľ sú zmrzliny navŕšené vo vysokých kopcoch, výrobca použil nejaký stabilizátor, ktorý zmrzlinu udrží v pre ňu neprirodzenom tvare. Každá zmrzlina sa totiž topí, aj vo vitríne, kde je priemerne mínus trinásť stupňov Celzia,“ vysvetlila Kočičková.

Pri výbere zmrzliny sa riadi aj podľa toho, ako sa predavač ku zmrzline správa a ako udržuje hygienu stánku. „Tiež, či je ochotný dať zmrzlinu ochutnať. Výrobca, ktorý je na svoju zmrzlinu hrdý, obvykle nemá s ochutnávkou problém,“ povedala.

Aj ona má skúsenosti s netradičnými príchuťami. „Mala som napríklad chrenovú, bazalkovú, koriandrovú s kokosom, avokádovú, sorbet zo stopkového zeleru. Naposledy som v Poľsku ochutnala skvelú z kvetov čiernej bazy. Vlani bola hitom čierna zmrzlina. Mala som ju napríklad na Kozej farme vo Vizoviciach z kozieho mlieka a bola veľmi dobrá,“ potvrdila pestrosť ponuky Kočičková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 15 401
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 533
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 555
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 450
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 694
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 384
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 917
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 502
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 821
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 554

Téma: Zmrzlina


Článok je zaradený aj do ďalších tém Diéty, Vegetariánstvo

Hlavné správy z MY Žiar

Vodiča auta Peugeot museli vyslobodiť hasiči.

Do Pohronia prichádza syn známeho trénera

Pre vysokú konkurenciu v A mužstve Slovana Bratislava nehrával. Rozhodol sa pre zmenu.

Prezidentskí kandidáti vyrazili vlakom, aby spolu diskutovali

Diskusia prezidentských kandidátov vo vlaku.

Ilustračné foto.

Mladý pár vybudoval na Červenej studni jedinečnú ekologickú útulňu

V originálnej stavbe sa snúbi tradičný ekologický materiál a moderná architektúra.

Útulňa ponúka miesto na prenocovanie pre päť ľudí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prezidentskí kandidáti vyrazili vlakom, aby spolu diskutovali

Diskusia prezidentských kandidátov vo vlaku.

Štátna cesta z Pezinka do Malaciek je úplne uzatvorená

Hasiči zasahujú pri požiari dodávky na Pezinskej babe

V nitrianskej nemocnici zomrel pacient s chrípkou

Na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny ležia v súvislosti s chrípkou už štyria pacienti.

Vybrali SME

Už ste čítali?