skalkách. Na jar na lúkach vytvára nádherné žlté koberce, ktoré obľubujú včely a čmeliaci a kvitne od apríla až do októbra. Zo žltých kvetov plných peľu robia mnohí chutný med, no užitočná je prakticky celá: koreň, vňať, listy a kvet. Koreň s vňaťou sa zbiera na jar ešte pred rozkvitnutím, samotný koreň sa zbiera na jeseň v celej dĺžke a suší sa pri teplote do 50 stupňov Celzia. Usušený sa musí chrániť pred zvlhnutím a dlhším skladovaním stráca na kvalite. Využíva sa pri príprave napr. močopudných čajovín, podporuje trávenie, lieči choroby žlčníka, pečene, cukrovku, osožný je pri liečbe zvápenatenia tepien, chudokrvnosti a hemoroidov. Z mladých listov sa na jar pripravuje šalát, ktorý je vhodný ako prečisťovací prostriedok. Miernu horkosť možno zmierniť medom a dochutiť citrónovou šťavou. Ocot sa neodporúča. Mliečna šťava (púpavové mlieko) sa používa na odstraňovanie bradavíc. Konzumácia šťavy sa neodporúča, pretože môže najmä u detí vyvolávať nepríjemné stavy v žalúdku. A tak skôr, ako ju odhodíme po vykopaní ako buriny, mali by sme si spomenúť na jej využitie. Púpava lekárska s jej liečivými vlastnosťami si totiž zaslúži iný osud. Pri zbieraní kvetov by sme mali dbať na miesto zberu. Najvhodnejšie sú vyššie položené horské lúky bez dosahu rôznych exhalátov. Zber kvetov, ale aj koreňov, by sa rozhodne nemal robiť v záhradách, kde sa používajú rôzne hnojivá a chemické postreky.