Mexický, jelení, baraní, guláš z diviny, miešaný alebo klasický – bravčový. Takéto rôzne podoby a chute môže mať tradičné jedlo, ktoré predposlednú septembrovú nedeľu varili v desiatich kotlíkoch pri futbalovom štadióne v Podlužanoch. „Boli sme na Rybacom pikniku v Leviciach a veľmi sa nám páčila atmosféra. Preto sme rozmýšľali o tom, že by sme aj u nás zorganizovali podobné
podujatie, na ktorom by sa ľudia stretli, porozprávali si zážitky z leta a k tomu im hrala hudba. Dnes sme pozvali Rikkoňovcov,“ hovorí o myšlienke prvého ročníka podujatia starostka Podlužian Ida Kováčová.
V nedeľu na poludnie si ohne pod kotlíkmi rozložilo deväť súťažných tímov. V desiatej kotline sa varil baraní guláš pre návštevníkov
podujatia. Magdaléna Kupčová a Helena Sámelová pripravili mexický guláš. „Dali sme tam tri druhy mäsa – bravčové, hovädzie a údené a tri druhy fazule. V pätnásťlitrovom kotlíku sme ho začali variť o pol jednej a len pred chvíľou sme guláš dovarili,“ hovorili okolo tretej hodine súťažiace, podľa ktorých je v mexickom guláši najdôležitejší správny pomer mäsa a fazule.
V susednom kotlíku miešala Eva Ferenciová guláš z diviny a hneď vedľa sa nad klasickým bravčovým gulášom striedali manželia Anna a Lukáš Bajanovci. „Ich guláš chutil porote najlepšie. Bol akurát štipľavý, ingrediencie boli správne previazané,“ zhrnula hodnotenie poroty starostka
I. Kováčová. Podľa verdiktu poroty za víťazným gulášom manželov Bajanovcov bol na druhom mieste bravčový guláš Evy Ferenciovej a jej syna Ivana a tretí skončili kuchári Kazár a Flíder.
JANANÉMETHOVÁ