ŽIAR NAD HRONOM. Podnikatelia čelia druhej vlne koronavírusu. Niektoré hotely a reštaurácie sú zatvorené, iné zmenili svoj režim na donáškovú službu či výdajne cez okienko a snažia sa na trhu udržať. Pokles tržieb je v niektorých prípadoch stopercentný a pomoc od štátu v nedohľadne.

Podľa Mareka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociáce hotelov a reštaurácií Slovenska, môžu hotely, penzióny či reštaurácie čerpať príspevok na udržanie zamestnancov, pomoc pre podniky cestovného ruchu na nekryté fixné náklady, prípadne pomoc s nájomným.
„Príspevok na udržanie zamestnancov bol v rámci rozšírenia prvej pomoci ++ navýšený na 100 percent ceny práce, no zároveň je jeho maximálna výška stanovená na 1100 eur,“ hovorí Harbuľák.
Dodáva, že navýšená pomoc je v čase, keď prevádzky nemajú žiadne príjmy, vítaná, no mala prísť už oveľa skôr, a to pri prijatí opatrení počas druhej vlny pandémie.
Pokles tržieb dosahuje aj sto percent
Niektoré hotely a reštaurácie majú v súčasnosti stopercentný pokles tržieb a sú úplne zatvorené. Od októbra minulého roka je zatvorený Hotel Termál vo Vyhniach. Rovnako je na tom aj Furmanská koliba v Bzenici, ktorá je zatvorená od novembra.
„Každý peniaz je dobrý, ale podpora je slabá, pretože väčšia časť z nej ide na odvody. Človek to musí pokrývať zo svojho, pretože z tej podpory ani zďaleka nepokryje všetky mzdy, náklady na réžiu prevádzky či energie,“ hovorí majiteľ Furmanskej koliby Jozef Kmeť.