Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Nemáte radi mlieko?

Mlieko je dokonalá, prvá a najprirodzenejšia potravina človeka s unikátnym prínosom pre zdravie. Na výživu ľudí sa používa mlieko kravské, ovčie, kozie, byvolie i ťavie, ale u nás sa používa najmä kravské mlieko, ktoré pokrýva viac ako 97 percent spotreby

. V menšej miere sa na výrobu mliečnych špecialít využíva aj ovčie a kozie mlieko.
Mlieko obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín (tých, ktoré si ľudský organizmus nevytvára a musia byť prijímané v potrave, pretože sú základnou stavebnou jednotkou na vytváranie bielkovín), vitamínov, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka. Jeden liter mlieka môže pokryť 40 percent dennej potreby bielkovín, 32 percent tuku, 12 percent cukrov a až 120 percent vápnika, 67 percent fosforu, 30 percent vitamínu A, 25 percent vitamínu B1 a až 70 percent dennej potreby vitamínu B2.
Na Slovensku je spotreba všetkých mliečnych výrobkov po prepočte na mlieko v porovnaní s inými vyspelými štátmi približne polovičná. Ešte horšia situácia je v spotrebe mliečnych fermentovaných nápojov – konzumujeme približne len tretinu v porovnaní so západnou Európou a pritom práve fermentované mliečne výrobky môžu byť riešením pre tých, ktorí majú tráviace problémy po vypití sladkého mlieka.
Príčinou ťažkostí býva väčšinou intolerancia (neznášanie) mliečneho cukru - laktózy. Laktóza je disacharid zložený z glukózy (dôležitá zložka krvi a stavebná zložka glykogénu) a galaktózy (nutná pri formovaní nervových tkanív, pozitívne ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a reguláciu pohybu čriev, priaznivo vplýva na absorpciu a využitie vápnika v tele, čo má význam pri raste kostí). Intoleranciu laktózy spôsobuje neprítomnosť enzýmu laktázy v zažívacom trakte, ktorý by ju štiepil na jednoduché, ľahko stráviteľné cukry. Tento enzým sa vyskytuje najmä u malých detí a práve preto sa im odporúča piť sladké mlieko (nie sladené repným cukrom!). Intolerancia laktózy sa objavuje najmä u dospelých a starších ľudí. Mliekarenský priemysel im vychádza v ústrety a vyrába i sladké mlieko obohatené enzýmom laktáza, ktoré je ale trocha sladšie ako obyčajné mlieko.
Laktóza je výborným zdrojom energie. Z jej biochemických vlastností je pre výrobu fermentovaných mliečnych výrobkov, tvarohov a syrov najdôležitejšia schopnosť premeny na kyseliny pôsobením kyslomliečnych baktérií, a to hlavne na kyselinu mliečnu. Týmto spôsobom je samotná laktóza podstatne lepšie stráviteľná, a to i pre ľudí, ktorí netolerujú laktózu. Kyslomliečne výrobky majú vynikajúci zdravotný účinok a sú vhodné pre všetky vekové i zdravotné kategórie. Pozitívne vplývajú na črevnú mikroflóru a zabraňujú rastu hnilobných baktérií. Odporúčajú sa pri užívaní antibiotík, pretože pomáhajú obnoviť pôvodnú črevnú mikroflóru.
Na obaloch mliečnych výrobkov sa môžeme stretnúť s pojmom zakysané mlieko. Znamená to, že pri jeho výrobe boli použité špeciálne baktérie. Pojem zakvasené mlieko nás informuje o tom, že pri jeho výrobe boli použité kvasinky.
Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych esenciálnych aminokyselín potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu – človek z nich využije až 98 prcent v prospech výstavby organizmu a jeho životných funkcií. Sú aj neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu.
Najväčšia a najviac využívaná zložka bielkovín mlieka je kazeín, ktorý tvorí hlavnú zložku všetkých syrov. Z mlieka sa dá vyzrážať pôsobením kyselín (v syrárstve napr. prirodzenou kyselinou mliečnou) – to je kyslé zrážanie mlieka, ktoré je základom výroby kyslých mäkkých syrov, akými sú napríklad tvarohy a všetky tvarohové výrobky. Ďalším spôsobom získavania kazeínu je sladké zrážanie pôsobením syridla (t.j. proteolytického enzýmu podobného enzýmu chymozín prítomného v žalúdku cicavcov) alebo priamo chymozínom zo žalúdkov cicajúcich teliat. Biologickou hodnotou sa kazeín vyrovná bielkovine mäsa a prevyšuje hodnotu bielkovín obilnín i strukovín. Po vyzrážaní kazeínu prechádzajú do sladkej i kyslej srvátky rozpustné bielkoviny (albumíny), čo sa využíva pri výrobe srvátkových syrov, alebo pri spracovaní ovčieho mlieka tzv. žinčice.
Mliečny tuk je jemne rozptýlený vo forme emulzie a preto sa ľahko vstrebáva a trávi. Jeden liter plnotučného mlieka obsahuje 30 – 40 g tuku. Je v ňom zastúpených viac ako 140 mastných kyselín, v ktorých sú rozpustené vitamíny A, D, E, K a niektoré farbivá, napr. karotenoidy.
Mlieko a najmä jeho fermentované výrobky sú významným zdrojom látok potrebných pre život, ktoré je potrebné vhodne zaradiť do jedálneho lístka.
Konzumné mlieko sa vyrába z kravského mlieka. Obsahuje výživné a stavebné látky pre stavbu tela a rast človeka v detskom veku, je zdrojom energie, minerálnych látok, vitamínov, hormónov a enzýmov a esenciálnych prvkov, ktoré organizmus nie je schopný syntetizovať.
Podľa množstva tuku rozlišujeme mlieko plnotučné neštandardizované – čo znamená, že po nadojení nebol obsah tuku zmenený prídavkom alebo odstránením mliečnych tukov, ani zmiešaním s mliekom, ktorého prirodzený obsah tuku bol zmenený; mlieko plnotučné štandardizované – obsahuje najmenej 3,50 percenta hmotnostných tuku; mlieko čiastočne odtučnené – obsahuje 1,50 – 1,80 percenta hmotnostných tuku; mlieko odtučnené (odstredené) – obsah tuku je max. 0,5 percenta hmotnostného.
Podľa spôsobu tepelného ošetrenia môže byť mlieko pasterizované, vysokopasterizované, ošetrené ultravysokotepelným ohrevom (UHT) a sterilizované. Konzumné mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené, sa musí na obale označiť slovami „tepelne neošetrené“; v obchodnom názve možno uvádzať aj slovo „čerstvé“, ktoré ale nenahrádza informáciu o tom, že mlieko nie je tepelne ošetrené.
Konzumné mlieko sa pri výrobe homogenizuje, čím sa zamedzuje tvorbe tukovej vrstvy na povrchu a priľnutiu tuku na obal. Homogenizácia nemá vplyv na zloženie mlieka. Na obale konzumného mlieka možno uvádzať slovo „homogenizované“.
Konzumné mlieko sa používa na výrobu rôznych ochutených mliek a mliečnych nápojov (vanilkových, kakaových), prípadne na výrobu rôzne modifikovaných mliek, napr. so zníženým množstvom laktózy (delaktózované mlieko) alebo so zvýšeným množstvom bielkovín.
Trvanlivé mlieko je konzumné mlieko, ktoré je len tepelne ošetrené ultravysokotepelným ohrevom - UHT (Ultra Heat Treatment). Zohreje sa na 1 – 2 sekundy na teplotu 135 °C, potom sa rýchlo ochladí. Tým sa zničia prakticky všetky prítomné mikroorganizmy a mlieko má najmenej 3-mesačnú trvanlivosť aj pri izbovej teplote. Nepridávajú sa žiadne konzervačné látky. Môže sa skladovať až do ukončenia doby trvanlivosti pri teplote do 24°C. Správne označenie takéhoto mlieka je: „Mlieko ošetrené ultravysokotepelným ohrevom“ alebo „UHT mlieko“. Na obale možno uvádzať aj slovo „trvanlivé“.
Sušené mlieko a sušená smotana sú mliečne výrobky vyrobené sušením pasterizovaného mlieka so štandardizovaným množstvom tuku. Sušené mliečne výrobky môžu byť ochutené čokoládou, kakaom, karamelom a pod. Všetky trhové druhy sušeného mlieka môžu obsahovať najviac 5,0 percent vody.
Syry tvoria viac ako stočlennú skupinu rozmanitých výrobkov – koncentrátov mlieka. Na výrobu 1 kg syra treba asi 7 – 12 kg mlieka. Prevažná časť syrov sa vyrába z kravského mlieka tak, že sa bielkovina mlieka vyzráža a oddelí sa rozpustná časť mlieka – srvátka.
Májový medzinárodný deň mlieka nebol vyhlásený náhodne. Má pripomínať zdravotný potenciál a význam tejto potraviny, ktorá by nás mala denne sprevádzať celým životom.

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  2. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  3. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 465
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 145
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 836
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 443
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 2 978
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 229
  7. Rozbolí vás žalúdok zo studenej vody? Najväčšie mýty o trávení 2 048
  8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 768

Blogy SME

  1. Martin Ribár: Žilinka mal pravdu – Haščákovo stíhanie a väzba boli nezákonné. Je §363 Trestného poriadku naozaj nepotrebný?
  2. Martin Gajdoš: Dočkáme sa zjednoteného dizajnu mestského smetného koša?
  3. Milan Buno: 7 knižných tipov: Jediná kniha o financiách, ktorú by ste si mali prečítať!
  4. Michael Achberger: Takto sa vyhovárame pri chudnutí
  5. Dana Janebová: Svetlo pre teba
  6. Vladimír Krátky: Karel Hirman vs. nejaký Smerák - v nedeľu v komerčnej televízií .
  7. Anna Miľanová: Cesta vlakom... 2022
  8. Ján Valchár: Norma na 5.300% alebo sedem mesiacov štvojdňovej operácie
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 14 914
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 12 610
  3. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 6 363
  4. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 180
  5. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 5 075
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 4 889
  7. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 518
  8. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu 3 886
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja si uvedomuje nedostatok lekárov, láka ich na nadštandardné podmienky.

Všeobecní lekári i špecialisti chýbajú vo všetkých okresoch.


24. sep
MY | TOP správy z regiónov

Prinášame výber TOP správ z regiónov.


23. sep
Kremnica.

Náklady majú byť 1,7 mil. eur.


SITA 23. sep

Tipni si a vyhraj, registrácia je grátis.


22. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragédia sa stala v sobotu večer v okrese Zlaté Moravce.


23 h

Mnohí sa správajú agresívne, sú vulgárni a robia neporiadok.


24. sep

Interiér je vybavený z veľkej časti vecami, ktoré majú viac ako 50 rokov.


19 h

Len sedem gólov v prvých štyroch kolách? Najmenej od roku 2013.


14 h

Blogy SME

  1. Martin Ribár: Žilinka mal pravdu – Haščákovo stíhanie a väzba boli nezákonné. Je §363 Trestného poriadku naozaj nepotrebný?
  2. Martin Gajdoš: Dočkáme sa zjednoteného dizajnu mestského smetného koša?
  3. Milan Buno: 7 knižných tipov: Jediná kniha o financiách, ktorú by ste si mali prečítať!
  4. Michael Achberger: Takto sa vyhovárame pri chudnutí
  5. Dana Janebová: Svetlo pre teba
  6. Vladimír Krátky: Karel Hirman vs. nejaký Smerák - v nedeľu v komerčnej televízií .
  7. Anna Miľanová: Cesta vlakom... 2022
  8. Ján Valchár: Norma na 5.300% alebo sedem mesiacov štvojdňovej operácie
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 14 914
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 12 610
  3. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 6 363
  4. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 180
  5. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 5 075
  6. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 4 889
  7. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 518
  8. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu 3 886
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu