Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Tradícia štiavnických medovníkov je stále živá

V Banskej Štiavnici a okolí má výroba perníkov a medovníkov dlhú tradíciu. Mnohé skúsené pernikárky stavajú na tradícii dodnes, dokázali ju však obohatiť o nové prvky pri zdobení i pečení.

K najznámejším štiavnickým pernikárom patril v 19. storočí Juraj Gerzso, ktorému dala múza slovenskej poézie Marína Pischlová prednosť pred Andrejom Sládkovičom. Milovníci perníkov a medovníkov dodnes tvrdia, že ju neopakovateľná vôňa tohto výročného pečiva oslovila viac ako sladké verše.
Helenu Schneiderovú z blízkej Banskej Belej zaujalo štiavnické pernikárstvo už pred rokmi. Začínala drobnými pokusmi a svojej vášni naplno prepadla po tom, čo manžel kúpil dve včelie rodiny.
„Približne v tom čase som sa dostala aj k brožúre, ktorá približuje tradície štiavnického pernikárstva. Začala som sa o to zaujímať viac, stále som niečo pridávala, pokúšala som sa zdokonaliť zdobenie, ale aj receptúru perníkov,“ dodáva. Dnes už má na perníky vlastný recept, ktorý nikdy netajila. Bola by najradšej, keby mal v tradícii kto pokračovať. Tvrdí, že na cesto a zdobenie treba mať dostatok času, lebo medovník sa neuspokojí s rýchlou prácou. Priznáva, že niekedy ju po polhodinovom ručnom miesení ruka bolí, ale s medovníkom sa treba pomaznať.
„Medovníky zdobím s pomocou celofánových kornútkov. Je dôležité, aby mala bielková zmes správnu hustotu, inak sa rozteká,“ dodáva pani Schneiderová. Problémom je v posledných rokoch kvalitný práškový cukor. „Niekedy si ho dám doviesť až z Čiech. Cukor na našom trhu akoby zmenil v posledných rokoch konzistenciu a ani po preosiatí to nie je lepšie. Pritom kvalitná zmes je alfou a omegou zdobenia,“ dodáva medovnikárka. Hoci tvrdí, že pri zdobení ju už ruka neposlúcha tak ako v minulosti, výsledkom je jemná kresba, ktorá dáva medovníkom neopakovateľnú podobu.
Rovnaký význam ako zdobeniu však pripisuje aj správnemu vypracovaniu cesta a pečeniu. „Cesto musí byť hlavne precízne vymiesené. Ja ho miesim poctivo pol hodiny. Robím to vždy až na druhý deň, najprv by mala zmes 24 hodín postáť,“ dodáva.
Ak budú medovníky určené napríklad na výzdobu stromčekov, môže odpočívať aj tri – štyri dni. Vtedy však musí byť cesto uložené v uzavretej miske, aby jeho okraje neobschli. „Výsledkom je to, že potom je vláčne a hladké. Ako jemná pokožka,“ dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa pohrať s medovníkom
Pani Schneiderová ponúka aj návod ako na to, aby sme mali na Vianoce naozaj medovníčky s vynikajúcou chuťou. Na jednu dávku treba kilogram hladkej múky, do ktorej sa pridajú 3 lyžičky sódy bikarbóny a 5 lyžičiek korenín (klinčeky, aníz, badián, celá škorica). Najchutnejšie perníky sú, ak je korenie čerstvo pomleté. Potom treba rozšľahať päť celých vajec a spojiť ich so zmesou. V horúcom kúpeli rozmiešať 200 g medu, 150 g palmarinu a 2 polievkové lyžice liehu. Spojiť so zvyšnou zmesou a cesto spracovať rukou. Miesi sa na druhý deň, aspoň pol hodiny. Vykrajovať tvary treba veľmi opatrne, aby sa nedeformovali. Rozšľahaným vajíčkom by sme ich mali potierať radšej po pečení, ako pred ním. Aj so zdobením treba počkať.
„Nezdobím ich čerstvé, ale až po troch – štyroch dňoch. Inak sa môže stať, že medovník popri poleve praská,“ hovorí medovnikárka.
Vo vianočnom období sa najviac pečú hviezdičky, stromčeky, maľované domčeky, či zvončeky a prasiatka. V čase Vianoc prinášajú do domov nielen typickú vianočnú vôňu, ale zavesené na stromčeku môžu najkrajším sviatkom vdýchnuť neopakovateľnú atmosféru starých štiavnických uličiek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 029
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 191
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 601
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 182
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 618
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 827
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 627
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 432
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 571
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 549
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Cena poputovala do Banskej Štiavnice

V kategórii „Akvizícia“ zvíťazil projekt Príbeh značky PLETA.

Cena poputovala do Banskej Štiavnice.

Pozitívne prípady hlásia už aj z mestského úradu. Ten je aktuálne zatvorený

Mestský úrad v Žiari nad Hronom je do konca októbra pre verejnosť zatvorený.

Ilustračné foto.

Testovanie v Žiarskom okrese: Starostovia myslia aj na záložné tímy

V Žiari nad Hronom po znížení počtu testovacích dní len na dva prehodnocujú systém na zverejnených odberových miestach.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?