Streda, 5. august, 2020 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Gastrofestival: Študenti ponúkli halušky inak aj burger s čiernou žemľou (+FOTO)

Maturanti v praxi zisťujú, čo znamená podnikať v gastronómii.

V Burgirls.V Burgirls. (Zdroj: Iva Zigová)

ŽIAR NAD HRONOM. Každoročne v apríli prúdi na Gastrofestival 2019 množstvo zvedavých hostí, ktorí chcú vyskúšať nové, ale aj tradičné jedlá pripravené s dávkou kreativity.

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Žiari nad Hronom ho zorganizovala už sedemnástykrát. Ide pritom o praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky pre študentov hotelovej akadémie, ktorých úlohou je navrhnúť a premeniť na realitu reštauráciu s konkrétnou témou.

Takmer skutočné podnikanie

Stredoškoláci majú počas Gastrofestivalu možnosť uplatniť v praxi to, čo sa za uplynulé roky naučili.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pohybujú sa takmer v reálnom podnikaní. Hovorím takmer, pretože škola im poskytuje inventár, priestory, majú k dispozícii pracovnú silu v podobe žiakov nižších ročníkov. Zároveň však ukážu vlastnú kreativitu a musia dopredu pripraviť projekt, ktorý si počas festivalu overia v praxi. Zisk pritom ostáva študentom, čo ich motivuje. Skúšobná komisia však hodnotí niečo iné – to, ako celú aktivitu zvládnu,“ opísal princíp riaditeľ strednej školy Miroslav Krajčov.

Tento rok si mohli návštevníci vo vybraných modelových reštauráciách pochutnať aj na steaku z hovädzej sviečkovice a burgroch v Streed Food Burgirls, na grilovanom tuniakovi s mangovo – paprikovým šalátom, žabích stehienkach či banánovej polievke v kubánskej reštaurácii Niňa Cubana, alebo na netradičných bryndzových haluškách s dusenou teľacinou v slovenskej reštaurácii Fujarôčka.

Skryť Vypnúť reklamu

V talianskej reštaurácii L´Appetito ponúkli študenti mäsové guľky v paradajkovo – bazalkovej omáčke s cestovinami strangozzi, no i rizoto so šafranom a v tunajšej kaviarni cukrovinky inšpirované Maltou.

Čierne žemle ako malá inovácia

Pre študentov je nielen medzi Žiarčanmi obľúbený festival dobrého jedla veľkou skúsenosťou.

„Street food je momentálne gastronomický trend a je lákavý pre hostí. Najmä pre mladých ľudí tu máme hamburgery s hranolkami, starší si často vyberajú steaky. Chceli sme priniesť niečo, čo nie je také známe, veľa sme si o tom načítali, navštívili sme rôzne prevádzky a zisťovali, čo má u ľudí úspech,“ vysvetlila Zuzana Tužinská, generálna manažérka Burgirls, prečo nasadili do ponuky čierne sépiové žemle, aké často nevídať.

Maturantka, ktorá sa chystá študovať ďalej na vysokej škole, za najnáročnejšiu na celej príprave označila propagáciu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Napríklad vytvorenie webstránky, ale aj vytváranie príspevkov na Instagrame, kde sme museli byť stále aktívni a lákať ľudí. Práve na sociálnych sieťach dnes veľmi záleží,“ objasnila. Jej tím prekvapili napríklad vysoké náklady na kvalitné mäso, ktoré sa odrazili aj vo vyšších cenách, ale aj náročná práca s personálom.

„Je určite ťažké pracovať ako čašník a servírka, lebo to nie je dobre zaplatené. Ak by som sama podnikala, určite by som hľadala zodpovedných ľudí so skúsenosťami,“ povedala.

Slovenská klasika, ktorá z domácností mizne

Aj vo Fujarôčke, ktorá ponúkla slovenskú kuchyňu, sa snažili o inovácie v rámci známych pokrmov.

„Napríklad halušky sme sa snažili sme pripraviť na modernejší spôsob. Nedali sme tam škvarky, ale teľacie mäso. Mali veľký úspech,“ potvrdila študentka Viktória Komárová.

„Ďalej sme si do menu vybrali šúľance s makom – sú síce slovenskou klasikou, ale doma si ich v dnešnej dobe uvarí len málokto. Takto sme hosťom pripomenuli slovenskú tradíciu, ktorá už z domácností pomaly vymizla,“ priblížila.

Halušky s teľacím si pochvaľoval aj jeden zo sponzorov reštaurácie Štefan.

„Vyskúšal som ich a sú výborné. Chutili mi aj šúľance, takže chválim,“ povedal nám po návšteve reštaurácie.
Za náročnú označili dievčatá v tunajšom pracovnom tíme najmä organizáciu personálu.

„Manažovanie personálu je náročné. Musí to fungovať, najmä spolupráca s kuchyňou, keď totiž nejde kuchyňa, obsluha končí,“ poznamenala študentka Barbora Kukučková.

Stáž v cudzine ho naučila samostatnosti

Skúsenosti, ktoré získal počas odbornej stáže na Malte, si v praxi počas Gastrofestivalu vyskúšal aj Samuel Budinský.

„Prax v jednom z hotelov na Malte nám dala do života veľa, nielen, čo sa týka gastronómie, ale aj v rámci osobného rozvoja a samostatnosti. Tiež sme sa zdokonalili v angličtine,“ povedal Samuel, ktorý počas festivalu pomáhal pripravovať maltské cukrovinky pre školskú kaviareň.

„Pripravujeme štyri dezerty špecifické výraznými chuťami – napríklad anízom, ďatľami,“ konkretizoval.

Na prvý pohľad netradičná forma maturity v podobe Gastrofestivalu sa škole osvedčila.

„I keď naši žiaci hodnotia túto formu praktických maturít ako pomerne náročnú, po určitom čase, keď sa k nám vracajú ako absolventi, majú na to dobré spomienky a hodnotia ju ako časť štúdia, ktorá ich posunula dopredu,“ potvrdil riaditeľ školy.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  2. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  3. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  2. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  3. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  5. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  6. Pochod smrti
  7. Ručné ovládanie auta – šanca pre vodičov s hendikepom
  8. A na týchto miestach ste už boli?
  9. Konečne nažive
  10. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  1. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 18 888
  2. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 18 852
  3. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 12 172
  4. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 389
  5. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 268
  6. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 161
  7. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 092
  8. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 743
  9. Nové články môžete na SME.sk čítať prvú hodinu zadarmo 9 642
  10. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 8 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Kremnica hlási zvýšenú návštevnosť, na ferraty na Skalke prúdia davy

Na ferraty na Skalke sa počas víkendu čakalo v radoch.

Takto sa minulú sobotu čakalo v rade na vstup na lanový mostík na Skalke.

Prezident klubu Ján Baran: Urobil som triezve rozhodnutie (+VIDEO)

Indiáni chcú zopakovať úspech. Ponuku postúpiť do prvej ligy vedenie klubu zvážilo, bez potvrdených sponzorov si ju však prijať netrúflo.

Ján Baran, prezident klubu.
Len do vypredania zásob

Odomknite si obsah na našich weboch a MY vám dáme kávovar ako darček

Mimoriadna akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Bystrici sa strieľalo, zomrel jeden človek

K streľbe na dve osoby prišli na Triede SNP blízko internátov.

Hľadajú Vargu a Lakatoša, utekajú pred políciou

Pátrajú po dvoch mužoch. Ak ste ich videli, kontaktujte políciu.

Vo Vrábľoch vznikne unikátna atrakcia, miesto prirovnávajú k Mykénam

V lokalite archeológovia odhalili viac ako stovku obydlí. Život predkov má priblížiť skanzen i múzeum.

Už ste čítali?