Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Za štvrťhodinu navarili a zjedli tri kilá halušiek

Neprekonali rekord, ani si neodniesli významné ocenenie. Napriek tomu je tím haluškárov zo Santovky so svojou účasťou na súťaži vo varení a jedení halušiek v Liptovskej Revúcej spokojný. Z osemnástich družstiev skončili na deviatom mieste.

Neprekonali rekord, ani si neodniesli významné ocenenie. Napriek tomu je tím haluškárov zo Santovky so svojou účasťou
na súťaži vo varení a jedení halušiek v Liptovskej Revúcej spokojný. Z osemnástich družstiev skončili na deviatom mieste.
Na netradičné podujatia, kde sa chlapi postavia k lopárom, hrncom a varechám, chodí partia zo Santovky už štyri roky. Dokopy ich dal Dušan Lőrincz, vyučený kuchár. „Bryndzové halušky som varil v kolibe tri roky. Keď som sa dozvedel o súťažiach vo varení a jedení halušiek, chcel som to vyskúšať. Pridali sa ku mne Peter Benadik a Ján Poljak Škobla. Odvtedy sa aj dvakrát do roka zúčastňujeme na súťažiach,“ tvrdí D. Lőrincz.
Santovčania tento rok už absolvovali majstrovstvá sveta
vo varení a jedení halušiek, ktoré každoročne bývajú v Tureckej. Vlani spomedzi 37 družstiev skončili na druhom mieste. Tento rok,
4. júla, boli tretí.
Ani v Liptovskej Revúcej neboli prvýkrát. „V roku 2003 sme Revúcke halušky vyhrali, minulý rok sme boli štvrtí a tento rok sme skončili na deviatom mieste,“ rekapituluje úspešnosť Santovčan Dušan Lőrincz. „Nie sme nespokojní, ale mohlo to byť aj lepšie. Trošku zazmätkovali organizátori, ktorí na varenie pripravili málo misiek a na jedenie iba obyčajné hliníkové lyžice. Svoje sme používať nemohli,“ vysvetľuje kuchár. Pretože štvrtého člena do partie sa im kvôli dovolenkovému obdobiu nepodarilo priviesť z domu, na „hosťovanie“ si pozvali Vlada Hikkera.
A v čom spočívala súťaž? „V čo najkratšom čase sme mali uvariť 3,2 kilogramu halušiek a zjesť ich. Po spustení časomiery sme najskôr očistili zemiaky, postrúhali ich, spravili halušky, vytopili slaninku a zmiešali s bryndzou. Potom sme ich všetci štyria jedli zo spoločnej misky. Práve jedenie bolo našou slabšou stránkou, tam sme stratili čas. Všetko sme stihli za 15 minút a 29 sekúnd,“ opisuje súťaž D. Lőrincz.
Vybavenie poskytol organizátor, „materiál“ na varenie si každý tím doniesol z domu. Podľa slov santovského kuchára dôležitá je kvalita bryndze, pretože okrem výsledného času sa posudzuje aj chuť uvarenej slovenskej špeciality.
Na otázku, či praxou prišli
na „finty“, ktorými si vedia pomôcť, odpovedá: „Ľahšie a rýchlejšie sa čistia veľké zemiaky. Ďalej si prácu rozdelíme, takže každý vie, čo má robiť.
No a pred jedením je dobré sa napiť, aby sa žalúdok roztiahol,“ prezrádza D. Lőrincz.
Tím haluškárov zo Santovky tohtoročnú sezónu ešte neukončil. Spolu s najlepšími družstvami z Tureckej a Liptovskej Revúcej sa pravdepodobne stretnú na kúpalisku v Santovke 3. septembra. Jana Némethová

Skryť Vypnúť reklamu


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 449
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 650
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 406
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 341
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 007
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 960
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 225
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 940
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 739
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 636
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

8 h
Mesto zredukovalo počet odberových miest.

Na testovanie dnes prišlo menej ľudí ako očakávali.

10 h
Na  mieste zasahujú hasiči.

Pri nehode sa zranila jedna osoba.

13 h
Testovanie v Žiari prebieha v plnom prúde.

Mesto bude zajtra redukovať odberné miesta.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

14 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

15 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

14 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

18 h

Už ste čítali?