KREMNICA. Netradičnou tradíciou sa môžu pochváliť susedia z kremnických ulíc Zlatá a Kollárova. Raz do roka sa stretávajú, aby spoločne ochutnali nakladanú kapustu zo svojich domácností.
Tradícia pritom vznikla už v roku 1993.
Rozhodli zápalky
„Nápad bol z Bartošovej Lehôtky a prvý ročník sa konal v garáži doktora Hodrušského, kde sa zišli chlapi z ulíc Zlatá a Kollárova,“ hovorí Kremničanka Klára Poppová, ktorej otec bol jedným zo zakladateľov tradície.
Postupne sa začali pridávať ďalšie rodiny a aktuálne sa ich počet ustálil na čísle trinásť. Za stolom vidno aj generačnú obmenu, niektorí zo zakladateľov už totiž nežijú.
„Jedna z rodín navarí kapustnicu a zvolí aj spôsob hodnotenia jednotlivých vzoriek kapusty. Teraz to boli zápalky, tá kapusta, ktorá dostala najviac zápaliek, zvíťazila,“ vysvetlila jedna z organizátorov podujatia.
Rodinné recepty
„Nič extra tam nedávame – soľ, korenie, rasca, trochu cibule, zopár jabĺčok a chren a krajček chleba bez striedky zabalený do kapustných listov naspodok suda,“ prezrádzajú recept Ján Makovník a jeho manželka Emília.
„Kúpite nahaklovanú kapustu a tlačíte. Dáte do toho soľ, rascu, čierne korenie a bobkový list. Ak mám, tak aj jabĺčka,“ prezrádza Valéria Bednářová, ktorej kapusta získala najviac hlasov.
Teší ju, že sa susedia každoročne takto stretnú a koštovka pomáha udržiavať medzi nimi dobré vzťahy.
Štafetu nakladania kapusty prevzal po otcovej smrti aj učiteľ Juraj Cinkanič. „Deti tlačia a recept máme len základný. Ako vykvasí, taká je,“ hovorí o dobrej kapuste, ktorá nesmie byť suchá ani mäkká.