Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Žiarske jarmoky bez hurkárok

Jarmoky vo Svätom Kríži nad Hronom bývali vychýrené najmä podomácky vyrábanými mäsiarskymi výrobkami. Bola to stará tradícia ešte z 19. storočia a len málokto z blízkeho, ale i vzdialenejšieho okolia, si vedel predstaviť jarmok bez prítomnosti pečienkárok

zo Svätého Kríža. Tie predávali pečené mäso, hurky a ďalšie špeciality na slovenských jarmokoch v okolí Zvolena, Banskej Štiavnice, Tornale, Lučenca, ba i Žiliny či Ružomberka. Pečienkárky, respektíve hurkárky, prinášali na jarmok dobrú náladu a svojimi vtipmi a žartami dokázali vytvoriť tú správnu jarmočnú atmosféru. Národopisné štúdie ukázali, že svoje výrobky dokonca dokázali zadarmo rozdávať deťom nezamestnaných. Ich ceny boli stabilné a primerané. Tovar dokázali predať takmer na každom jarmoku. Možnou jednou z najzaujímavejších skutočností z národopisného výskumu je, že majetní ľudia prichádzali na nákup k svätokrížskym hurkárkam aj so svojimi taniermi – jednoducho si nedokázali „odrieknuť“ špecialitu, ktorú na jarmoky prinášali. No a samozrejme, svoju úlohu zohrávali aj ich estetické hodnoty. Boli to ženy stredného veku, vždy upravené a usmiate. Na jarmoky chodievali v desať až štrnásťčlenných skupinkách. Veľmi pravdepodobné však je, že na svätokrížskych jarmokoch ich bývalo oveľa viac. Svoje predajné miesta mali vždy tam, kde sa predávali nápoje. Ich kvalitné výrobky – pečené mäso a jaternice (hurky) - pečené v hlinených miskách v chlebových peciach a na jarmokoch len ohrievané na drevenom uhlí (bez pripáleného oleja), však už neochutnáme. Utlmenie jarmočnej činnosti po druhej svetovej vojne znamenalo aj zánik tejto špeciálnej svätokrížskej profesie.
Veľmi dobre charakterizuje Krížanky autor Jozef H. Čajka vo svojej novele z roku 1939: „.. z prava i zľava stáli Krížanky, v rovnej šnúre, ako jarmočný zákon rozkazoval stáli Krížanky. Každá ani jedna, každá s vidličkou v ruke pred pekáčom a huriek v ňom bolo všakovak zabronených, pripečených, pre chuť očiam tým všetkým, čo pásli sa tu i tu.“
Len pre zaujímavosť uvádzam recept chýrnych hurkárok na výrobu ich huriek. Uvarili 20 kg jačmenných krúpov (geršní) alebo ryže, vysypali do dreveného koryta a pridali 3 – 4 litre zrazenej a pomletej krvi. Ďalej pridali do zlatista upraženú cibuľu (10 veľkých cibúľ), rozpustené sadlo z čriev, soľ, majoránku, korenie, päť hlávok rozomletého cesnaku. Všetko zmiešali s vývarom z mäsa, až potom pridávali pomleté zvyšky z hlavy a uvarené vnútornosti. Na „nadievanie“ - plnenie do čriev - používali upravený koniec z rohu hovädzieho dobytka. Hotové jaternice schladili v studenej vode a piekli ich v miskách v už spomínanej chlebovej peci hneď po upečení mäsa. Aby sa nepripiekli, kládli ich na naštiepané triesky.
Veľkou krížskou špecialitou bola tzv. saucia. Pripravovala sa z vnútorností - pečene, obličiek, srdca, pľúc a sleziny, ktoré sa po uvarení pokrájali na kúsky, upravili sa do gule, obalili tukom z čriev a piekli sa spolu s mäsom. Podávali sa studené.
Keďže už takéto špeciality Krížaniek na žiarskom jarmoku nedostaneme, skúsme sa aspoň myšlienkami nasýtiť z uvedených receptov. (Podľa národopisnej štúdie Petráša a Bereseckej.)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 174
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 093
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 990
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 276
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 847
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 788
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 374
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 352
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 235
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 091
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračná foto

Včerajšie výsledky PCR testov odhalili viacero okresov s nulovým prírastkom pozitívne testovaných.

2 h
Testovanie v Žiari nad Hronom.

Obyvatelia využili aj možnosť online registrácie.

24. jan
Momentka zo zápasu proti Púchovu.

Futbalisti Pohronia absolvovali ďalšie dva prípravné zápasy. Najskôr si zmerali sily so Žilinou, cez víkend doma privítali futbalistov Púchova.

24. jan
Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

20 h

Testovanie pokračuje aj v nedeľu. V okrese Púchov je priebežná pozitivita pod pol percenta.

24. jan

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

20 h

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

24. jan

Už ste čítali?