Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Za štvrťhodinu navarili a zjedli tri kilá halušiek

Neprekonali rekord, ani si neodniesli významné ocenenie. Napriek tomu je tím haluškárov zo Santovky so svojou účasťou na súťaži vo varení a jedení halušiek v Liptovskej Revúcej spokojný. Z osemnástich družstiev skončili na deviatom mieste.

Neprekonali rekord, ani si neodniesli významné ocenenie. Napriek tomu je tím haluškárov zo Santovky so svojou účasťou
na súťaži vo varení a jedení halušiek v Liptovskej Revúcej spokojný. Z osemnástich družstiev skončili na deviatom mieste.
Na netradičné podujatia, kde sa chlapi postavia k lopárom, hrncom a varechám, chodí partia zo Santovky už štyri roky. Dokopy ich dal Dušan Lőrincz, vyučený kuchár. „Bryndzové halušky som varil v kolibe tri roky. Keď som sa dozvedel o súťažiach vo varení a jedení halušiek, chcel som to vyskúšať. Pridali sa ku mne Peter Benadik a Ján Poljak Škobla. Odvtedy sa aj dvakrát do roka zúčastňujeme na súťažiach,“ tvrdí D. Lőrincz.
Santovčania tento rok už absolvovali majstrovstvá sveta
vo varení a jedení halušiek, ktoré každoročne bývajú v Tureckej. Vlani spomedzi 37 družstiev skončili na druhom mieste. Tento rok,
4. júla, boli tretí.
Ani v Liptovskej Revúcej neboli prvýkrát. „V roku 2003 sme Revúcke halušky vyhrali, minulý rok sme boli štvrtí a tento rok sme skončili na deviatom mieste,“ rekapituluje úspešnosť Santovčan Dušan Lőrincz. „Nie sme nespokojní, ale mohlo to byť aj lepšie. Trošku zazmätkovali organizátori, ktorí na varenie pripravili málo misiek a na jedenie iba obyčajné hliníkové lyžice. Svoje sme používať nemohli,“ vysvetľuje kuchár. Pretože štvrtého člena do partie sa im kvôli dovolenkovému obdobiu nepodarilo priviesť z domu, na „hosťovanie“ si pozvali Vlada Hikkera.
A v čom spočívala súťaž? „V čo najkratšom čase sme mali uvariť 3,2 kilogramu halušiek a zjesť ich. Po spustení časomiery sme najskôr očistili zemiaky, postrúhali ich, spravili halušky, vytopili slaninku a zmiešali s bryndzou. Potom sme ich všetci štyria jedli zo spoločnej misky. Práve jedenie bolo našou slabšou stránkou, tam sme stratili čas. Všetko sme stihli za 15 minút a 29 sekúnd,“ opisuje súťaž D. Lőrincz.
Vybavenie poskytol organizátor, „materiál“ na varenie si každý tím doniesol z domu. Podľa slov santovského kuchára dôležitá je kvalita bryndze, pretože okrem výsledného času sa posudzuje aj chuť uvarenej slovenskej špeciality.
Na otázku, či praxou prišli
na „finty“, ktorými si vedia pomôcť, odpovedá: „Ľahšie a rýchlejšie sa čistia veľké zemiaky. Ďalej si prácu rozdelíme, takže každý vie, čo má robiť.
No a pred jedením je dobré sa napiť, aby sa žalúdok roztiahol,“ prezrádza D. Lőrincz.
Tím haluškárov zo Santovky tohtoročnú sezónu ešte neukončil. Spolu s najlepšími družstvami z Tureckej a Liptovskej Revúcej sa pravdepodobne stretnú na kúpalisku v Santovke 3. septembra. Jana Némethová

Skryť Vypnúť reklamu


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 504
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 072
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 939
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 16 456
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 516
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 765
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 072
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 874
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 728
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 058
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Testovanie v Žiarskom okrese: Starostovia myslia aj na záložné tímy

V Žiari nad Hronom po znížení počtu testovacích dní len na dva prehodnocujú systém na zverejnených odberových miestach.

Ilustračné foto.

Vydra pripravila chovateľa o desiatky rýb v jazierku

Škody tak môže počítať v stovkách eur.

Vydra mu vyprázdnila jazierko.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Už ste čítali?