Tradícia pre nás nezvyčajného ďakovania za úrodu v podobe vyrezávaného ovocia a zeleniny sa postupne udomácňuje aj u nás. Karvingu, ako sa tento spôsob úpravy plodov nazýva, sa venujú aj v levickej strednej škole. Jeho kolískou je Thajsko a Čína.
„Absolvoval som dva kurzy karvingu – v Bratislave a Topoľčanoch a už aj prvú súťaž. Bola v Bratislave na Inchebe, kde som získal tretie miesto,“ hovorí Marek Tamáš, prvák nadstavbového štúdia na Strednej združenej škole obchodu a služieb v Leviciach. Do tajomstiev tohto tradičného umenia ho spolu s ďalšími spolužiakmi zasvecuje majsterka odborného výcviku Veronika Gödöleiová. Podľa ich slov táto technika nie je až taká zložitá, ako vyzerá. Náročná je na čas a vyžaduje si poriadnu dávku trpezlivosti nad jemnou prácou s plodmi. „Karvingovanie sa uplatňuje na ovocí a zelenine, ale možno ním zdobiť aj iné potraviny, napríklad aj syry,“ hovoria zhodne. Dôležité sú nástroje, ktorými sa do vybraných plodov vyrezávajú ornamenty, najčastejšie v tvare kvetov. Z paradajok sa napríklad dajú vytvoriť kvety ruží s lupeňmi, ktoré sú na nepoznanie od originálov. Karvingom upravované plody potom zdobia misy, švédske stoly a slávnostné prestierania.
„Z ovocia sa najčastejšie používajú jablká, hrušky, mangá, melóny, zo zeleniny paradajky, pór, cukina, tekvica. Plody sa počas práce a po jej skončení namáčajú do špeciálneho potravinárskeho prípravku Běla, ktorý zamedzuje hnednutiu dužiny a zároveň ju aj konzervujú. Takto ošetrené potom vydržia aj dva týždne a sú stále konzumovateľné,“ hovorí M. Tamáš. Zároveň jemnými pohybmi pomocou špeciálnych vyrezávačov odstraňuje z jablka kúsky šupky a dužiny. Ako prezrádza, podľa zložitosti vzoru jedno jablko karvingom ozdobí v priebehu dvadsiatich minút. JANANÉMETHOVÁ