Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Nemáte radi mlieko?

Mlieko je dokonalá, prvá a najprirodzenejšia potravina človeka s unikátnym prínosom pre zdravie. Na výživu ľudí sa používa mlieko kravské, ovčie, kozie, byvolie i ťavie, ale u nás sa používa najmä kravské mlieko, ktoré pokrýva viac ako 97 percent spotreby

. V menšej miere sa na výrobu mliečnych špecialít využíva aj ovčie a kozie mlieko.
Mlieko obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín (tých, ktoré si ľudský organizmus nevytvára a musia byť prijímané v potrave, pretože sú základnou stavebnou jednotkou na vytváranie bielkovín), vitamínov, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka. Jeden liter mlieka môže pokryť 40 percent dennej potreby bielkovín, 32 percent tuku, 12 percent cukrov a až 120 percent vápnika, 67 percent fosforu, 30 percent vitamínu A, 25 percent vitamínu B1 a až 70 percent dennej potreby vitamínu B2.
Na Slovensku je spotreba všetkých mliečnych výrobkov po prepočte na mlieko v porovnaní s inými vyspelými štátmi približne polovičná. Ešte horšia situácia je v spotrebe mliečnych fermentovaných nápojov – konzumujeme približne len tretinu v porovnaní so západnou Európou a pritom práve fermentované mliečne výrobky môžu byť riešením pre tých, ktorí majú tráviace problémy po vypití sladkého mlieka.
Príčinou ťažkostí býva väčšinou intolerancia (neznášanie) mliečneho cukru - laktózy. Laktóza je disacharid zložený z glukózy (dôležitá zložka krvi a stavebná zložka glykogénu) a galaktózy (nutná pri formovaní nervových tkanív, pozitívne ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a reguláciu pohybu čriev, priaznivo vplýva na absorpciu a využitie vápnika v tele, čo má význam pri raste kostí). Intoleranciu laktózy spôsobuje neprítomnosť enzýmu laktázy v zažívacom trakte, ktorý by ju štiepil na jednoduché, ľahko stráviteľné cukry. Tento enzým sa vyskytuje najmä u malých detí a práve preto sa im odporúča piť sladké mlieko (nie sladené repným cukrom!). Intolerancia laktózy sa objavuje najmä u dospelých a starších ľudí. Mliekarenský priemysel im vychádza v ústrety a vyrába i sladké mlieko obohatené enzýmom laktáza, ktoré je ale trocha sladšie ako obyčajné mlieko.
Laktóza je výborným zdrojom energie. Z jej biochemických vlastností je pre výrobu fermentovaných mliečnych výrobkov, tvarohov a syrov najdôležitejšia schopnosť premeny na kyseliny pôsobením kyslomliečnych baktérií, a to hlavne na kyselinu mliečnu. Týmto spôsobom je samotná laktóza podstatne lepšie stráviteľná, a to i pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu. Kyslomliečne výrobky majú vynikajúci zdravotný účinok a sú vhodné pre všetky vekové i zdravotné kategórie. Pozitívne vplývajú na črevnú mikroflóru a zabraňujú rastu hnilobných baktérií. Odporúčajú sa pri užívaní antibiotík, pretože pomáhajú obnoviť pôvodnú črevnú mikroflóru.
Na obaloch mliečnych výrobkov sa môžeme stretnúť s pojmom zakysané mlieko. Znamená to, že pri jeho výrobe boli použité špeciálne baktérie. Pojem zakvasené mlieko nás informuje o tom, že pri jeho výrobe boli použité kvasinky.
Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych esenciálnych aminokyselín potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu – človek z nich využije až 98 prcent v prospech výstavby organizmu a jeho životných funkcií. Sú aj neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu.
Najväčšia a najviac využívaná zložka bielkovín mlieka je kazeín, ktorý tvorí hlavnú zložku všetkých syrov. Z mlieka sa dá vyzrážať pôsobením kyselín (v syrárstve napr. prirodzenou kyselinou mliečnou) – to je kyslé zrážanie mlieka, ktoré je základom výroby kyslých mäkkých syrov, akými sú napríklad tvarohy a všetky tvarohové výrobky. Ďalším spôsobom získavania kazeínu je sladké zrážanie pôsobením syridla (t.j. proteolytického enzýmu podobného enzýmu chymozín prítomného v žalúdku cicavcov) alebo priamo chymozínom zo žalúdkov cicajúcich teliat. Biologickou hodnotou sa kazeín vyrovná bielkovine mäsa a prevyšuje hodnotu bielkovín obilnín i strukovín. Po vyzrážaní kazeínu prechádzajú do sladkej i kyslej srvátky rozpustné bielkoviny (albumíny), čo sa využíva pri výrobe srvátkových syrov, alebo pri spracovaní ovčieho mlieka tzv. žinčice.
Mliečny tuk je jemne rozptýlený vo forme emulzie a preto sa ľahko vstrebáva a trávi. Jeden liter plnotučného mlieka obsahuje 30 – 40 g tuku. Je v ňom zastúpených viac ako 140 mastných kyselín, v ktorých sú rozpustené vitamíny A, D, E, K a niektoré farbivá, napr. karotenoidy.
Mlieko a najmä jeho fermentované výrobky sú významným zdrojom látok potrebných pre život, ktoré je potrebné vhodne zaradiť do jedálneho lístka.
Konzumné mlieko sa vyrába z kravského mlieka. Obsahuje výživné a stavebné látky pre stavbu tela a rast človeka v detskom veku, je zdrojom energie, minerálnych látok, vitamínov, hormónov a enzýmov a esenciálnych prvkov, ktoré organizmus nie je schopný syntetizovať.
Podľa množstva tuku rozlišujeme mlieko plnotučné neštandardizované – čo znamená, že po nadojení nebol obsah tuku zmenený prídavkom alebo odstránením mliečnych tukov, ani zmiešaním s mliekom, ktorého prirodzený obsah tuku bol zmenený; mlieko plnotučné štandardizované – obsahuje najmenej 3,50 percenta hmotnostných tuku; mlieko čiastočne odtučnené – obsahuje 1,50 – 1,80 percenta hmotnostných tuku; mlieko odtučnené (odstredené) – obsah tuku je max. 0,5 percenta hmotnostného.
Podľa spôsobu tepelného ošetrenia môže byť mlieko pasterizované, vysokopasterizované, ošetrené ultravysokotepelným ohrevom (UHT) a sterilizované. Konzumné mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené, sa musí na obale označiť slovami „tepelne neošetrené“; v obchodnom názve možno uvádzať aj slovo „čerstvé“, ktoré ale nenahrádza informáciu o tom, že mlieko nie je tepelne ošetrené.
Konzumné mlieko sa pri výrobe homogenizuje, čím sa zamedzuje tvorbe tukovej vrstvy na povrchu a priľnutiu tuku na obal. Homogenizácia nemá vplyv na zloženie mlieka. Na obale konzumného mlieka možno uvádzať slovo „homogenizované“.
Konzumné mlieko sa používa na výrobu rôznych ochutených mliek a mliečnych nápojov (vanilkových, kakaových), prípadne na výrobu rôzne modifikovaných mliek, napr. so zníženým množstvom laktózy (delaktózované mlieko) alebo so zvýšeným množstvom bielkovín.
Trvanlivé mlieko je konzumné mlieko, ktoré je len tepelne ošetrené ultravysokotepelným ohrevom - UHT (Ultra Heat Treatment). Zohreje sa na 1 – 2 sekundy na teplotu 135 °C, potom sa rýchlo ochladí. Tým sa zničia prakticky všetky prítomné mikroorganizmy a mlieko má najmenej 3-mesačnú trvanlivosť aj pri izbovej teplote. Nepridávajú sa žiadne konzervačné látky. Môže sa skladovať až do ukončenia doby trvanlivosti pri teplote do 24°C. Správne označenie takéhoto mlieka je: „Mlieko ošetrené ultravysokotepelným ohrevom“ alebo „UHT mlieko“. Na obale možno uvádzať aj slovo „trvanlivé“.
Sušené mlieko a sušená smotana sú mliečne výrobky vyrobené sušením pasterizovaného mlieka so štandardizovaným množstvom tuku. Sušené mliečne výrobky môžu byť ochutené čokoládou, kakaom, karamelom a pod. Všetky trhové druhy sušeného mlieka môžu obsahovať najviac 5,0 percent vody.
Syry tvoria viac ako stočlennú skupinu rozmanitých výrobkov – koncentrátov mlieka. Na výrobu 1 kg syra treba asi 7 – 12 kg mlieka. Prevažná časť syrov sa vyrába z kravského mlieka tak, že sa bielkovina mlieka vyzráža a oddelí sa rozpustná časť mlieka – srvátka.
Májový medzinárodný deň mlieka nebol vyhlásený náhodne. Má pripomínať zdravotný potenciál a význam tejto potraviny, ktorá by nás mala denne sprevádzať celým životom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 509
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 541
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 217
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 033
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 840
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 554
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 930
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 669
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 615
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 510
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Denis  Tilesch v Drážďanoch

Denis Tilesch ešte rok dozadu sledoval najväčších borcov bežeckého lyžovania v televízii.

36m
Ilustračné foto.

Informácie budeme aktualizovať.

1 h
Ilustračné foto

V jednom z okresov nepribudol včera ani jeden pozitívny test na ochorenie COVID-19.

17 h
Ilustračné foto

Za dominantu obce, ktorá je už roky vo veľmi zlom stave, zaplatí obec 70.000 eur.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

23 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

22 h

Už ste čítali?