Nedeľa, 29. marec, 2020 | Meniny má Miroslav

Združenie Štiavnické ovocie ľuďom radí, no venuje sa aj ochutnávkam

Skupina nadšencov pátra aj po starých odrodách.

Zakladateľ združenia Peter Jánošík. Zakladateľ združenia Peter Jánošík. (Zdroj: archív Petra Jánošíka)

BANSKÁ ŠTIAVNICA. „Sme fanúšikovia ovocných stromov. Nadšení ochutnávači starých a krajových odrôd. Okrem degustácii sa venujeme orezávaniu starých i mladých ovocných stromov“.

Tak takýmito slovami vítajú členovia komunity s názvom Štiavnické ovocie zvedavcov na svojej stránke. Čomu sa táto skupina mladých ľudí ale presne venuje?

Jeden zo zakladateľov tohto sympatického združenia, výtvarník a rodák z Banskej Štiavnice Peter Jánošík vysvetľuje, že projekt Štiavnické ovocie a zároveň rovnomennú stránku na sociálnej sieti zakladal s okruhom priateľov pomerne nedávno.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ich primárnou myšlienkou bolo vytvoriť otvorenú platformu pre všetkých ľudí, ktorí tu môžu zdieľať svoje skúsenosti nielen z oblasti ovocinárstva a jeho histórie, ale aj ekológie, včelárstva a podobne.

V súlade s prírodou

Sám sa orezávaniu ovocných stromov aktívne venuje už štvrtú sezónu a táto činnosť ho zaujímala už odmalička. Zlom nastal, keď sa zúčastnil špeciálneho kurzu u Ľudovíta Vašša z Malokarpatskho pokladu. Práve po tomto odbornom a inšpiratívnom kurze sa jej začal venovať konzistentnejšie.

„Veľa ľudí hlavne z Banskej Štiavnice a okolia sa na mňa prostredníctvom známych obracalo, aby som im pomohol s orezávaním stromov. Nakoľko osobné známosti sú obmedzené, určite sa ma mnohí nedopátrali, preto sme založili túto skupinu,“ hovorí Jánošík s tým, že na stránke nájdeme aj fotografie stromov, ktoré orezávajú.

Na základe toho si záujemcovia vedia lepšie predstaviť, ako by mohli ich stromy po zmladení vyzerať. A ako sa správne vykonáva orezávanie? Podľa Jánošíka existuje mnoho arboristických pohľadov na správny rez.

Prečítajte si Škola v Štiavnických Baniach prišla s projektom, pomôžu deťom v africkom slume Čítajte 

Osobne sa však prikláňa k rezu „v súlade s prírodou“, ktorý má predovšetkým podporiť prirodzený habitus tej – ktorej kultúrnej ovocnej odrody a rešpektuje prirodzený tvar stromu.

„Ak sa pozrieme na správne orezaný strom, nemal by byť tento zásah viditeľný. Čo sa týka frekvencie, mladý strom formujeme každú zimu niekoľko rokov. Ak však zmladzujeme povedzme päťdesiatročnú jabloň, bude to stačiť na niekoľko sezón,“ vysvetľuje a dodáva, že zimný rez je vhodné aplikovať predovšetkým na hrušky a jablone.

Naopak, broskyne a marhule zas tvarujú po zbere úrody, pretože v zime by dochádzalo k ich vymŕzaniu.

Pracujú i degustujú

Zaľúbenie našli členovia okrem takejto starostlivosti o stromy aj v degustácii starých a krajových odrôd ovocia, ktoré tu môžeme nájsť. Peter Jánošík má osobne najradšej rozmanitosť chutí.

„Stretol som sa s mnohými odrodami. Musím spomenúť starú krajovú odrodu Hontianska končiarka, pomerne častú krásnu hrušku Boskovu fľašku, neskorú Pasornicu, ktorú si môžete vychutnávať aj počas zimy, či hrušku Glospichu, ktorú poznáme iba z rozprávania Štiavničanov, ale zatiaľ sa nám ju nepodarilo spoľahlivo identifikovať,“ prezradil nadšenec.

V kategórii medzi obľúbenými stromami uňho nájdeme tie raritnejšie – dule, moruše, mišpule a oskoruše. V Banskej Štiavnici majú svoj výnimočný príbeh orechy, ktorých sa tu nachádza veľmi veľa.

„Vďačíme za to hlavnému banskému lekárovi Imrichovi Tóthovi, ktorý ich dal pred vyše sto rokmi vysadiť a to v počte cez desaťtisíc kusov. Toto je vlastne pre nás vzorový príklad, kde sa prelínajú kultúra a história s ekológiou a s niečím, čo je veľmi chutné a zdravé,“ poznamenáva Jánošík.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  2. "Škoda riskovať!"
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  5. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  8. Madeira je rajom pre milovníkov prírody
  9. KORONAVÍRUS: Päť rád na bezpečné bankovanie
  10. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám?
  1. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  2. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  3. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  4. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  5. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  8. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  9. Do seniorov sa oplatí investovať
  10. Aj napriek koronavírusu vyrážajú farmári na polia
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 37 626
  2. "Škoda riskovať!" 15 207
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 836
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 13 240
  5. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 405
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 10 250
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 680
  8. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 9 133
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 812
  10. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok 7 467

Téma: Príroda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Rastliny

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Kraj hľadá pomocný personál pre karanténne centrá

Jedno z karanténnych centier vznikne aj v Banskej Štiavnici. Kraj avizuje prísne bezpečnostné opatrenia.

Respirátor typu FFP3.

Máte chuť počas karantény viac čítať? Banskoštiavnický antikvariát prišiel s nápadom

Vedenie miestneho antikvariátu spustilo projekt Kniha v rúšku. Cieľom je potešiť a zabaviť čitateľov aj v týchto dňoch.

Banskoštiavnický antikvariát prišiel s nápadom.

S manželom ušili stovky rúšok, rozdali ich zadarmo

„Najmä v prvých dňoch som videla, že ľudia sú zúfalí, veď tie rúška sa nikde nedali zohnať. Vtedy mi bolo až do plaču,“ hovorí Žarnovičanka Darina Vuongová.

Darina Vuongová pri práci.

Už sa doma nudíte? Tak sa zapojte do výzvy MY a blysnite sa originálnym výtvorom

Najvyšší čas dokončiť odložené alebo vytvoriť niečo nové. MY spúšťame výzvu, v ktorej sa fantázii medze nekladú.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus: Na Kysuciach sú ďalšie tri prípady

Celkovo potvrdili za včerajší deň 23 nových prípadov ochorenia.

V Považskej Bystrici pribudli ďalšie prípady nakazených ľudí

Ľudia, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s nakazenými, idú do karantény.

Na Slovensku pribudlo ďalších 23 prípadov ochorenia COVID-19. Je medzi nimi aj žena z okresu Prievidza

Na Slovensku pribudlo počas piatka 23 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292.

Už ste čítali?