BANSKÁ ŠTIAVNICA. Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici na svojej stránke na sociálnej sieti zverejnilo odskúšaný recept na chlieb, tzv. Kammerhofský bochníček.

"Z dielničky v Kammerhofe bolo často cítiť vôňu čerstvo upečeného chleba. Pečenie chleba patrilo k najobľúbenejším tvorivým dielňam, ktoré už viac ako dve desaťročia uvádzame v našej „Škole v múzeu“. S chuťou a nadšením chlebík piekli najmenší návštevníci i seniori. Zverejňujeme preto rokmi odskúšaný recept. Snáď už čoskoro aj v Škole v múzeu môžeme zakúriť v chlebovej peci," napísalo múzeum.
Recept na Kammerhofský bochníček
Najprv si pripravíme kvások, môžeme aj večer vopred. Najlepšie v hlinenej nádobe zmiešame 4 dcl teplej vody, ½ čajovej lyžičky cukru, 20 g čerstvého droždia, 2 polievkové lyžice múky (pšeničná hladká, ražná, špaldová alebo ovsené vločky...).
Ráno alebo po 2 hodinách do kvásku pridáme 1 šálku (2 dcl) hladkej múky, 1 šálku celozrnnej múky (pšeničnej, špaldovej, ovsenej....), 1 čajovú lyžičku soli, môžeme pridať rascu, tekvicové či slnečnicové semiačka, orechy.
Dobre premiesime, čím dlhšie, tým lepšie, cesto by sa nemalo lepiť. Ak je veľmi tuhé, pridáme trochu teplej vody, ak je riedke, tak múku. Prikryté necháme kysnúť 30 - 60 minút. Vytvarujeme bochník a môžeme ho naplniť škvarkami, slaninou, syrom, či olivami.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme čistou vodou, môžeme posypať semiačkami, narezať a necháme asi 15 min. kysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 230 - 250 stupňov 20 - 30 min.
Počas pečenia sledujeme a po upečení ešte horúci potrieme čistou vodou. Chlebík by mal mať rovnako zapečenú hnedkastú kôru zvrchu aj zospodu, keď naň poklopeme, mal by „zadunieť“. A naozaj treba vydržať a jesť až po vychladnutí.