Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Žiarske jarmoky bez hurkárok

Jarmoky vo Svätom Kríži nad Hronom bývali vychýrené najmä podomácky vyrábanými mäsiarskymi výrobkami. Bola to stará tradícia ešte z 19. storočia a len málokto z blízkeho, ale i vzdialenejšieho okolia, si vedel predstaviť jarmok bez prítomnosti pečienkárok

zo Svätého Kríža. Tie predávali pečené mäso, hurky a ďalšie špeciality na slovenských jarmokoch v okolí Zvolena, Banskej Štiavnice, Tornale, Lučenca, ba i Žiliny či Ružomberka. Pečienkárky, respektíve hurkárky, prinášali na jarmok dobrú náladu a svojimi vtipmi a žartami dokázali vytvoriť tú správnu jarmočnú atmosféru. Národopisné štúdie ukázali, že svoje výrobky dokonca dokázali zadarmo rozdávať deťom nezamestnaných. Ich ceny boli stabilné a primerané. Tovar dokázali predať takmer na každom jarmoku. Možnou jednou z najzaujímavejších skutočností z národopisného výskumu je, že majetní ľudia prichádzali na nákup k svätokrížskym hurkárkam aj so svojimi taniermi – jednoducho si nedokázali „odrieknuť“ špecialitu, ktorú na jarmoky prinášali. No a samozrejme, svoju úlohu zohrávali aj ich estetické hodnoty. Boli to ženy stredného veku, vždy upravené a usmiate. Na jarmoky chodievali v desať až štrnásťčlenných skupinkách. Veľmi pravdepodobné však je, že na svätokrížskych jarmokoch ich bývalo oveľa viac. Svoje predajné miesta mali vždy tam, kde sa predávali nápoje. Ich kvalitné výrobky – pečené mäso a jaternice (hurky) - pečené v hlinených miskách v chlebových peciach a na jarmokoch len ohrievané na drevenom uhlí (bez pripáleného oleja), však už neochutnáme. Utlmenie jarmočnej činnosti po druhej svetovej vojne znamenalo aj zánik tejto špeciálnej svätokrížskej profesie.
Veľmi dobre charakterizuje Krížanky autor Jozef H. Čajka vo svojej novele z roku 1939: „.. z prava i zľava stáli Krížanky, v rovnej šnúre, ako jarmočný zákon rozkazoval stáli Krížanky. Každá ani jedna, každá s vidličkou v ruke pred pekáčom a huriek v ňom bolo všakovak zabronených, pripečených, pre chuť očiam tým všetkým, čo pásli sa tu i tu.“
Len pre zaujímavosť uvádzam recept chýrnych hurkárok na výrobu ich huriek. Uvarili 20 kg jačmenných krúpov (geršní) alebo ryže, vysypali do dreveného koryta a pridali 3 – 4 litre zrazenej a pomletej krvi. Ďalej pridali do zlatista upraženú cibuľu (10 veľkých cibúľ), rozpustené sadlo z čriev, soľ, majoránku, korenie, päť hlávok rozomletého cesnaku. Všetko zmiešali s vývarom z mäsa, až potom pridávali pomleté zvyšky z hlavy a uvarené vnútornosti. Na „nadievanie“ - plnenie do čriev - používali upravený koniec z rohu hovädzieho dobytka. Hotové jaternice schladili v studenej vode a piekli ich v miskách v už spomínanej chlebovej peci hneď po upečení mäsa. Aby sa nepripiekli, kládli ich na naštiepané triesky.
Veľkou krížskou špecialitou bola tzv. saucia. Pripravovala sa z vnútorností - pečene, obličiek, srdca, pľúc a sleziny, ktoré sa po uvarení pokrájali na kúsky, upravili sa do gule, obalili tukom z čriev a piekli sa spolu s mäsom. Podávali sa studené.
Keďže už takéto špeciality Krížaniek na žiarskom jarmoku nedostaneme, skúsme sa aspoň myšlienkami nasýtiť z uvedených receptov. (Podľa národopisnej štúdie Petráša a Bereseckej.)

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 400
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 542
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 493
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 296
  5. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 3 141
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 818
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 786
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 259
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 875
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Chlapec skončil v nemocnici.


ROS 17. sep
Ilustračné foto.

V kremnických školách sa vyskytol covid-19.


SITA 17. sep
Ilustračné foto.

Na cesty okresu išli z rozpočtu kraja takmer tri milióny.


17. sep

Aké typy vložiek do bežeckých a športových topánok poznáme a v čom je rozdiel? Aj o tom nám povie viac odborník na behanie a bežecké doplnky Rastislav Magna z Intersportu.


17. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Potraviny a drogérie si môžu vybrať z dvoch režimov. Buď obslúžia všetkých zákazníkov alebo OTP.


9 h

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 9 h

Dievča je vo vážnom stave.


9 h

Z hospitalizovaných pacientov má potvrdené ochorenie 275 ľudí.


SITA 17. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu