„Rybací piknik vznikol pred ôsmimi rokmi na podnet nášho kolegu, ktorý sa zúčastňoval na podobnej súťaži v maďarskom meste Baja,“ hovorí vedúca programovej agentúry Mestského kultúrneho strediska v Leviciach Eliška Kanásová. „Prvý Rybací piknik sme zorganizovali v amfiteátri, lebo sme chceli, aby bol počas varenia aj kultúrny program. Vtedy sme mali len štyroch účastníkov a varilo sa iba halászlé.“
Postupne sa ľudia o Rybacom pikniku dozvedeli, počet súťažiacich sa zvyšoval a začali sa hlásiť rybári nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Poľska, Čiech, Srbska a Čiernej Hory. Piknik sa premiestnil do hradného parku a súťaž jednotlivcov sa zmenila na súťaž trojčlenných družstiev. „Vlani sme mali rekordných dvadsaťjeden družstiev,“ hovorí E. Kanásová. Rybári predvádzajú svoje kulinárske umenie vo dvoch súťažných kategóriách – v príprave halászlé a rybacích špecialít. Chuťovú aj estetickú stránku jedál hodnotí odborná porota. „V porote som bola dvakrát a môžem povedať, že súťažiaci robia vynikajúce špeciality - napríklad pečeného úhora alebo obloženého boleňa,“ hodnotí organizátorka.
Rybací piknik, z ktorého sa postupne stala tradícia, každoročne organizuje levické Mestské kultúrne stredisko v spolupráci so Slovenským rybárskym zväzom v Leviciach. Rybársky zväz okrem odbornej pomoci zabezpečuje účastníkom ryby a do súťaže prispieva aj cenami. Súťažiaci sa môžu prihlásiť najneskôr v deň súťaže. Pravidlá súťaže povoľujú účastníkom priniesť si vlastné ryby. Okrem toho si súťažiaci musia zabezpečiť ingrediencie, varič aj kotlíky, drevo zabezpečia organizátori. Pre návštevníkov je okrem sledovania a ochutnávania rybacích špecialít pripravený aj zaujímavý kultúrny program.
Karina Némethová