Utorok, 16. august, 2022 | Meniny má Leonard

Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu, Žiar nad Hronom

Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu pripravuje kvalifikovaných žiakov na prácu v oblasti obchodu, služieb, spoločného stravovania a cestovného ruchu. Poskytuje komplexnú prípravu pre uvedené povolania. V týchto učebných a študijných odboro

ch si žiaci osvojujú vedomosti, zručnosti a návyky, ktoré súvisia s ich zameraním tak, aby sa čo najlepšie pripravili pre prax a vedeli ich použiť aj v náročných trhových podmienkach. Podmienkou prijatia je ukončené základné vzdelanie (9 rokov ZŠ) a dobrý zdravotný stav. Študenti získané vedomosti výborne uplatňujú aj mimo školy, o čom svedčia aj dosiahnuté výsledky v oblasti gastronómie, hotelierstva a somelierstva.
Súčasťou školy sú aj vlastné pracoviská praktického vyučovania, v ktorých žiaci pod vedením skúsených majstrov odborného výcviku vykonávajú prax. Sú to: reštaurácia Gau- deamus, kadernícky salón Ema, školská predajňa Elán, cukrárska výrobňa.
Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu pripravuje študentov v týchto odboroch:
- trojročné učebné odbory: hostinský, predavač, cukrár, kaderník,
- štvorročné študijné odbory: kuchár – kuchárka, čašník – servírka,
- päťročný študijný odbor: hotelová akadémia.

SkryťVypnúť reklamu

Najbližší cieľ – výstavba školského hotela
Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu v Žiari nad Hronom sa stáva z roka na rok vyhľadávanejšou. Počty deviatakov uchádzajúcich sa o štúdium v nej sústavne prekračujú stanovený limit a nie je to inak ani pred tohtoročnými prijímačkami. „Z prihlásených 250 žiakov môžeme prijať len 120,“ konštatuje riaditeľ školy Jaroslav Hlaváč. „Záujem je o všetky učebné a študijné odbory. Snáď najmenší je o odbor predavač, ale aj v ňom počet prihlásených dosiahol kapacitné možnosti.“
V škole v súčasnosti študuje 550 študentov v troj-, štvor- a päťročných odboroch. Ich absolvovaním získavajú vedomosti pre výkon profesií, ktoré sú na trhu práce stále vyhľadávané. Výhodou tejto školy je, že všetci žiaci majú možnosť ukončiť štúdium maturitou, ktorú vyžaduje väčšina zamestnávateľov. Takže aj kuchári, čašníci, predavači, cukrári a kaderníci si môžu výučný list doplniť maturitným štúdiom na dvojročnej nadstavbe. „Pre toto nadstavbové štúdium však musia spĺňať určité kritéria, predovšetkým musia v učebnom odbore dosiahnuť výborný prospech,“ vysvetľuje riaditeľ. „Na druhej strane, všetci študenti môžu získať aj výučný list, musia však absolvovať tisíc päťsto hodín praxe.“ Ako sa vzápätí dozvedáme, prax vykonávajú v zariadeniach patriacich škole. „Priamo v areáli školy máme vlastné kaderníctvo, reštauráciu, cukráreň i predajňu,“ vyratúva Hlaváč a dodáva, že v súčasnosti by chceli dosiahnuť ďalší svoj cieľ, a tým je výstavba školského hotela. „V prvom rade by slúžil našim žiakom počas ich seminárnych prác, ktoré musia vykonávať v rámci prípravy svadobných hostín, karov, či stužkových slávností a slúžil by aj pre ubytovanie verejnosti s tým, že hostia by mali zabezpečené všetky služby, vrátane športových aktivít,“ informuje riaditeľ. Momentálne už majú vypracovanú štúdiu, ba aj predbežný súhlas zriaďovateľa. „Ešte očakávame súhlas odboru vzdelávania ľudských zdrojov z VÚC, pričom výstavba by sa mohla zrealizovať v rokoch 2007 až 2009,“ dodáva. Školský hotel by mal mať desať izieb, dvadsať postelí, konferenčnú a seminárnu miestnosť a mal by byť vybudovaný v bezbariérovom štýle.
Vedenie školy sa zaoberá aj myšlienkou otvorenia nového učebného odboru. „Pripravujeme podklady pre odbor, ktorý by sa zaoberal cestovným ruchom. Zameraný by bol na cestovné kancelárie a absolvent by sa vlastne stal takým asistentom turizmu. Mal by podchytený svoj región, jeho historické a kultúrne pamiatky, športové aktivity, ktoré by ponúkal návštevníkom nášho regiónu,“ vysvetľuje budúce zámery riaditeľ. Zatiaľ to však zostáva viac-menej v rovine úvahy. Predpokladali totiž, že so zníženým počtom deviatakov sa zníži aj záujem o túto školu. Opak je však pravdou a tak na nový učebný odbor zatiaľ nemajú priestory. „Z kapacitných dôvodov ani nepokračujeme v prípravách na jeho otvorenie. Škola sa proste nedá roztiahnuť,“ dodal stručne.
Žiarska Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu umožňuje dobrým študentom praxovať v zahraničí. „Ide o štvormesačné pobyty v anglicky, nemecky a francúzsky hovoriacich krajinách. Väčšinou je to Francúzsko, Korzika, Švajčiarsko, grécka časť Cyprusu. V súčasnosti máme ponuky aj z Anglicka a Rakúska,“ pokračuje riaditeľ. „V zahraničí získajú naši študenti nielen prax, ale aj kontakty a v mnohých prípadoch sa po ukončení štúdia vracajú práve na miesta svojej praxe.“ Aby mohol študent vycestovať za praxou do zahraničia, musí spĺňať určité kritéria. Okrem dobrých štúdijných výsledkov musí byť zdatný v tom jazyku, do ktorej krajiny cestuje a predovšetkým musí byť plnoletý. O výber sa postará komisia, ktorá záujemcov o zahraničnú prax preskúša z jazykových znalostí, následne vedenie školy zváži, ktorý študent vycestuje. Zahraničný pobyt nie je žiadna dovolenka, ak by si študenti neplnili povinnosti alebo by nebodaj niečo vyparatili, prax by sa im prerušila a domov by sa museli vrátiť na vlastné náklady. Našťastie, takýto prípad škola ešte nezaznamenala, čo svedčí o skutočne dôkladnom výbere.
Od septembra sa študenti štvrtého ročníka hotelovej akadémie a trojročných odborov kuchár, čašník, cukrár a kaderník venujú príprave Gastrofestu. Ide o záverečné praktické skúšky a ich absolvovaním žiaci získajú výučné listy. Ten tohtoročný sa začína dnes a potrvá do štvrtku. Vyučujúcim, ale aj verejnosti predstavia sedem svetových kuchýň a novinku – palacinkáreň. Všetko si študenti pripravujú a zháňajú sami, škola im poskytne jedine priestory. Ich sú zisky, ale i straty z tohto podujatia. Vedenie školy je presvedčené, že aj tento, už štvrtý ročník Gastrofestu, bude minimálne taký úspešný, ako tie predchádzajúce.

SkryťVypnúť reklamu

Gastrofest 2006
Každoročne Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu zmení svoj zabehnutý kolobeh na komplex pestrej ponuky kuchýň z rozmanitých kútov sveta. Tento rok už oslávi Gastrofest svoje štvrté výročie. V dňoch 25. - 27. apríla (utorok – štvrtok) v čase od 11. do 19. hodiny budú študenti našej školy prezentovať svoje kulinárske zručnosti a predstavia verejnosti sedem kuchýň sveta a palacinkáreň.
Hneď pri vstupe do budovy reštaurácie sa s chuťovými zmyslami pohrá anglická kuchyňa, ktorej typická vôňa po zaprávanej cherry určite priláka značnú časť zákazníkov. Bulharská kuchyňa ponúka svoje národné jedlo euskimodrat, v preklade bravčový závitok plnený syrom a šunkou. V priestoroch súčasnej reštaurácie bude ešte slovenská reštaurácia, ktorej ponuku tvoria najmä jedlá domácej kuchyne. Po lahodnom jedle môžu labužníci navštíviť palacinkáreň a pochutnať si na sladkých a slaných palacinkách.
Na prvom poschodí v budove školy bude situovaná indická kuchyňa, ktorá určite nezostane nepovšimnutá. Svojou jedinečnou ponukou zaujme hlavne gurmánov korenistých a pikantných jedál. V blízkosti indickej kuchyne sa bude nachádzať aj cyperská kuchyňa, v ktorej študenti zúročia skúsenosti nadobudnuté počas zahraničnej praxe na Cypruse. Veľmi zaujímavou a typickou pre potencionálnych zákazníkov bude poľovnícka kuchyňa, v ktorej sú zastúpené jedlá zo zveriny. Pri dobrom jedle si môžu zákazníci pochutnať na lahodnom víne. V neposlednom rade je potrebné spomenúť aj provensálsku kuchyňu, ktorá si svojou rozmanitosťou určite získa svojich zákazníkov.
Kto sa už zúčastnil Gastrofestu vie, že priestory celej našej školy budú premenené na samostatné odbytové strediská, ktoré si budú študenti sami prevádzkovať. Každá reštaurácia ponúka zaujímavé menu s cieľom čo najlepšie priblížiť zákazníkovi typické zvyky a tradície danej kuchyne. Tiež celková výzdoba odbytových stredísk bude prispôsobená tradičným kuchyniam. Študenti piateho ročníka študijného odboru hotelovej akadémie budú pôsobiť v úlohe manažérov a budú si tak môcť na vlastnej koži vyskúšať chod pohostinského zariadenia. Študenti štvrtého ročníka odboru kuchár a čašník absolvujú praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky, ďalší žiaci majú možnosť zúčastniť sa praktickej časti záverečnej skúšky.
Čakajú vás krásne prestreté slávnostné tabule, ktoré budú vystavené v jednotlivých reštauráciách a prispôsobené téme. Pre najmenších účastníkov festivalu bude aj tento rok zriadený detský kútik, kde sa deti môžu zahrať, kým ich rodičia si príjemne posedia v niektorej zo spomínaných reštaurácií. Lákavou atrakciou najmä pre dámy bude kaderníctvo Ema, kde študentky učebného odboru kaderník budú vykonávať praktickú časť záverečnej skúšky.
Dúfame, že každá prevádzka si nájde svojho priaznivca, že medzi konkurentmi bude vládnuť zdravá súťaživosť a všetka snaha sa zúročí v spokojnosti zákazníkov, študentov, aj učiteľov. Očakávame, že aj tento rok bude Gastrofest pre našich návštevníkov taký zaujímavý a atraktívny ako po minulé roky.
Všetci ste srdečne vítaní!
učitelia ZSŠHSaO

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  3. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  4. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  6. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  7. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  1. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  2. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  3. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 25 785
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 22 363
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 728
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 16 653
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 873
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 3 465
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 3 114
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 2 473

Blogy SME

  1. Maťo Chudík: Odtlačky
  2. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  3. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  4. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  5. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  6. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  7. Kristína Jakubičková: Kým dorazí zásielka, bude zo mňa Matuzalem!
  8. Štefan Vidlár: (NE)MOCŇÍ
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 356
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 045
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 710
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 569
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 038
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 886
  7. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 3 852
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 755
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Výzva na verejnú diskusiu!


6 h

Registrácia je bezplatná.


12 h
Dobré správy z MY

Stop negatívnym správam. Posielame výber pozitívnych a zaujímavých článkov z rôznych regiónov po celom Slovensku.


11. aug
Novinky z MY regióny.

TOP správy z regiónov: Prehľad najzaujímavejších informácií a najčítanejších správ z MY Regióny v uplynulom týždni.


12. aug

Blogy SME

  1. Maťo Chudík: Odtlačky
  2. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  3. Martin Gajdoš: O chaose a trpezlivosti. Ako zaparkovať v centre?
  4. Peter Gašparovič: Kandidát na predsedu TSK Jaroslav Baška: Prioritou je poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na jednom mieste
  5. Miroslav Ferkl: Putin obviňuje Washington.
  6. Peter Slamenik: Good idea Slovenia
  7. Kristína Jakubičková: Kým dorazí zásielka, bude zo mňa Matuzalem!
  8. Štefan Vidlár: (NE)MOCŇÍ
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 356
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 045
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 710
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 569
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 038
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 886
  7. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 3 852
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 755
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu