Streda, 12. august, 2020 | Meniny má DarinaKrížovkyKrížovky

Združenie Štiavnické ovocie ľuďom radí, no venuje sa aj ochutnávkam

Skupina nadšencov pátra aj po starých odrodách.

Zakladateľ združenia Peter Jánošík. Zakladateľ združenia Peter Jánošík. (Zdroj: archív Petra Jánošíka)

BANSKÁ ŠTIAVNICA. „Sme fanúšikovia ovocných stromov. Nadšení ochutnávači starých a krajových odrôd. Okrem degustácii sa venujeme orezávaniu starých i mladých ovocných stromov“.

Tak takýmito slovami vítajú členovia komunity s názvom Štiavnické ovocie zvedavcov na svojej stránke. Čomu sa táto skupina mladých ľudí ale presne venuje?

Jeden zo zakladateľov tohto sympatického združenia, výtvarník a rodák z Banskej Štiavnice Peter Jánošík vysvetľuje, že projekt Štiavnické ovocie a zároveň rovnomennú stránku na sociálnej sieti zakladal s okruhom priateľov pomerne nedávno.

Skryť Vypnúť reklamu

Ich primárnou myšlienkou bolo vytvoriť otvorenú platformu pre všetkých ľudí, ktorí tu môžu zdieľať svoje skúsenosti nielen z oblasti ovocinárstva a jeho histórie, ale aj ekológie, včelárstva a podobne.

V súlade s prírodou

Sám sa orezávaniu ovocných stromov aktívne venuje už štvrtú sezónu a táto činnosť ho zaujímala už odmalička. Zlom nastal, keď sa zúčastnil špeciálneho kurzu u Ľudovíta Vašša z Malokarpatskho pokladu. Práve po tomto odbornom a inšpiratívnom kurze sa jej začal venovať konzistentnejšie.

„Veľa ľudí hlavne z Banskej Štiavnice a okolia sa na mňa prostredníctvom známych obracalo, aby som im pomohol s orezávaním stromov. Nakoľko osobné známosti sú obmedzené, určite sa ma mnohí nedopátrali, preto sme založili túto skupinu,“ hovorí Jánošík s tým, že na stránke nájdeme aj fotografie stromov, ktoré orezávajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Na základe toho si záujemcovia vedia lepšie predstaviť, ako by mohli ich stromy po zmladení vyzerať. A ako sa správne vykonáva orezávanie? Podľa Jánošíka existuje mnoho arboristických pohľadov na správny rez.

Prečítajte si Škola v Štiavnických Baniach prišla s projektom, pomôžu deťom v africkom slume Čítajte 

Osobne sa však prikláňa k rezu „v súlade s prírodou“, ktorý má predovšetkým podporiť prirodzený habitus tej – ktorej kultúrnej ovocnej odrody a rešpektuje prirodzený tvar stromu.

„Ak sa pozrieme na správne orezaný strom, nemal by byť tento zásah viditeľný. Čo sa týka frekvencie, mladý strom formujeme každú zimu niekoľko rokov. Ak však zmladzujeme povedzme päťdesiatročnú jabloň, bude to stačiť na niekoľko sezón,“ vysvetľuje a dodáva, že zimný rez je vhodné aplikovať predovšetkým na hrušky a jablone.

Naopak, broskyne a marhule zas tvarujú po zbere úrody, pretože v zime by dochádzalo k ich vymŕzaniu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pracujú i degustujú

Zaľúbenie našli členovia okrem takejto starostlivosti o stromy aj v degustácii starých a krajových odrôd ovocia, ktoré tu môžeme nájsť. Peter Jánošík má osobne najradšej rozmanitosť chutí.

„Stretol som sa s mnohými odrodami. Musím spomenúť starú krajovú odrodu Hontianska končiarka, pomerne častú krásnu hrušku Boskovu fľašku, neskorú Pasornicu, ktorú si môžete vychutnávať aj počas zimy, či hrušku Glospichu, ktorú poznáme iba z rozprávania Štiavničanov, ale zatiaľ sa nám ju nepodarilo spoľahlivo identifikovať,“ prezradil nadšenec.

V kategórii medzi obľúbenými stromami uňho nájdeme tie raritnejšie – dule, moruše, mišpule a oskoruše. V Banskej Štiavnici majú svoj výnimočný príbeh orechy, ktorých sa tu nachádza veľmi veľa.

„Vďačíme za to hlavnému banskému lekárovi Imrichovi Tóthovi, ktorý ich dal pred vyše sto rokmi vysadiť a to v počte cez desaťtisíc kusov. Toto je vlastne pre nás vzorový príklad, kde sa prelínajú kultúra a história s ekológiou a s niečím, čo je veľmi chutné a zdravé,“ poznamenáva Jánošík.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  2. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  3. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  8. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  9. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  10. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  1. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  2. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  3. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Svätá vojna
  8. Aj v dm rozkvitli žlté narcisy
  9. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  10. Uľahčujeme ľuďom s hendikepom nastupovanie do automobilu
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 25 797
  2. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 22 984
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 17 464
  4. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 13 808
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 13 469
  6. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 10 997
  7. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 701
  8. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 663
  9. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 9 631
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Príroda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Rastliny

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.
Polícia na mieste po požiari.
Ilustračné foto.

Pred búrkami varujú meteorológovia aj v utorok

Letné búrky môžu prísť aj v utorok.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?