KREMNICA. Do verejného priestoru v Kremnici sa vracia lahodný zákusok, ktorý dlhé desaťročia ostával skrytý len v súkromí tunajších domácností.
Kremnický zemiak alebo krumpel, ktorý tu domáci považujú za výmysel vychýreného cukrárskeho majstra Atkáryho, nedávno do svojej ponuky zaradila jedna z kaviarní.
Ďalší miestny podnikateľ chce už o pár mesiacov otvoriť v centre cukrárenskú výrobu v historickom štýle. Odkazovať by mala práve na obdobie, keď najskôr otec Alojz a neskôr syn Elemír ponúkali známu cukrovinku svojim zákazníkom. Ich cukráreň pritom spomína už prvý turistický bedeker o meste z roku 1915.
Náročný na prípravu
Miroslavu Mrázovú, majiteľku novej cukrárne Malinová pani, sme zastihli pri balení „zemiakov“ do orechového cesta. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že to nie je jednoduché.
„Ten zákusok vymizol z kaviarní práve preto, lebo jeho príprava je prácna a trvá dva-tri dni, kým sa dostaví želaný výsledok,“ hovorí cukrárka. Kremničania preto obľúbenú maškrtu pripravujú zväčša iba na veľké sviatky.
„Jedna fáza je vyškrabanie stredov piškót rozdelených na polovice, potom sa pripraví dvojaký varený krém, ktorým sa piškóty navlhčené rumom plnia. Neskôr sa spoja a nechajú sa zatuhnúť a až nakoniec sa obaľujú v nepečenom orechovom ceste a v kakaovom prášku s cukrom,“ opisuje náročný postup cukrárka a dodáva, že najlepší „krumpel“ je odležaný - dvanásť až 24 hodín treba čakať, kým zmäkne.
„Reakcie a veľký záujem ľudí ma prekvapili. Tí, čo to poznajú, to chcú ochutnať. Stretávam sa aj s tým, že sa pretekajú, kto robí doma lepší,“ približuje a dodáva, že v receptoch sú len malé rozdiely.