Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Izbu plnú tradícií vyzdobili v obci Beluj vo vianočnom duchu

Vyzdobený stromček visí v múzeu v obci Beluj z hrady nad stolom, ako to bývalo kedysi.

V obecnom múzeu ukázali,ako sa Vianoce slávili kedysi. V obecnom múzeu ukázali,ako sa Vianoce slávili kedysi. (Zdroj: Iva Zigová)

BELUJ. V obci Beluj v okrese Banská Štiavnica Vianoce cítiť odvšadiaľ, na priestranstve v centre obce víta okoloidúcich betlehem. Voľakedy stál na mieste obchod s krčmou.

„Pred štyrmi rokmi sme tu odkryli klenbovú pivnicu – materiál na spevnenie – takzvané pažnice sme museli doviezť až Čiech,“ približuje starostka obce Monika Zlesíková.

V súčasnosti lokalita slúži aj ako miesto stretávania sa a malá tržnica. V obci sú na túto výzdobu hrdí podobne ako na nedávno otvorené obecné múzeum.

Niekdajšiu schátranú pajtu tu premenili na izbu ľudových tradícií. „V oboch prípadoch sú za tým najmä mnohé hodiny dobrovoľníckej práce tunajších ľudí, bez ktorej by to v dedinke s malým rozpočtom nešlo,“ ďakuje všetkým, ktorí pomohli, starostka.

Skryť Vypnúť reklamu

Hľadali po padlášoch

Vystavené predmety odkazujúce na život predkov nazbierali po padlášoch, ako tu hovoria povalám, po komorách a po starých truhliciach. Nie všetky môžu pre priestorové obmedzenia vystaviť.

„Mnohé veci pochádzajú práve z našej obce a z nášho rodičovského domu. Už ako malá som chodila po padlášoch a pozerala, čo sa tam skrýva. Z každého som sem niečo doniesla a ešte mi aj doma ostali vzácne spomienky. Od nás sú napríklad truhlica, skriňa, vyšívané vankúše, džbány, taniere,“ vymenúva Zuzana Paukovicová.

Prečítajte si tiež: Aké bývali Vianoce? V Podhorí si aj dnes niektorí umývajú tvár vodou z opekancov Čítajte 

Má na sebe sviatočný belujský kroj – dominujúcim materiálom je lesknúci sa brokát. „Sukňa a zástera sú po mame a lajblík som si k tomu dala prispôsobiť,“ ukazuje nám detaily.

Koledy s týždenníkom MY si nedávno tunajší ľudia zaspievali práve v izbe plnej tradícií, predtým ju však vyzdobili vo vianočnom duchu.

Skryť Vypnúť reklamu

Z hrady na strope visel nad stôl stromček vyzdobený ručne vyrobenými ozdobami. „Každý zdobil tým, čo sa doma našlo – boli to jabĺčka, orechy alebo kockový cukor v staniole, medovníčky, kto piekol, slamené ozdoby,“ vymenúva ďalšia aktívna obyvateľka Marta Durdíková.

„Stôl bolo kultové miesto, sakrálny priestor, aj preto stromček visel nad ním. Samozrejme, praktickým dôvodom bolo aj málo miesta, v starých domoch by sa inam nezmestil,“ objasňuje vyštudovaný etnológ Milan Blahút, ktorý v minulosti chodieval do dedinky na prázdniny k starým rodičom a pred pár rokmi si v nej kúpil dom.

Pod stolom slama a reťaz

Na stole muselo byť z každého jedla počas Štedrého dňa aspoň niečo – aby v novom roku bolo hojne všetkého. Našli by sme tam strukoviny v mise, ovocie, orechy, cesnak a cibuľu pre zdravia, žito. Chýbať nesmel chlieb.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Zvončeky z Horných Hámrov zvonia už takmer desaťročie. Privítali by aj nových členov Čítajte 

Pod stolom bola slama – ako symbol narodenia Ježiška v maštali a okolo drevených nôh reťaz, aby rodina držala pokope.

Pred samotnou večerou, ktorá bola obradom, sa najskôr obriadil statok. „To bolo živobytie. Aj domy sa tak stavali, najskôr maštaľ pre zvieratá, potom komora pre to, čo sa dochovalo a dopestovalo, a až potom obytná časť,“ vysvetľuje Marta Durdíková.

Z detstva si pamätá, že Vianoce pre ňu začínali až na Štedrý deň doobeda.

„Večeralo sa v kuchyni, bola centrom domácnosti. Toto, čo vidíte na stole, bola bežná výbava. Zo všetkého nasypané na jednej veľkej hlinenej miske,“ ukazuje na misu so strukovinami.

Oblátky piekol učiteľ

Keďže v obci žili aj v minulosti evanjelici spolu s katolíkmi, zvyky aj vianočné jedlá sa odlišovali od rodiny k rodine.

„Zvyky, ktoré boli pevne dané, boli tie religiózne. Aké kto vyznával náboženstvo, také boli jeho sviatky,“ hovorí. Na stole vidíme aj evanjelický spevník z roku 1910 v nádhernej väzbe.

„U nás doma bola tradičnou kapustnica – s hríbami – varila sa aj s údenou bravčovou kosťou alebo s mäsom. My sme mávali rezance, no môj muž, ktorý pochádzal z katolíckej Hodruše, jedával opekance. Až on k nám priniesol aj zvyk zabíjať pred Vianocami živé kapry. Bola okolo toho celá veda,“ spomína s úsmevom dedinčanka.

Kým na Štedrý večer ako dieťa s rodinou večerala kapustnicu a rezance, na druhý deň jedli to, čo sa v polievke varilo. Ak sa varila šunka, jedli sme šunku, ak klobása, klobásu.“

Súčasťou večere boli aj oblátky s medom, prípadne s cesnakom. Tie v minulosti pekával pred sviatkami pre dedinu evanjelický učiteľ, po domoch ich potom roznášali chlapci.

„Dostávali za ne slaninu, fazuľu – také veci, čo sa doma dochovali, dopestovali. Alebo rodičia sami zaniesli učiteľovi. Rovnako to bolo aj v prípade farára,“ vysvetľuje Marta Durdíková.

Darčeky pod stromček v jej rodine zvykom neboli, čo bolo treba, kúpilo sa v čase, keď to bolo treba.

Na Božie narodenie chodievali po susedoch a po rodine chlapci vinšovať a „časitovať“.

Na starý rok zase o polnoci zazvonil z veže zvonár a potom pred kostolom vyhrávali turneri – dychovka.

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius?
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  8. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 6 579
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 5 973
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 801
  4. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 459
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 4 839
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 187
  7. Matej Bel: bol plagiátor alebo génius? 3 184
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 3 149
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 568
  10. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 527
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ako to na olympiáde vyzeralo? Lukáš Giertl, vedúci výpravy vodných slalomárov, prezradil viac aj o výkonoch Slovákov.


11 h
Klopačka v Banskej Štiavnici.

Prenikavý zvuk klopania mal mnohé variácie dĺžky aj rytmu.


24 h
Ilustračné foto.

Radnica sa bude uchádzať o peniaze z eurofondov.


SITA 4. aug
Kolóny na rýchlostnej ceste R1.

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


3. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 3. aug

Bez geometrického plánu už kataster vecné bremeno nezapíše.


21 h

Tréner Ščasný volá do FC dvoch lídrov Bábu a Veľkého Cetína.


8 h

Zo stretnutí sa vytvorila tradícia.


23 h

Už ste čítali?