Izbové rastliny v zime
Pre mnohé izbové rastliny je zima nepriaznivým obdobím, preto by sme im mali venovať zvýšenú pozornosť:
1. Predtým, ako rastlinu zalejeme, prstom skontrolujeme, či je zemina suchá nielen na povrchu, ale aj vo vnútri črepníka. Zalievame iba vtedy, ak je pôda suchá. Používame vodu z vodovodu aspoň jeden deň odstátu.
2. Dovoliť si môžeme aj mierny rez, ktorým udržujeme vo forme najmä tvarované rastliny. So silným zásahom počkáme až do jari.
3. Aby listy mohli dýchať, musíme ich aspoň raz za mesiac očistiť od prachu pomocou navlhčenej handričky. Na chlpaté listy použijeme mäkkú kefku alebo štetec. Aby farba listov izbových rastlín bola výrazná, použijeme lesk na listy, prípravok zabezpečuje doplnkovú výživu, zamedzuje vzniku plesní, hubových chorôb a výskytu škodcov.
4. Rosenie je jedna z možností, ako trochu zvlhčiť príliš suchý vzduch, najmä vo vykurovaných priestoroch. Listy a výhonky rosíme raz až dva razy denne rozprašovačom. Vlhkomilným druhom pomôžeme tak, že na radiátory zavesíme odparovače.
5. V tomto období sú rastliny v štádiu oddychu, preto sú ich nároky na živiny minimálne. Výnimku tvoria kvitnúce rastliny, tie raz za dva až štyri týždne hnojíme hnojivom na kvitnúce rastliny.
Pestujeme bylinky na okne
Ak chceme pestovať bylinky na parapete, najlepšie je kúpiť hotové sadenice. Semená sa vysievajú do kvetníka so záhradnou zeminou. Dobre je prikryť ho sklom alebo fóliou, aby zem rýchlo nevysýchala. Po niekoľkých dňoch rastliny vyklíčia.
Čerstvé bylinky a zelenina sú nielen zdravé a chutné, ale aj dekoratívne. Nerátajme s tým, že v bytových podmienkach ich udržíme v dobrom stave niekoľko rokov, ak sa však budeme o ne starať, aromatické lístočky môžeme využívať niekoľko týždňov či mesiacov. Potom ich vymeníme za nové.
Petržlen dobre rastie na svetlom okne. Najlepšie je zasadiť do kvetníka celý koreň alebo pätku, z ktorej vyrastá vňať. Aby sme si zabezpečili dlhotrvajúci a bohatý zber, treba odtrhávať najstaršie vonkajšie lístky.
Šalvia má rada slnečné miesto a vlahu. Treba ju bohato zalievať, v suchých a teplých dňoch dokonca denne. Možno ju poriadne zrezávať, je dokonca dobré to robiť, pretože vtedy sa dobre rozrastá. Je výborná do omáčok, šalátov, k rybám a zelenine.
Pažítka obľubuje svetlé, teplé miesto, dobre však rastie aj v polotieni. Musíme ju pravidelne polievať, aby zem v kvetníku bola stále vlhká. Po treťom zbere sú rastliny vyčerpané a treba kúpiť nové sadeničky.
Žeruchu možno vysievať celý rok. Stačí na to vrstva vlhkej vaty. Podložie udržiavame vo vlhkom stave. Po 2 až 3 dňoch semená začínajú klíčiť, a keď podrastú do výšky 2 až 4 centimetre, sú vhodné na konzumáciu. Výborné sú na chlebíčky a do šalátov.
Medovka neznáša nadmernú vlhkosť podložia, preto dáme na dno kvetníka hrubú vrstvu drenáže (kamienky, hrubý piesok alebo jemný štrk). Treba ju zrezávať pri zbere listov vyrastajúcich na konci odnoží. Dobre sa cíti na slnečnom mieste, v zime na slnečnom parapete v miestnosti s teplotou do 17 stupňov. Hodí sa do dezertov a do čaju.
Rozmarín treba pravidelne zalievať. Nedopustime, aby zem celkom vyschla. Bylinu možno strihať a ľubovoľne formovať. Občas vyrezávame jednotlivé halúzky, určené na sušenie.
Bazalka rastie najlepšie na okne obrátenom na východ alebo juh. V zime má mať čo najviac svetla. Najčastejšie pestujeme bazalku so zelenými alebo červenými listami. Ideálna teplota je okolo 20 stupňov, ale znesie aj o 5 stupňov menej. Zalievať ju treba výdatne, aby zem bola stále vlhká. Bazalka potrebuje žírnu zem, ktorá nevysýcha veľmi rýchlo. Používa sa najmä pri príprave pizze, špagiet a iných talianskych jedál.