Lečo cigánske, slovenské a maďarské. Všetky majú spoločný základ z paradajok, papriky a cibule, ale predsa je každé iné. „Slovenské je s fazuľou, cigánske viac štípe a je sa s chlebom vakarčom a v našom maďarskom je klobása,“ vysvetľujú ženy pod šiatrom a popritom miešajú voňavú špecialitu v obrovskej kotline. Na Paradajkovom dni, ktorý každoročne organizuje Obecný úrad v Šarovciach spolu s miestnou zeleninárskou farmou Kissová, sú pravidelnými účastníčkami. Aj tento rok navarili štyridsať litrov maďarského leča. S prípravami začali ráno o ôsmej. „Upražili sme slaninku, pridali cibuľu, paradajky, zelenú a mletú štipľavú papriku, klobásku, soľ a cukor na zjemnenie chuti,“ prezrádzajú svoj recept. Aj keď počasie tohto roku nebolo najvydarenejšie, ani dážď im neubral chuť od varenia. Popritom si aj zaspievali, pretože všetkých dvanásť kuchárok je zároveň aj členkami speváckej skupiny Rozmarín pri miestnom Csemadoku. Okrem receptu prezradili aj svoje mená: Eva Kajtárová, Helena Napová, Helena Matejová, Klára Oravcová, Edita Tóthová, Valéria Bérešová, Helena Vámošová, Lýdia Szücsová, Terézia Moczbaichelová, Etela Gacsová, Zuzana Molnárová a Gizela Füriová. „Teraz čakáme na Ľudovíta Kissa, dnes má meniny, tak mu chceme zaspievať jeho obľúbenú pieseň O mamičke,“ dodali ženy v krojoch.
Aj pri ďalších stánkoch sa striedali návštevníci ojedinelého podujatia na okolí, ale možno aj na Slovensku - Paradajkového dňa. Všetky porcie leča, na ktoré suroviny dodala farma Kissová, a rybacieho halászlé od miestnych rybárov boli zdarma. Okrem jedla boli pripravené súťaže pre dospelých v jedení cigánskeho leča bez lyžíc – len s pomocou chleba vakarč a deti sa pretekali v jedení pizze. Malú výstavku úrody ovocia a zeleniny z farmy Kissová umiestnili v kultúrnom dome. V Dedinskom múzeu sa návštevníci mohli vďaka exponátom vrátiť späť do histórie obce a pozrieť si aj výstavu paličkovanej čipky. Večer bola pripravená ľudová veselica.
JANANÉMETHOVÁ