Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
KÝM NIEKOMU PRENAJMETE SVOJE VLASTNÍCTVO, DOBRE SI TO ROZMYSLITE, INAK MÔŽETE DOPADNÚŤ AKO NÁŠ PROTAGONISTA

V Kráľovskom šenku by ani žobrák nemal čo zobrať

Kráľovský šenk v Bzenici poskytoval návštevníkom svoje reštauračné služby celé štyri roky. Dnes je zatvorený a jeho majiteľ Rostislav Bönisch z moravského Valašska je na žiarskej policajnej stanici varený, pečený. Domáha sa svojho majetku, o ktorý ho pri


Kráľovský šenk v Bzenici poskytoval návštevníkom svoje reštauračné služby celé štyri roky. Dnes je zatvorený a jeho majiteľ Rostislav Bönisch z moravského Valašska je na žiarskej policajnej stanici varený, pečený. Domáha sa svojho majetku, o ktorý ho pripravil vydarený nájomca Miloš z Novej Bane.
„Šenk som otvoril v dvetisícdruhom a spočiatku som ho sám aj prevádzkoval,“ začína svoje rozprávanie navždy poučený Moravák. „Po poldruha roku som bol natoľko prepracovaný, že sa mi to začalo odzrkadľovať na zdravotnom stave. Preto som sa rozhodol niečo urobiť, aby som si trochu oddýchol. Úplnou náhodou som narazil na ľudí, ktorí prevádzkovali bufet v Lehôtke pod Brehmi a z núdze som im umožnil pracovať v mojom šenku. Prvý rok ho prevádzkovali na moju živnosť. Vlastne až do doby, keď sem prišla na kontrolu hygiena. Zistila totálny bordel a jej pracovníčka mi v dobrom poradila, aby som im to radšej prenajal, nech si sami znášajú dôsledky zo zanedbávania hygienických predpisov.“ Jej radu poslúchol, nakoniec, za tú dobu, čo tam pracovali, neboli s nimi žiadne problémy. Vedeli, že keby chcel, mohol ich na hodinu prepustiť. Karta sa zvrtla po podpise nájomnej zmluvy. „Ako som im šenk prenajal na dobu určitú do 31. júla tohto roku, začali problémy,“ pokračuje Bönisch. „Hneď tu boli ako doma, ja som tam nemal čo robiť, nemal som čo kontrolovať a podľa nich som nemal žiadne právo do šenku vkročiť. Niekoľkokrát tu bola aj polícia, lebo som sa, ako majiteľ, dožadoval vstupu do objektu kvôli spísaniu inventára....“
V zmluve sa totiž uvádzalo, že im prenajal kompletne zariadenú reštauráciu - bar, jedáleň, kuchyňu, sklady. Chcel spísať aj inventár, ale neumožnili mu to. Preto dal vypracovať novú zmluvu s tým, že jej neoddeliteľnou súčasťou bude zoznam inventáru, ktorý sa mal spísať najneskôr do 15. augusta minulého roku. Nepomohla ani nová nájomná zmluva, majiteľa doslova a dopísmena do reštaurácie nepustili. Takto to pokračovalo niekoľko mesiacov. „Až som im dal predčasnú výpoveď k 31. máju a požiadal som ich, aby odišli. Inventár stále nebol spísaný a nechcel som dopustiť, aby naďalej devastovali moje zariadenie,“ pokračuje, pričom bol ochotný im zaplatiť zmluvnú pokutu za predčasné vypovedanie. „Ale čo na mňa našili! Prišiel akýsi pán Urblík, ktorý v skutočnosti nebol žiadnym Urblíkom. Navrhol mi, že on na môjho nájomcu niečo má a že za nejaké peniaze ho z môjho šenku dostane preč. Skočil som na to, zaplatil som mu. Potom sa však ukázalo, že toho človeka poslal za mnou sám nájomca a celú vec prekrútili proti mne. Vraj som Urblíkovi zaplatil, aby ho zlikvidoval. Na tomto základe ma začal nájomca vydierať s tým, že ak mu reštauráciu nepredám za osemsto tisíc, tak ma udá na polícii, že som ho chcel zlikvidovať a z basy sa za pätnásť rokov nedostanem.“ Bönisch sa však nezľakol a celú situáciu vyrozprával na polícii. Tá sa opäť prejavila ako polámaná ruka zákona a s vyšetrovaním ani len nezačala.
„Až som sa začiatkom leta odhodlal k tomu, že zavolám kameramana z Hliníka nad Hronom, aby som mal aspoň vizuálny zoznam inventáru a zariadenia. Skutočne som sa obával, že objekt vykradnú,“ zdôrazňuje majiteľ. „Prišli sme ešte pred otvorením reštaurácie, aby sme ich nerušili a začali sme filmovať na dvore. Na to z dverí vyšiel kuchár s kamerou a začal filmovať toho môjho kameramana. Zostali sme ako oparení, nevedeli sme, čo sa robí... Potom sa zamkli vo vnútri s tým, že nás nepustia.“ Na tomto základe opäť zavolal Bönisch políciu, aby sa pomocou nej dostal do svojho vlastníctva. Onedlho prišiel jeden policajt, ktorý mu však vôbec nepomohol. Vraj, oni si neželajú, aby tam majiteľ vkročil a on nemá právo ich prinútiť k tomu, aby ho vpustili dnu! Skutočne profesionálne! Po tomto sa vzťahy majiteľ – nájomca ešte viac pritvrdili, na rad prišli vyhrážky... „Zašiel som aj za prokurátorom, lebo som sa skutočne obával toho, čo si ešte na mňa vymyslia,“ opisuje doslova mafiánske praktiky ľudí, ktorým dôverčivo zveril svoj majetok. „Ten mi odporučil, aby som radšej odišiel a vyčkal, kým vyprší zmluva. Tak som aj urobil.“
Prvého septembra, hneď na druhý deň po skončení platnosti nájomnej zmluvy, prišiel Bönisch do Bzenice. Zavolal už bývalému nájomcovi, aby prišiel a otvoril reštauráciu. „Prišiel, odomkol a pred odchodom mi ešte na dvore povedal, že ak nebudem vedieť čo so šenkom, že on by si ho vzal ďalej do prenájmu. V duchu som sa potešil, že keď to chce ďalej do prenájmu, tak asi bude nakoniec všetko v poriadku,“ domnieval sa majiteľ. „Nájomca bol už preč, keď som vošiel dnu. Hneď som zbadal, ako kruto som sa mýlil. Reštaurácia bola vybrakovaná!“ Jej prehliadku radšej absolvoval s dôveryhodným svedkom z obce, aby bolo jasné, že on odtiaľ nič nevyniesol. Opäť zavolal políciu, tam však nikto nemal čas a kázali mu, aby prišiel na policajné oddelenie spísať zápisnicu. Až po jej spísaní sa išli pozrieť na „miesto činu“...
Naň sme sa išli pozrieť aj my. Zvonku nás nič nevarovalo pred tým, čo nájdeme vo vnútri. Dvor bol dokonca pekne vyzametaný, stoly a lavice nepoškodené. Vnútri nás však čakal obraz skazy. Odhliadnuc od stolov a zničených stoličiek sme tu nenašli nič, čo by napovedalo, že ešte pred niekoľkými dňami reštaurácia naplno fungovala. Nenašli sme tu ani jeden tanier, pohár, šálku, či príbor, chýbali hrnce, nože, soľničky, naberačky, strúhadlá, dokonca sa vyparili aj záclony. „Z tých väčších vecí si odniesli veľký antikorový stôl za dvadsaťtisíc, veľkú aj malú pultovú mrazničku za dvadsaťpäťtisíc, nárezový stroj za pätnásťtisíc, pult na udržiavanie teplých jedál, stolovú fritézu, dvierka od krbu, úpravňu vody, kalové čerpadlo,“ vyratúva majiteľ. „Chýba aj vybavenie baru, proste zobrali odtiaľto zariadenie za minimálne dvestotisíc. Naviac je všetko zaolejované, špinavé. Po odtiahnutí sporáka som zistil, že si dokonca zobrali aj prípojky na plyn, aby som ho nemohol sprevádzkovať.“ Vyprázdnené priestory boli skutočne v žalostnom stave, pre rozličnú háveď na čele s potkanmi, však hotový raj. Nedokážeme pochopiť, ako v takomto svinstve mohli pripravovať jedlá... „Keďže nemám toľko peňazí, aby som šenk mohol opäť vybaviť a sprevádzkovať, čakám. Čakám na vyjadrenie polície a jej ďalší postup,“ dodal zničený Bönisch.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 516
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 130
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 224
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 338
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 995
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 766
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 340
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 962
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 692
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 593
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

1 h
Ilustračná foto.

O projekte hovorí mesto už dlhšie.

4 h
Pohľad na Moderštôlniansky tajch v časti obce Hodruša-Hámre, Kopanice.

Obec patrí medzi najdlhšie na Slovensku.

16 h
Ilustračné foto

Aj keď sa situácia s ochorením COVID-19 u zamestnancov a klientov zariadenia zlepšila, naďalej ostávajú v karanténe.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

17 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

15 h

Už ste čítali?