Streda, 24. február, 2021 | Meniny má MatejKrížovkyKrížovky

Múzeum zdieľa odskúšaný recept: Upečte si Kammerhofský bochníček (+FOTO)

Dôležitá je hnedkastá kôra a keď naň poklopeme, mal by „zadunieť“.

Kammerhofský bochníček. Kammerhofský bochníček. (Zdroj: SBM)

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici na svojej stránke na sociálnej sieti zverejnilo odskúšaný recept na chlieb, tzv. Kammerhofský bochníček.

Prečítajte si Pokles tržieb v prevádzkach dosahuje aj sto percent. Situácia je kritická Čítajte 

"Z dielničky v Kammerhofe bolo často cítiť vôňu čerstvo upečeného chleba. Pečenie chleba patrilo k najobľúbenejším tvorivým dielňam, ktoré už viac ako dve desaťročia uvádzame v našej „Škole v múzeu“. S chuťou a nadšením chlebík piekli najmenší návštevníci i seniori. Zverejňujeme preto rokmi odskúšaný recept. Snáď už čoskoro aj v Škole v múzeu môžeme zakúriť v chlebovej peci," napísalo múzeum.

Skryť Vypnúť reklamu

Recept na Kammerhofský bochníček

Najprv si pripravíme kvások, môžeme aj večer vopred. Najlepšie v hlinenej nádobe zmiešame 4 dcl teplej vody, ½ čajovej lyžičky cukru, 20 g čerstvého droždia, 2 polievkové lyžice múky (pšeničná hladká, ražná, špaldová alebo ovsené vločky...).

Ráno alebo po 2 hodinách do kvásku pridáme 1 šálku (2 dcl) hladkej múky, 1 šálku celozrnnej múky (pšeničnej, špaldovej, ovsenej....), 1 čajovú lyžičku soli, môžeme pridať rascu, tekvicové či slnečnicové semiačka, orechy.

Dobre premiesime, čím dlhšie, tým lepšie, cesto by sa nemalo lepiť. Ak je veľmi tuhé, pridáme trochu teplej vody, ak je riedke, tak múku. Prikryté necháme kysnúť 30 - 60 minút. Vytvarujeme bochník a môžeme ho naplniť škvarkami, slaninou, syrom, či olivami.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme čistou vodou, môžeme posypať semiačkami, narezať a necháme asi 15 min. kysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 230 - 250 stupňov 20 - 30 min.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pečenia sledujeme a po upečení ešte horúci potrieme čistou vodou. Chlebík by mal mať rovnako zapečenú hnedkastú kôru zvrchu aj zospodu, keď naň poklopeme, mal by „zadunieť“. A naozaj treba vydržať a jesť až po vychladnutí.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  3. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  4. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  6. Prenosná 230V zásuvka Nexus Escape
  7. Slováci radi investujú do realít. Fondy im to umožňujú
  8. Know-how študenta: Zažiť, získať prax a spoznať svet
  9. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  2. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  3. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  4. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  6. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  7. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  8. Moruša – Málo známa a predsa účinná
  9. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  10. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 470
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 10 636
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 8 185
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 689
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 394
  6. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 207
  7. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 960
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 607
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 092
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 573
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Primár a diakon Štefan Paľúch.

Lieči telo i dušu. Celibát je preňho darom.

3 h
Ilustračná fotografia.

Rozdávajú ich ľuďom starším ako 50 rokov.

5 h
Auto skončilo vo Vyhnianskom potoku. Nehoda si nevyžiadala zranenia ani znečistenie vodného toku.

Ochranári vyzývajú k zvýšenej ochrane prostredia.

12 h
Ilustračné foto.

Podľa aktuálneho Covid automatu bude od budúceho týždňa v čiernom - štvrtom stupni varovania 20 okresov.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Od budúceho týždňa, pondelka 1. marca, sa mení farba na covid automate pre okres Liptovský Mikuláš.

23. feb

Epidemická situácia sa podľa Krajčího stále zhoršuje.

23. feb

Celý svoj tvorivý život spolupracoval s folklórnymi súbormi z Banskej Bystrice aj Horehronia. Nezabudnuteľné je aj jeho pôsobenie v kapele Lojzo.

23. feb

Pamiatku chce mesto zrekonštruovať.

7 h

Už ste čítali?