n jablká. „Lenže nie sú to len jablká, ale aj hrušky a zelenina. Predtým sme mali aj kategóriu drobného ovocia, tento rok sa ho však urodilo len málo,“ vysvetľuje. Na výstave sa zúčastnilo 35 vystavovateľov s vyše 180 exponátmi najrozličnejšieho ovocia, zeleniny, kompótov, vín, liečivých byliniek.
Pozornosť pútala kolekcia exponátov priateľov z partnerskej Várpaloty v Maďarsku. „Vlani sa výstavy zúčastnili prvýkrát, dnes sa z toho stáva tradícia,“ pokračuje Lichtner. „Väčšinou sa prezentujú vínom, ktoré si sami z dopestovaného hrozna vyrobia. Popritom mám priniesli ukázať aj ovocie,“ ukazuje na obrovské slivky, hrozno, nádherne sfarbené jablká, hrušky. V košíkoch nachádzame aj mišpule, či mandle, na ukážku doniesli aj med a rôzne druhy zaváranín.
Na tohtoročnej výstave sa po prvýkrát prezentovalo aj Centrum ochrancov prírody z Kunešova, ktorých expozíciu tvorili rôzne bylinky od sušených cez čerstvé, až po výrobky z nich. Prvýkrát výstavu obohatila aj ukážka zaváraním kremnických záhradkárov a s veľmi milým nápadom prišla síce rodáčka z Kremnice, ale obyvateľka Lúčok Gabriela Pittnerová, ktorá priniesla dvoch barančekov. Na ich výrobu použila klasy kukurice (nôžky), pukance (rúno), namiesto rohov mali papričky „baranie rohy“, namiesto očiek gaštany. Návštevníci sa na toto úchvatné dielko nevedeli vynadívať.
V strede miestnosti trónili obrovské tekvice Goliáš. Je až neuveriteľné, že sa urodili vo viac ako 550 metrovej výške nad morom. Raritou výstavy bol aj melón červený, ktorý sa pestuje na dolniakoch, či obrovské americké uhorky. „Tu nič nie je skleníkové, všetko si záhradkári dopestovali vo svojich záhradkách,“ zdôraznil Lichtner a dodal, že aj ovocie je pestované ekologicky, bez chemických postrekov. Po výstave väčšina exponátov skončí v školách s postihnutými deťmi, či v zariadeniach sociálnych služieb. Samostatnú expozíciu tvorili ocenené exponáty jabĺk, hrušiek a zeleniny. Prvenstvo v kategórii jabĺk získal Emil Šimon s odrodou Rubín, druhé miesto Eva Fronková s jablkom Topas a tretie Helmut Gretsch taktiež s Rubínom. V kategórii hrušiek zvíťazila odroda Boskova fľaša Tamary Gretschovej, na druhom sa umiestnila Parížanka Evy Fronkovej a na treťom maslovka Anny Lichtnerovej. V kategórii zelenina vyhral obrovský kel zimný, ktorý vypestoval Ondrej Valuška, na druhom mieste sa umiestnila cuketa Ignáca Neuschla a na treťom čierne papriky Anny Schmidtovej. Exponáty vyhodnotila nezávislá komisia odborníkov, ďalšie exponáty vyhodnotili návštevníci a záhradkári.
Autor: ab