Ako hodnotíte súťaž O najkrajší chotár, ktorú ste vyhrali?
Samozrejme, že nás to spolu s manželkou teší, lebo do súťaže sme sa zapojili iba druhý raz. Vlani sme boli na treťom mieste a toho roku sme súťaž vyhrali. O chotár sme sa vždy vzorne starali aj vtedy, keď sme ešte do súťaže neboli prihlásení. Patrí to k povinnosti každého roľníka, aby nepestoval burinu.
Na akej ploche hospodárite?
Naša farma má rozlohu 600 hektárov. Na viac ako polovici výmery pestujeme zeleninu, čím sa zaraďujeme medzi veľkých pestovateľov zeleniny, ktorá je náročná na ľudskú prácu.
Poľnohospodári sa najskôr musia usilovať o čo najlepšie pestovateľské výsledky a neskôr o to, aby svoje produkty vedeli predať.
Zeleninári „bojujú“ s novovybudovanými obchodnými veľkoreťazcami, ktoré podľa mňa budú hrobármi slovenského zeleninárstva. Ceny si totiž určujú ony, bez zohľadnenia pripomienok pestovateľov, kvalitárov. Nikde inde nie je toľko obchodných reťazcov ako na Slovensku. Ničia výrobu pekární, cukrární, roľníkov a aj chovateľov zvierat. Slovensko potrebuje odborníkov v zeleninárstve, včelárstve, vinohradníctve, ovocinárstve. Ak si nebudeme vychovávať mladú generáciu, tak nás zaplaví zelenina zo Španielska, bravčové mäso z Dánska, jablká z Poľska, víno z Talianska a doma zanikne výroba. O nejaký čas nebudeme mať ani chov oviec a lúky a pasienky ostanú prázdne. Mladí ľudia odchádzajú do zahraničia, lebo nemajú šancu nájsť si tu prácu. Pritom každý hektár vinohradu alebo poľa so zeleninou dáva možnosť zamestnať jedného človeka. - LV -