Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Návrat z Číny

Tesne pred Vianocami sa z ďalekej Číny vrátila späť do Žiaru nad Hronom naša Miss MY Silvia Štefíková. Unavená, pochudnutá, ale spokojná. V Číne, konkrétne v trojmiliónovom meste Guanghou, strávila celé dva mesiace, počas ktorých absolvovala množstvo kast


ingov a fotografovaní pre klientov so zimnou módou, spodnou bielizňou či kozmetikou. Hneď po návrate na Slovensko ju chcela materská agentúra z Trnavy poslať do Turecka, Silvia si však vyžiadala oddychový čas. Dostala mesiac. Už vo februári sa vráti späť do Číny a ešte pred letom pobudne pár týždňov v Turecku.
„Najhoršie bolo cestovanie,” spomína Silvia, pričom ani nemá tak na mysli trinásťhodinový let z Mníchova do Honkongu, ako cestu vlakom z Honkongu do sídla čínskej modelingovej agentúry v Guanghou. „Vysadili ma na vlak, do ruky mi strčili lístok s názvom mesta a nechali ma samu na seba,” vracia sa k prvým krokom v neznámej krajine. „Strašne som sa bála, že sa stratím, že ma nikto nebude čakať... Ale všetko dopadlo dobre,” hovorí Silvia teraz už s úsmevom, hoci v tom vlaku by ste sa jej krvi nedorezali.
Po príchode do Guanghou, ktoré je rozlohou asi také veľké ako Bratislava, ju pracovníčka agentúry ubytovala v prenajatom apartmáne, kde už bývala ďalšia Slovenka Rita z Komárna a Brazílčanka Angela. Ešte v ten istý deň absolvovala aj pracovné stretnutie priamo v agentúre, kde ju oboznámili s jej pracovnou náplňou. Na druhý deň sa zúčastnila prvého kastingu a na tretí deň si ju už vybral klient so zimnou módou. „Musela som za ním cestovať do ďalšieho mesta, bože, to boli stresy,” spomína. „Našťastie zo strany agentúry bolo všetko zabezpečené tak, že sa mi nemohlo nič stať. Nakoniec, stále sme boli v telefonickom kontakte.”
Silviu si vyberali klienti buď na základe kastingov alebo prostredníctvom internetu. „Vždy som fotila niekde inde, buď v inom meste alebo aspoň v inom štúdiu. Asi raz alebo dvakrát sa mi stalo, že som fotila na jednom a tom istom mieste,” pokračuje Silvia. „Číňania majú úplne iný štýl fotografovania. Stále som musela robiť pózy a sladko sa usmievať. Pripadalo mi to také umelé. Pri každom cvaknutí fotoaparátu som sa musela inak „naštelovať”, bolo to dosť zložité. A keď fotografovanie trvalo šesť až osem hodín, na konci som bola totálne vyčerpaná. K tomu ani jeden fotograf nevedel po anglicky,” spomína na sprostredkované tlmočenie, ktoré pózovanie len predlžovalo.
Silvia učarovala najmä klientom so zimným oblečením. „Predvádzala som kabáty, bundy, rifle, ale aj spodnú bielizeň. Ba raz som fotila aj tehotenskú módu, bola to sranda,” usmieva sa pri pomyslení, ako jej štíhlu postavu zmenili na postavu nastávajúcej mamičky. „Aj keď som mala práce až až, celý pobyt mi pripadal ako dovolenka. Po práci som si mohla robiť čo som chcela, nebola som nijako obmedzovaná.“
Prvé, čo Silviu v Guanghou šokovalo, bolo obrovské množstvo ľudí a áut. „Prvé dni som tam vôbec nevedela dýchať, išla som sa zadusiť,” hovorí o znečistenom ovzduší. „Pamätám si, že spočiatku bolo veľmi teplo, no slnko som za celý čas vôbec nevidela. Všetky tie splodiny sa vznášali nad mestom ako obrovský mrak. Na druhej strane, keď sa asi po piatich týždňoch prudko ochladilo, išla som zamrznúť. V apartmáne nebolo žiadne vykurovanie, tak som si musela nakúpiť termofory, aby som sa trochu vyhriala.“
Týždenne dostávala Silvia osemsto čínskych jenov (vyše tritisíc korún) ako vreckové. „Za ne som sa stravovala, cestovala taxíkmi a nakupovala všetko potrebné,” vysvetľuje, pričom si myslí, že v Číne sa oveľa lacnejšie žije. „Stravovali sme sa Mc Donaldovi alebo v KFC. Prípadne sme si nakúpili potraviny v hypermarketoch a ukuchtili sme si niečo v apartmáne, ktorého súčasťou bola aj zariadená kuchynka.” Domáce špeciality nemala odvahu okoštovať a pravdu povediac, ani ju nelákali. „Všetko mi to pripadalo akési mastné. Okoštovala som len ryžu, ale ani tá sa nedala jesť. Čínske jedlá, aké poznáme z čínskych reštaurácií v Európe, sú úplne iné, prispôsobené našim chutiam.” Čo jej však v Číne veľmi chutilo, boli čaje. „Vôbec ich nesladili, ale mali takú výraznú chuť, že ten cukor v nich mi vôbec nechýbal.” Pri okoštovaní miestnych špecialít ju ešte viac ako nevábny vzhľad jedál odrádzala nedostatočná hygiena. „Len raz som neodolala a kúpila som si na ulici varenú kukuricu,” pokračuje Silvia. „Veď čo sa mi môže stať, kukurica prešla varom a predavačka sa jej rukami ani nedotkla. Chutila skutočne vynikajúco. Keď som sa však ráno zobudila, strašne ma svrbeli nohy až po kolená, do večera som ich mala samú vyrážku. Keď to uvideli v agentúre, úplne sa zhrozili. Zľakli sa, že mám kiahne. Našťastie to bola len alergia a podľa ich lekára alergia na nejaké jedlo. Až vtedy mi došlo, že to muselo byť z tej kukurice... Ešte šťastie, že to nemalo žiadny vplyv na fotografovanie.”
Číňania Silviu nejako zvlášť neoslnili. Pripadali jej trochu primitívni, i napriek tomu, ako sama hovorí, že sa tam vyrába celý svet. „A vôbec nie sú milí, žiadne úklonky, ako to môžeme vidieť vo filmoch... Úplne ma brali nervy, keď si nás obzerali div nie s otvorenými ústami...,” hovorí Silvia, ktorej najviac prekážali vtieravé pohľady okolia pri jedení. Videla však aj veľkú chudobu, žobrajúce deti, bezdomovcov. Ale aj neodbytných pouličných predavačov, ktorí jej na každom rohu ponúkali „zaručene pravé” hodinky či notebooky. Preto voľný čas najradšej trávila v apartmáne pri telke. „Každý večer som si k pozeraniu programu kúpila malú plechovku piva. Po nej sa mi ľahšie zaspávalo,” tvrdí. A ak nepozerala televízor, túlala sa s dievčatami z apartmánu po obchodoch alebo vytrvalo surfovala na internete. „Sedemhodinový časový posun mi však neumožňoval chatovať so známymi. Keď som prichádzala z práce, na Slovensku už bola hlboká noc,” dodala Silvia na záver.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 220
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 213
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 715
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 227
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 995
  9. Po Slovensku na motorke 5 437
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Zechenterov dom v Kremnici čaká obnova, o jeho ďalšom využití sa bude diskutovať.

Vedenie mesta Kremnica bude v stredu 23. júna diskutovať s obyvateľmi mesta i aktivistami o budúcom využití národnej kultúrnej pamiatky Zechenterov dom.


TASR 9 h
Ilustračný obrázok

Pre údržbu vozovky čakajú vodičov na rýchlostnej ceste R1 medzi Žiarom nad Hronom a Banskou Bystricou od stredy dopravné obmedzenia.


TASR 14 h

Pozrite si MY športujeme.


18 h
Kniha Novobanské špacírky.

Ďalším zo slovenských miest, ktoré si chcú zachovať svoju pamäť pomocou spomienok obyvateľov zhmotnených v knihe, je Nová Baňa.


TASR 15. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


14 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 15. jún

Už ste čítali?