Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Nemáte radi mlieko?

Mlieko je dokonalá, prvá a najprirodzenejšia potravina človeka s unikátnym prínosom pre zdravie. Na výživu ľudí sa používa mlieko kravské, ovčie, kozie, byvolie i ťavie, ale u nás sa používa najmä kravské mlieko, ktoré pokrýva viac ako 97 percent spotreby

. V menšej miere sa na výrobu mliečnych špecialít využíva aj ovčie a kozie mlieko.
Mlieko obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín (tých, ktoré si ľudský organizmus nevytvára a musia byť prijímané v potrave, pretože sú základnou stavebnou jednotkou na vytváranie bielkovín), vitamínov, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka. Jeden liter mlieka môže pokryť 40 percent dennej potreby bielkovín, 32 percent tuku, 12 percent cukrov a až 120 percent vápnika, 67 percent fosforu, 30 percent vitamínu A, 25 percent vitamínu B1 a až 70 percent dennej potreby vitamínu B2.
Na Slovensku je spotreba všetkých mliečnych výrobkov po prepočte na mlieko v porovnaní s inými vyspelými štátmi približne polovičná. Ešte horšia situácia je v spotrebe mliečnych fermentovaných nápojov – konzumujeme približne len tretinu v porovnaní so západnou Európou a pritom práve fermentované mliečne výrobky môžu byť riešením pre tých, ktorí majú tráviace problémy po vypití sladkého mlieka.
Príčinou ťažkostí býva väčšinou intolerancia (neznášanie) mliečneho cukru - laktózy. Laktóza je disacharid zložený z glukózy (dôležitá zložka krvi a stavebná zložka glykogénu) a galaktózy (nutná pri formovaní nervových tkanív, pozitívne ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a reguláciu pohybu čriev, priaznivo vplýva na absorpciu a využitie vápnika v tele, čo má význam pri raste kostí). Intoleranciu laktózy spôsobuje neprítomnosť enzýmu laktázy v zažívacom trakte, ktorý by ju štiepil na jednoduché, ľahko stráviteľné cukry. Tento enzým sa vyskytuje najmä u malých detí a práve preto sa im odporúča piť sladké mlieko (nie sladené repným cukrom!). Intolerancia laktózy sa objavuje najmä u dospelých a starších ľudí. Mliekarenský priemysel im vychádza v ústrety a vyrába i sladké mlieko obohatené enzýmom laktáza, ktoré je ale trocha sladšie ako obyčajné mlieko.
Laktóza je výborným zdrojom energie. Z jej biochemických vlastností je pre výrobu fermentovaných mliečnych výrobkov, tvarohov a syrov najdôležitejšia schopnosť premeny na kyseliny pôsobením kyslomliečnych baktérií, a to hlavne na kyselinu mliečnu. Týmto spôsobom je samotná laktóza podstatne lepšie stráviteľná, a to i pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu. Kyslomliečne výrobky majú vynikajúci zdravotný účinok a sú vhodné pre všetky vekové i zdravotné kategórie. Pozitívne vplývajú na črevnú mikroflóru a zabraňujú rastu hnilobných baktérií. Odporúčajú sa pri užívaní antibiotík, pretože pomáhajú obnoviť pôvodnú črevnú mikroflóru.
Na obaloch mliečnych výrobkov sa môžeme stretnúť s pojmom zakysané mlieko. Znamená to, že pri jeho výrobe boli použité špeciálne baktérie. Pojem zakvasené mlieko nás informuje o tom, že pri jeho výrobe boli použité kvasinky.
Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych esenciálnych aminokyselín potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu – človek z nich využije až 98 prcent v prospech výstavby organizmu a jeho životných funkcií. Sú aj neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu.
Najväčšia a najviac využívaná zložka bielkovín mlieka je kazeín, ktorý tvorí hlavnú zložku všetkých syrov. Z mlieka sa dá vyzrážať pôsobením kyselín (v syrárstve napr. prirodzenou kyselinou mliečnou) – to je kyslé zrážanie mlieka, ktoré je základom výroby kyslých mäkkých syrov, akými sú napríklad tvarohy a všetky tvarohové výrobky. Ďalším spôsobom získavania kazeínu je sladké zrážanie pôsobením syridla (t.j. proteolytického enzýmu podobného enzýmu chymozín prítomného v žalúdku cicavcov) alebo priamo chymozínom zo žalúdkov cicajúcich teliat. Biologickou hodnotou sa kazeín vyrovná bielkovine mäsa a prevyšuje hodnotu bielkovín obilnín i strukovín. Po vyzrážaní kazeínu prechádzajú do sladkej i kyslej srvátky rozpustné bielkoviny (albumíny), čo sa využíva pri výrobe srvátkových syrov, alebo pri spracovaní ovčieho mlieka tzv. žinčice.
Mliečny tuk je jemne rozptýlený vo forme emulzie a preto sa ľahko vstrebáva a trávi. Jeden liter plnotučného mlieka obsahuje 30 – 40 g tuku. Je v ňom zastúpených viac ako 140 mastných kyselín, v ktorých sú rozpustené vitamíny A, D, E, K a niektoré farbivá, napr. karotenoidy.
Mlieko a najmä jeho fermentované výrobky sú významným zdrojom látok potrebných pre život, ktoré je potrebné vhodne zaradiť do jedálneho lístka.
Konzumné mlieko sa vyrába z kravského mlieka. Obsahuje výživné a stavebné látky pre stavbu tela a rast človeka v detskom veku, je zdrojom energie, minerálnych látok, vitamínov, hormónov a enzýmov a esenciálnych prvkov, ktoré organizmus nie je schopný syntetizovať.
Podľa množstva tuku rozlišujeme mlieko plnotučné neštandardizované – čo znamená, že po nadojení nebol obsah tuku zmenený prídavkom alebo odstránením mliečnych tukov, ani zmiešaním s mliekom, ktorého prirodzený obsah tuku bol zmenený; mlieko plnotučné štandardizované – obsahuje najmenej 3,50 percenta hmotnostných tuku; mlieko čiastočne odtučnené – obsahuje 1,50 – 1,80 percenta hmotnostných tuku; mlieko odtučnené (odstredené) – obsah tuku je max. 0,5 percenta hmotnostného.
Podľa spôsobu tepelného ošetrenia môže byť mlieko pasterizované, vysokopasterizované, ošetrené ultravysokotepelným ohrevom (UHT) a sterilizované. Konzumné mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené, sa musí na obale označiť slovami „tepelne neošetrené“; v obchodnom názve možno uvádzať aj slovo „čerstvé“, ktoré ale nenahrádza informáciu o tom, že mlieko nie je tepelne ošetrené.
Konzumné mlieko sa pri výrobe homogenizuje, čím sa zamedzuje tvorbe tukovej vrstvy na povrchu a priľnutiu tuku na obal. Homogenizácia nemá vplyv na zloženie mlieka. Na obale konzumného mlieka možno uvádzať slovo „homogenizované“.
Konzumné mlieko sa používa na výrobu rôznych ochutených mliek a mliečnych nápojov (vanilkových, kakaových), prípadne na výrobu rôzne modifikovaných mliek, napr. so zníženým množstvom laktózy (delaktózované mlieko) alebo so zvýšeným množstvom bielkovín.
Trvanlivé mlieko je konzumné mlieko, ktoré je len tepelne ošetrené ultravysokotepelným ohrevom - UHT (Ultra Heat Treatment). Zohreje sa na 1 – 2 sekundy na teplotu 135 °C, potom sa rýchlo ochladí. Tým sa zničia prakticky všetky prítomné mikroorganizmy a mlieko má najmenej 3-mesačnú trvanlivosť aj pri izbovej teplote. Nepridávajú sa žiadne konzervačné látky. Môže sa skladovať až do ukončenia doby trvanlivosti pri teplote do 24°C. Správne označenie takéhoto mlieka je: „Mlieko ošetrené ultravysokotepelným ohrevom“ alebo „UHT mlieko“. Na obale možno uvádzať aj slovo „trvanlivé“.
Sušené mlieko a sušená smotana sú mliečne výrobky vyrobené sušením pasterizovaného mlieka so štandardizovaným množstvom tuku. Sušené mliečne výrobky môžu byť ochutené čokoládou, kakaom, karamelom a pod. Všetky trhové druhy sušeného mlieka môžu obsahovať najviac 5,0 percent vody.
Syry tvoria viac ako stočlennú skupinu rozmanitých výrobkov – koncentrátov mlieka. Na výrobu 1 kg syra treba asi 7 – 12 kg mlieka. Prevažná časť syrov sa vyrába z kravského mlieka tak, že sa bielkovina mlieka vyzráža a oddelí sa rozpustná časť mlieka – srvátka.
Májový medzinárodný deň mlieka nebol vyhlásený náhodne. Má pripomínať zdravotný potenciál a význam tejto potraviny, ktorá by nás mala denne sprevádzať celým životom.

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 400
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 542
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 493
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 296
  5. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 3 141
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 818
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 786
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 259
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 875
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Chlapec skončil v nemocnici.


ROS 17. sep
Ilustračné foto.

V kremnických školách sa vyskytol covid-19.


SITA 17. sep
Ilustračné foto.

Na cesty okresu išli z rozpočtu kraja takmer tri milióny.


17. sep

Aké typy vložiek do bežeckých a športových topánok poznáme a v čom je rozdiel? Aj o tom nám povie viac odborník na behanie a bežecké doplnky Rastislav Magna z Intersportu.


17. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Potraviny a drogérie si môžu vybrať z dvoch režimov. Buď obslúžia všetkých zákazníkov alebo OTP.


8 h

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 9 h

Dievča je vo vážnom stave.


9 h

Z hospitalizovaných pacientov má potvrdené ochorenie 275 ľudí.


SITA 17. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu