Štvrtok, 16. september, 2021 | Meniny má ĽudmilaKrížovkyKrížovky

Za štvrťhodinu navarili a zjedli tri kilá halušiek

Neprekonali rekord, ani si neodniesli významné ocenenie. Napriek tomu je tím haluškárov zo Santovky so svojou účasťou na súťaži vo varení a jedení halušiek v Liptovskej Revúcej spokojný. Z osemnástich družstiev skončili na deviatom mieste.

Neprekonali rekord, ani si neodniesli významné ocenenie. Napriek tomu je tím haluškárov zo Santovky so svojou účasťou
na súťaži vo varení a jedení halušiek v Liptovskej Revúcej spokojný. Z osemnástich družstiev skončili na deviatom mieste.
Na netradičné podujatia, kde sa chlapi postavia k lopárom, hrncom a varechám, chodí partia zo Santovky už štyri roky. Dokopy ich dal Dušan Lőrincz, vyučený kuchár. „Bryndzové halušky som varil v kolibe tri roky. Keď som sa dozvedel o súťažiach vo varení a jedení halušiek, chcel som to vyskúšať. Pridali sa ku mne Peter Benadik a Ján Poljak Škobla. Odvtedy sa aj dvakrát do roka zúčastňujeme na súťažiach,“ tvrdí D. Lőrincz.
Santovčania tento rok už absolvovali majstrovstvá sveta
vo varení a jedení halušiek, ktoré každoročne bývajú v Tureckej. Vlani spomedzi 37 družstiev skončili na druhom mieste. Tento rok,
4. júla, boli tretí.
Ani v Liptovskej Revúcej neboli prvýkrát. „V roku 2003 sme Revúcke halušky vyhrali, minulý rok sme boli štvrtí a tento rok sme skončili na deviatom mieste,“ rekapituluje úspešnosť Santovčan Dušan Lőrincz. „Nie sme nespokojní, ale mohlo to byť aj lepšie. Trošku zazmätkovali organizátori, ktorí na varenie pripravili málo misiek a na jedenie iba obyčajné hliníkové lyžice. Svoje sme používať nemohli,“ vysvetľuje kuchár. Pretože štvrtého člena do partie sa im kvôli dovolenkovému obdobiu nepodarilo priviesť z domu, na „hosťovanie“ si pozvali Vlada Hikkera.
A v čom spočívala súťaž? „V čo najkratšom čase sme mali uvariť 3,2 kilogramu halušiek a zjesť ich. Po spustení časomiery sme najskôr očistili zemiaky, postrúhali ich, spravili halušky, vytopili slaninku a zmiešali s bryndzou. Potom sme ich všetci štyria jedli zo spoločnej misky. Práve jedenie bolo našou slabšou stránkou, tam sme stratili čas. Všetko sme stihli za 15 minút a 29 sekúnd,“ opisuje súťaž D. Lőrincz.
Vybavenie poskytol organizátor, „materiál“ na varenie si každý tím doniesol z domu. Podľa slov santovského kuchára dôležitá je kvalita bryndze, pretože okrem výsledného času sa posudzuje aj chuť uvarenej slovenskej špeciality.
Na otázku, či praxou prišli
na „finty“, ktorými si vedia pomôcť, odpovedá: „Ľahšie a rýchlejšie sa čistia veľké zemiaky. Ďalej si prácu rozdelíme, takže každý vie, čo má robiť.
No a pred jedením je dobré sa napiť, aby sa žalúdok roztiahol,“ prezrádza D. Lőrincz.
Tím haluškárov zo Santovky tohtoročnú sezónu ešte neukončil. Spolu s najlepšími družstvami z Tureckej a Liptovskej Revúcej sa pravdepodobne stretnú na kúpalisku v Santovke 3. septembra. Jana Némethová

Skryť Vypnúť reklamu


Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  2. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  3. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  6. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  7. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  3. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  4. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  10. ŠKODA prišla s unikátnou platformou
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 9 154
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 026
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 982
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 3 812
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 728
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 264
  7. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 850
  8. Prvá dáma festivalu 1 709
  9. Za koľko zradil Judáš Ježiša podľa dnešných peňazí? 1 658
  10. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 1 583
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

S autom skončil v potoku.

So zraneniami skončil v nemocnici.


SITA 2 h

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


5 h

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR v spolupráci s Asociáciou pre podporu rozvoja ICM v Českej republike vytvorili inovatívnu mapu príležitostí zameranú na sebarozvoj mladých.


(PR) 6 h

Hosťom relácie je viceprezident iClinic Bratislava Capitals, Dušan Pašek.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 6 h

(+Aké opatrenia budú platiť v praxi). Susedná Krupina bude bordová.


6 h

Ľudia pocítia obmedzenia.


7 h

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


2 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu