Streda, 16. október, 2019 | Meniny má Vladimíra

Aké bývali Vianoce? V Podhorí si aj dnes niektorí umývajú tvár vodou z opekancov

V Podhorí si na Štedrý večer pripíjali hriatym a jedli kapustnicu bez kapusty.

V Podhorí si s nami zaspomínali na Vianoce kedysi.V Podhorí si s nami zaspomínali na Vianoce kedysi.(Zdroj: Iva Zigová)

PODHORIE. Aj v Podhorí v okrese Banská Štiavnica sa Katarínou začínal malý pôst, keď sa nesmeli robiť tanečné zábavy. Mládež preto na stretávanie využívala magické dni plné zvykov a povier.

Dievky triasli plotmi

Na svätého Ondreja sa lialo olovo, aby dievčatá zistili, aký bude ich nastávajúci. Triasli sa ploty.

„Plote, plote ja ťa trasiem, svätý Ondrej, ja ťa prosím, daj mi tejto noci znať, s kým ja budem pri oltári stáť,“ recituje kronikárka Anna Mikušková.

„Čestné slovo, že sa mi to aj splnilo, ako som triasla, tak som začula psa zo Žakýla a na Žakýl som sa aj vydala,“ usmieva sa.

Podobný zvyk si tu spájali aj s pečením opekancov. „Prvý upečený sa šiel zjesť von a s kým sa dievča stretlo, teda aké mal meno, také mal mať aj jej budúci manžel,“ spomína pamätníčka Anna Ivaničová, ktorá mnohé zvyky zažila v pôvodnej podobe.

Na Barboru si dievčatá prinášali domov čerešňové halúzky, ktoré do Vianoc vykvitli. Kým niekto podľa počtu kvetov veštil, kedy sa vydá, gazdovia podľa nich predpovedali, aká bude úroda.

Na svätého Mikuláša bolo počuť po dedine štrngot čertových reťazí, to domy navštevovali známe postavy. „Dobrým doniesli jabĺčko, orechy, sušené slivky, zlým uhlie alebo prút,“ hovorí dôchodkyňa.

Čert pritom vždy našiel nestráženú chvíľku, aby ženy zamazal sadzami. Táto tradícia pretrváva dodnes, v dedine organizujú obecného Mikuláša, aj samostatne pre škôlku.

Na Luciu dievčatá napísali na lístky mená mládencov, ktorí sa im páčili, na jeden tiež panna a na jeden smrť. Ak im ako posledná pod stromčekom ostala panna, znamenalo to, že ostanú na ocot, ešte horši bola smrť.

„V tých časoch mrelo veľa mladých, najviac na slepé črevá,“ doplní najstaršia zo žien. Dievky si v tento deň zvykli namúčiť tvár, odieť sa do plachiet – a chodili po domoch vymetať kúty. Ako ticho prišli, tak ticho odišli.

Ježiško doviezol jedličku

Pred Vianocami museli v domácnostiach stihnúť i zabíjačky a výslužky rozniesť rodine a známym. Aby mal každý na sviatky dostatok poživne.

K prípravám patrilo aj pečenie oblátok od pána rechtora či pani rechtorovej v železách nad ohňom v sporáku. Okraje sa po upečení poobstrihávali a žiaci oblátky roznášali v košíkoch. Učiteľ dostal materiál na oblátky od obce, chlapci ich rozniesli a dostávali za ne odmenu.

Malé deti, ktoré ešte nechodili na ranné roráty, si stará mať zvykla zavolať do pitvora, zhasla petrolejku a na murovanom sporáku otvorila mriežku, aby bolo vidno oheň.

„Vychádzalo odtiaľ svetlo na znak lásky a toho, že sa narodí Ježiško. Všetci sme sa modlili Anjel Pána,“ rozpráva dôchodkyňa z Podhoria.

Prečítajte si tiež: Múzeum vystavuje svoj najväčší betlehem. Rezbár doň vložil aj permoníka Čítajte 

Vianoce ani v minulosti nemohli byť bez stromčeka – chvojky. Ozdoby si každý robil sám – najskôr to boli orechy v staniole, jabĺčka, opekance alebo kockový cukor zabalené na spôsob salónok a neskôr aj doma pripravený fondán, ako si spomína Emília Pulišová.

Zdobilo sa na Štedrý deň dopoludnia. „Keď sme boli drobné deti, hovorili nám, že Ježiško donesie jedličku. Chystala sa v komore, aby sme ju nevideli. Potom prišiel ocko so zvončekom a začal hádzať varený hrach do povaly – na znak toho, že ide Ježiško a vezie jedličku na kolieskach,“ hovorí Anna. Stromček potom zavesili na hradu nad stôl.

Polievka z kapustovej vody

Kým zasadla rodina k večeri, najskôr sa musel obriadiť statok. „Keď sa piekli opekance alebo chlieb, ostalo trošku cesta – to sa poškrabalo z koryta a z toho sa upiekol chlebík – pred večerou ho gazda zobral, rozkrájal ho na toľko kusov, koľko mal statku, na každý dal cesnak, naškrabal zo steny a išiel do maštale, aby im dal,“ opisuje zvyky pamätníčka s dôvetkom, že nad dvere maštale sa urobil krížik.

Prečítajte si tiež: Na suvenírovú bankovku s Marínou a Sládkovičom čakali ľudia v rade Čítajte 

Potom sa už každý chystal. Anna Ivaničová sa napriek svojmu veku dodnes umýva v opekancovej vode – ako jej od detstva hovorili, aby bola pekná. Zapálila sa svieca, pod stolom ležala slama ako symbol narodenia Ježiška, aj reťaz pre súdržnosť rodiny.

Atmosféru dotváral papierový betlehem na machu – v rohu na takzvanom „prílepku“. Ozdobil sa čečinou a papierovými ružičkami.

„Najskôr sa vypilo pálenky – hriateho s medom, potom sa jedol chlebík, cesnak, oblátka, med a ďalšie,“ vymenúva dôchodkyňa.

„Hlavným jedlom tu bývala a stále je polievka – hríbovka – z vody zo suda z kyslej kapusty, zatrepaná mliekom. Po nej nasledovala velikánska misa s makovými opekancami,“ približujú Podhorčanky.

Na stole nesmeli chýbať varený hrach, sušené ovocie, neskôr aj kompót. Zemiakový šalát s vyprážaným kaprom pribudol v obci do vianočného jedálnička až neskôr.

Piekli sa aj koláče – väčšinou záviny, neskôr aj vianočka, ktorú tu volajú žomlička. Cesto sa zarobilo vo veľkom, často doňho niekto zo špásu hodil haliernik, kým ho žena nenašla, nebolo dobre vymiesené.

Polnočná plná zážitkov

Starší zamierili na polnočnú, ktorá bola nielen náboženskou, ale aj veľkou spoločenskou udalosťou. Kedysi sa na ňu chodievalo v kroji, ženy so šávolkami cez plecia.

„Pre nás deti bola zážitkom. Šepkali sme si, čo kto dostal pod stromček,“ usmieva sa Emília. Na Božie narodenie sa zväčša ostávalo doma.

Vinšovať cez Vianoce prichádzali zvonár s pastiermi, ktorí nosili dlhé brezové prúty, aby bolo na jar, keď sa budú vyháňať kravy. Ženy aj trochu vyšibal a gazdiná ho odmenila chlebíkom. Prichádzali aj deti a cigáni s husličkami.

Aj dnes sa v obci snažia nadviazať na tradície – spoločným pečením oblátok, oživením spievania kolied či zdobením adventných vencov.

„V rámci tvorivých dielni zdobíme medovníčky a tento rok sme prvýkrát vyrábali s deťmi vianočné pohľadnice. Bol to milý návrat k tejto činnosti,“ predstavuje aktivity starostka Podhoria Dana Lóžiová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  6. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  7. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  8. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  10. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 709
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 919
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 564
  4. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 10 950
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 945
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 427
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 374
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 278
  9. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 8 193
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 8 037

Téma: Vianoce


Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Originálna kampaň: V Ostrom Grúni rozplakali sochu matky s dieťaťom

Inštalácia mala pripomínať tragické udalosti z januára 1945 a zároveň poukázať na hrozbu šíriaceho sa extrémizmu.

V Ostrom Grúni plakala socha matky s dieťaťom.

Mesto vynovilo detské ihrisko

Rodičia žiadali výmenu niektorých prvkov už dlhšie.

Dočkali sa nových prvkov.

V Banskej Štiavnici vzniklo nové veľkokapacitné parkovisko

Nové záchytné parkovisko však zatiaľ systém nemá.

Na Dolnej ulici vzniklo nové parkovisko.

Nový tréner Radványi: Nemám rád, keď majú hráči hlavy dole

Mikuláš Radványi hovorí o tom, ako chce hrať s Pohroním o záchranu.

Na prvom tréningu po zmenách. Vľavo nový športový riaditeľ Pohronia Miroslav Filipko, vpravo tréner Mikuláš Radványi, ktorý sa čerstvo ujal funkcie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trocha kokaínu a veľa trávy. V Bučanoch zasahovali kukláči

Trnavskí kriminalisti v spolupráci s príslušníkmi NAKA odhalili v obci Bučany pestovateľa marihuany.

Policajt mimo služby chytil v Martine zlodejku

Vďaka duchaprítomnosti policajta Richarda Junasa z Obvodného oddelenia Martin – východ sa podarilo chytiť zlodejku.

Prepadla sa cesta, úsek policajti uzavreli

Medzi obcami Merašice a Dolné Trhovište v okrese Hlohovec sa prepadla vozovka.

Splnili všetky podmienky, z obce Nesvady bude mesto

Nesvady sa stanú mestom od 1. januára budúceho roka.

Vybrali SME

Už ste čítali?