Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu, Žiar nad Hronom

Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu pripravuje kvalifikovaných žiakov na prácu v oblasti obchodu, služieb, spoločného stravovania a cestovného ruchu. Poskytuje komplexnú prípravu pre uvedené povolania. V týchto učebných a študijných odboro

ch si žiaci osvojujú vedomosti, zručnosti a návyky, ktoré súvisia s ich zameraním tak, aby sa čo najlepšie pripravili pre prax a vedeli ich použiť aj v náročných trhových podmienkach. Podmienkou prijatia je ukončené základné vzdelanie (9 rokov ZŠ) a dobrý zdravotný stav. Študenti získané vedomosti výborne uplatňujú aj mimo školy, o čom svedčia aj dosiahnuté výsledky v oblasti gastronómie, hotelierstva a somelierstva.
Súčasťou školy sú aj vlastné pracoviská praktického vyučovania, v ktorých žiaci pod vedením skúsených majstrov odborného výcviku vykonávajú prax. Sú to: reštaurácia Gau- deamus, kadernícky salón Ema, školská predajňa Elán, cukrárska výrobňa.
Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu pripravuje študentov v týchto odboroch:
- trojročné učebné odbory: hostinský, predavač, cukrár, kaderník,
- štvorročné študijné odbory: kuchár – kuchárka, čašník – servírka,
- päťročný študijný odbor: hotelová akadémia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najbližší cieľ – výstavba školského hotela
Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu v Žiari nad Hronom sa stáva z roka na rok vyhľadávanejšou. Počty deviatakov uchádzajúcich sa o štúdium v nej sústavne prekračujú stanovený limit a nie je to inak ani pred tohtoročnými prijímačkami. „Z prihlásených 250 žiakov môžeme prijať len 120,“ konštatuje riaditeľ školy Jaroslav Hlaváč. „Záujem je o všetky učebné a študijné odbory. Snáď najmenší je o odbor predavač, ale aj v ňom počet prihlásených dosiahol kapacitné možnosti.“
V škole v súčasnosti študuje 550 študentov v troj-, štvor- a päťročných odboroch. Ich absolvovaním získavajú vedomosti pre výkon profesií, ktoré sú na trhu práce stále vyhľadávané. Výhodou tejto školy je, že všetci žiaci majú možnosť ukončiť štúdium maturitou, ktorú vyžaduje väčšina zamestnávateľov. Takže aj kuchári, čašníci, predavači, cukrári a kaderníci si môžu výučný list doplniť maturitným štúdiom na dvojročnej nadstavbe. „Pre toto nadstavbové štúdium však musia spĺňať určité kritéria, predovšetkým musia v učebnom odbore dosiahnuť výborný prospech,“ vysvetľuje riaditeľ. „Na druhej strane, všetci študenti môžu získať aj výučný list, musia však absolvovať tisíc päťsto hodín praxe.“ Ako sa vzápätí dozvedáme, prax vykonávajú v zariadeniach patriacich škole. „Priamo v areáli školy máme vlastné kaderníctvo, reštauráciu, cukráreň i predajňu,“ vyratúva Hlaváč a dodáva, že v súčasnosti by chceli dosiahnuť ďalší svoj cieľ, a tým je výstavba školského hotela. „V prvom rade by slúžil našim žiakom počas ich seminárnych prác, ktoré musia vykonávať v rámci prípravy svadobných hostín, karov, či stužkových slávností a slúžil by aj pre ubytovanie verejnosti s tým, že hostia by mali zabezpečené všetky služby, vrátane športových aktivít,“ informuje riaditeľ. Momentálne už majú vypracovanú štúdiu, ba aj predbežný súhlas zriaďovateľa. „Ešte očakávame súhlas odboru vzdelávania ľudských zdrojov z VÚC, pričom výstavba by sa mohla zrealizovať v rokoch 2007 až 2009,“ dodáva. Školský hotel by mal mať desať izieb, dvadsať postelí, konferenčnú a seminárnu miestnosť a mal by byť vybudovaný v bezbariérovom štýle.
Vedenie školy sa zaoberá aj myšlienkou otvorenia nového učebného odboru. „Pripravujeme podklady pre odbor, ktorý by sa zaoberal cestovným ruchom. Zameraný by bol na cestovné kancelárie a absolvent by sa vlastne stal takým asistentom turizmu. Mal by podchytený svoj región, jeho historické a kultúrne pamiatky, športové aktivity, ktoré by ponúkal návštevníkom nášho regiónu,“ vysvetľuje budúce zámery riaditeľ. Zatiaľ to však zostáva viac-menej v rovine úvahy. Predpokladali totiž, že so zníženým počtom deviatakov sa zníži aj záujem o túto školu. Opak je však pravdou a tak na nový učebný odbor zatiaľ nemajú priestory. „Z kapacitných dôvodov ani nepokračujeme v prípravách na jeho otvorenie. Škola sa proste nedá roztiahnuť,“ dodal stručne.
Žiarska Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu umožňuje dobrým študentom praxovať v zahraničí. „Ide o štvormesačné pobyty v anglicky, nemecky a francúzsky hovoriacich krajinách. Väčšinou je to Francúzsko, Korzika, Švajčiarsko, grécka časť Cyprusu. V súčasnosti máme ponuky aj z Anglicka a Rakúska,“ pokračuje riaditeľ. „V zahraničí získajú naši študenti nielen prax, ale aj kontakty a v mnohých prípadoch sa po ukončení štúdia vracajú práve na miesta svojej praxe.“ Aby mohol študent vycestovať za praxou do zahraničia, musí spĺňať určité kritéria. Okrem dobrých štúdijných výsledkov musí byť zdatný v tom jazyku, do ktorej krajiny cestuje a predovšetkým musí byť plnoletý. O výber sa postará komisia, ktorá záujemcov o zahraničnú prax preskúša z jazykových znalostí, následne vedenie školy zváži, ktorý študent vycestuje. Zahraničný pobyt nie je žiadna dovolenka, ak by si študenti neplnili povinnosti alebo by nebodaj niečo vyparatili, prax by sa im prerušila a domov by sa museli vrátiť na vlastné náklady. Našťastie, takýto prípad škola ešte nezaznamenala, čo svedčí o skutočne dôkladnom výbere.
Od septembra sa študenti štvrtého ročníka hotelovej akadémie a trojročných odborov kuchár, čašník, cukrár a kaderník venujú príprave Gastrofestu. Ide o záverečné praktické skúšky a ich absolvovaním žiaci získajú výučné listy. Ten tohtoročný sa začína dnes a potrvá do štvrtku. Vyučujúcim, ale aj verejnosti predstavia sedem svetových kuchýň a novinku – palacinkáreň. Všetko si študenti pripravujú a zháňajú sami, škola im poskytne jedine priestory. Ich sú zisky, ale i straty z tohto podujatia. Vedenie školy je presvedčené, že aj tento, už štvrtý ročník Gastrofestu, bude minimálne taký úspešný, ako tie predchádzajúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Gastrofest 2006
Každoročne Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu zmení svoj zabehnutý kolobeh na komplex pestrej ponuky kuchýň z rozmanitých kútov sveta. Tento rok už oslávi Gastrofest svoje štvrté výročie. V dňoch 25. - 27. apríla (utorok – štvrtok) v čase od 11. do 19. hodiny budú študenti našej školy prezentovať svoje kulinárske zručnosti a predstavia verejnosti sedem kuchýň sveta a palacinkáreň.
Hneď pri vstupe do budovy reštaurácie sa s chuťovými zmyslami pohrá anglická kuchyňa, ktorej typická vôňa po zaprávanej cherry určite priláka značnú časť zákazníkov. Bulharská kuchyňa ponúka svoje národné jedlo euskimodrat, v preklade bravčový závitok plnený syrom a šunkou. V priestoroch súčasnej reštaurácie bude ešte slovenská reštaurácia, ktorej ponuku tvoria najmä jedlá domácej kuchyne. Po lahodnom jedle môžu labužníci navštíviť palacinkáreň a pochutnať si na sladkých a slaných palacinkách.
Na prvom poschodí v budove školy bude situovaná indická kuchyňa, ktorá určite nezostane nepovšimnutá. Svojou jedinečnou ponukou zaujme hlavne gurmánov korenistých a pikantných jedál. V blízkosti indickej kuchyne sa bude nachádzať aj cyperská kuchyňa, v ktorej študenti zúročia skúsenosti nadobudnuté počas zahraničnej praxe na Cypruse. Veľmi zaujímavou a typickou pre potencionálnych zákazníkov bude poľovnícka kuchyňa, v ktorej sú zastúpené jedlá zo zveriny. Pri dobrom jedle si môžu zákazníci pochutnať na lahodnom víne. V neposlednom rade je potrebné spomenúť aj provensálsku kuchyňu, ktorá si svojou rozmanitosťou určite získa svojich zákazníkov.
Kto sa už zúčastnil Gastrofestu vie, že priestory celej našej školy budú premenené na samostatné odbytové strediská, ktoré si budú študenti sami prevádzkovať. Každá reštaurácia ponúka zaujímavé menu s cieľom čo najlepšie priblížiť zákazníkovi typické zvyky a tradície danej kuchyne. Tiež celková výzdoba odbytových stredísk bude prispôsobená tradičným kuchyniam. Študenti piateho ročníka študijného odboru hotelovej akadémie budú pôsobiť v úlohe manažérov a budú si tak môcť na vlastnej koži vyskúšať chod pohostinského zariadenia. Študenti štvrtého ročníka odboru kuchár a čašník absolvujú praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky, ďalší žiaci majú možnosť zúčastniť sa praktickej časti záverečnej skúšky.
Čakajú vás krásne prestreté slávnostné tabule, ktoré budú vystavené v jednotlivých reštauráciách a prispôsobené téme. Pre najmenších účastníkov festivalu bude aj tento rok zriadený detský kútik, kde sa deti môžu zahrať, kým ich rodičia si príjemne posedia v niektorej zo spomínaných reštaurácií. Lákavou atrakciou najmä pre dámy bude kaderníctvo Ema, kde študentky učebného odboru kaderník budú vykonávať praktickú časť záverečnej skúšky.
Dúfame, že každá prevádzka si nájde svojho priaznivca, že medzi konkurentmi bude vládnuť zdravá súťaživosť a všetka snaha sa zúročí v spokojnosti zákazníkov, študentov, aj učiteľov. Očakávame, že aj tento rok bude Gastrofest pre našich návštevníkov taký zaujímavý a atraktívny ako po minulé roky.
Všetci ste srdečne vítaní!
učitelia ZSŠHSaO

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 457
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 278
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 962
  4. Po Slovensku na motorke 6 617
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 529
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 517
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 325
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 247
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 475
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 573
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


19. jún
Hrad Revište

Na zrúcanine stredovekého hradu Revište neďaleko Žarnovice sa v sobotu uskutoční prvý ročník podujatia Glgáč.


TASR 18. jún
Ilustračné foto.

Policajti zastavili dnes ráno v uliciach Žiaru nad Hronom vodiča pod vplyvom alkoholu.


LL 18. jún
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


18. jún

Už ste čítali?