
Má 9 rokov, je žiakom 3. ročníka základnej školy a má presnú predstavu o svojom budúcom povolaní. Hovoríme o budúcom kuchárovi Danielovi Mališovi z Trnavej Hory, ktorému sa splnil jeho detský sen.
Cez isté rozhlasové médium, ktoré ponúka deťom možnosť vyskúšať si vybrané povolanie, dostal príležitosť stať sa na okamih kuchárom v istom 3-hviezdičkovom hoteli v Banskej Štiavnici.
Spýtali sme sa Danka na jeho pocity, keď sa dozvedel, že práve on dostane možnosť v „skúške na ostro“, a bude variť v nefalšovanej hotelovej kuchyni. „Skákal som od radosti, a veľmi som sa tešil.“
Keď prišli do hotela v Banskej Štiavnici, milo ich všetci privítali, Danka obliekli do kuchárskeho odevu a poukazovali mu celú kuchyňu. Spolu so šéfkuchárom a jeho pomocníkmi pripravovali kompletný obed, od krájania mäsa cez praženie zeleniny až po plnené palacinky a dezert. „Malinové pokušenie“, to sa Danielovi páčilo najviac. „Všetci boli veľmi milí a brali to naozaj vážne, cítil som sa ako skutočný kuchár“, hovorí o svojich pocitoch Daniel. Pochválil sa nám aj vlastným receptom: škoricovými plackami, ktoré chutili i pracovníkom v hotelovej kuchyni. Na našu otázku či nám prezradí recept na placky, povedal: „To je tajomstvo šéfkuchára.“ Takže na Dankove škoricové placky si budeme musieť počkať ešte niekoľko rokov.
Čo viedlo 9-ročného chlapca k výberu tohto povolania?
„Už ako dieťa sa rád motal v kuchyni,“ hovorí Danielova mama, „ a tá záľuba mu zostala. Vždy rád jedol, ale teraz ešte radšej pripravuje jedlo pre druhých. Už ako 7-ročný mi občas doniesol raňajky do postele.“
„ Anglické raňajky“, opravuje Danko svoju mamu a vzápätí dopĺňa: „Na tácku som pripravil hrianku, opečenú slaninku, volské oko, minerálku, kávu a džús. Najradšej varím pre mamu, lebo potom je tak rada, že za mnou umyje aj riad,“ smeje sa potmehúdsky malý kuchár. V škole mu ide najlepšie matematika, horšie je to s angličtinou, ale keď chce urobiť dieru do sveta, variť celebritám, a priblížiť sa svojmu vzoru Jamesovi Olivierovi, bez svetového jazyka to asi nepôjde.
Deň v hotelovej kuchyni sa Danielovi veľmi páčil a len sa utvrdil v presvedčení, že jeho budúce povolanie bude spojené s dobrým jedlom a kuchárskou čapicou. Tak veľa šťastia!