Milovníci Bakchusovho moku sú v pohotovosti. Hroznové bobule sa naplnili sladkou šťavou, a tak už nie je na čo čakať. Oberačky sú v plnom prúde. Príprava na ne sa však začala oveľa skôr – umývaním sudov a prípravou náradia.
V týchto dňoch sa vinice zapĺňajú zberačmi, ktorí chcú využiť posledné dni slnečného počasia. Posledný septembrový víkend sa podobný obraz naskytol aj vo viniciach v lokalite Strážneho vrchu pri Leviciach. Jedným z vinohradníkov je tu Árpi Kecskés. V jeho vinici sa darí viacerým odrodám, ale tento rok, podobne ako väčšina vincúrov, nie je spokojný. „Úroda je slabšia a pretože bolo menej slnka, je aj nižšia sladkosť ako vlani,“ hovorí. Ako hovorí, prírode sa dá dopomôcť dosladením prelisovanej hroznovej šťavy. Počas týždňa sa mušt v sudoch zmení na burčiak, ktorý, ako hovoria naslovovzatí odborníci, má zázračné účinky na ľudský organizmus. Ak sa však nevystihne správny okamih, raz-dva je z burčiaku štipľavý rampáš. Vtedy už neostáva nič iné, len počkať, pokiaľ sa obsah sudov nepremení na pravý Bakchusov mok – na lahodné víno.
- jn-