. Epidemiologička úradu Eva Striežová zdôrazňuje skladovanie potravín v dostatočnom chlade. „Salmonelóza je ochorenie zvierat a človek sa ňou nakazí, ak konzumuje ich mäso alebo produkty, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo nie sú dodržané správne postupy pri ich príprave a skladovaní,“ objasňuje. Pripravovať jedlá, a to nielen v lete, do ktorých sa vajcia iba zašľahajú, neodporúča. „Ak si niekto pripravuje domácu majonézu, riziko nákazy salmonelou nie je možné úplne vylúčiť ani pri použití kúpených vajec“. Potravinársky vyrobených majonéz, ktoré dostať v obchodoch, sa podľa Striežovej obávať nemusíme, no jedlo musíme držať v chlade. Obavy nemusíme mať ani zo zmrzliny, ak je dodržaný technologický postup, jej konzumácia nám nemôže ublížiť.
V lete nám viac hrozia aj črevné chrípky, ktoré spôsobujú vírusy. Šíria sa hlavne fekálne - orálnym prenosom, preto epidemiologička Striežová podčiarkuje aj dôležitosť dostatočnej osobnej hygieny. Pravidelné umývanie rúk mydlom a teplou vodou zabráni prenosu bacilov, ktoré môžu spôsobiť hnačkové ochorenia a tráviace problémy. Tieto ochorenia však nie sú podľa nej typické len pre letné mesiace, aj keď pri vyšších teplotách je ich výskyt o čosi vyšší.