Streda, 8. február, 2023 | Meniny má Zoja

Tradícia štiavnických medovníkov je stále živá

V Banskej Štiavnici a okolí má výroba perníkov a medovníkov dlhú tradíciu. Mnohé skúsené pernikárky stavajú na tradícii dodnes, dokázali ju však obohatiť o nové prvky pri zdobení i pečení.

K najznámejším štiavnickým pernikárom patril v 19. storočí Juraj Gerzso, ktorému dala múza slovenskej poézie Marína Pischlová prednosť pred Andrejom Sládkovičom. Milovníci perníkov a medovníkov dodnes tvrdia, že ju neopakovateľná vôňa tohto výročného pečiva oslovila viac ako sladké verše.
Helenu Schneiderovú z blízkej Banskej Belej zaujalo štiavnické pernikárstvo už pred rokmi. Začínala drobnými pokusmi a svojej vášni naplno prepadla po tom, čo manžel kúpil dve včelie rodiny.
„Približne v tom čase som sa dostala aj k brožúre, ktorá približuje tradície štiavnického pernikárstva. Začala som sa o to zaujímať viac, stále som niečo pridávala, pokúšala som sa zdokonaliť zdobenie, ale aj receptúru perníkov,“ dodáva. Dnes už má na perníky vlastný recept, ktorý nikdy netajila. Bola by najradšej, keby mal v tradícii kto pokračovať. Tvrdí, že na cesto a zdobenie treba mať dostatok času, lebo medovník sa neuspokojí s rýchlou prácou. Priznáva, že niekedy ju po polhodinovom ručnom miesení ruka bolí, ale s medovníkom sa treba pomaznať.
„Medovníky zdobím s pomocou celofánových kornútkov. Je dôležité, aby mala bielková zmes správnu hustotu, inak sa rozteká,“ dodáva pani Schneiderová. Problémom je v posledných rokoch kvalitný práškový cukor. „Niekedy si ho dám doviesť až z Čiech. Cukor na našom trhu akoby zmenil v posledných rokoch konzistenciu a ani po preosiatí to nie je lepšie. Pritom kvalitná zmes je alfou a omegou zdobenia,“ dodáva medovnikárka. Hoci tvrdí, že pri zdobení ju už ruka neposlúcha tak ako v minulosti, výsledkom je jemná kresba, ktorá dáva medovníkom neopakovateľnú podobu.
Rovnaký význam ako zdobeniu však pripisuje aj správnemu vypracovaniu cesta a pečeniu. „Cesto musí byť hlavne precízne vymiesené. Ja ho miesim poctivo pol hodiny. Robím to vždy až na druhý deň, najprv by mala zmes 24 hodín postáť,“ dodáva.
Ak budú medovníky určené napríklad na výzdobu stromčekov, môže odpočívať aj tri – štyri dni. Vtedy však musí byť cesto uložené v uzavretej miske, aby jeho okraje neobschli. „Výsledkom je to, že potom je vláčne a hladké. Ako jemná pokožka,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa pohrať s medovníkom
Pani Schneiderová ponúka aj návod ako na to, aby sme mali na Vianoce naozaj medovníčky s vynikajúcou chuťou. Na jednu dávku treba kilogram hladkej múky, do ktorej sa pridajú 3 lyžičky sódy bikarbóny a 5 lyžičiek korenín (klinčeky, aníz, badián, celá škorica). Najchutnejšie perníky sú, ak je korenie čerstvo pomleté. Potom treba rozšľahať päť celých vajec a spojiť ich so zmesou. V horúcom kúpeli rozmiešať 200 g medu, 150 g palmarinu a 2 polievkové lyžice liehu. Spojiť so zvyšnou zmesou a cesto spracovať rukou. Miesi sa na druhý deň, aspoň pol hodiny. Vykrajovať tvary treba veľmi opatrne, aby sa nedeformovali. Rozšľahaným vajíčkom by sme ich mali potierať radšej po pečení, ako pred ním. Aj so zdobením treba počkať.
„Nezdobím ich čerstvé, ale až po troch – štyroch dňoch. Inak sa môže stať, že medovník popri poleve praská,“ hovorí medovnikárka.
Vo vianočnom období sa najviac pečú hviezdičky, stromčeky, maľované domčeky, či zvončeky a prasiatka. V čase Vianoc prinášajú do domov nielen typickú vianočnú vôňu, ale zavesené na stromčeku môžu najkrajším sviatkom vdýchnuť neopakovateľnú atmosféru starých štiavnických uličiek.

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  2. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  4. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  5. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  6. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  8. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  1. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  2. Na bezpečnom internete záleží
  3. Ako vyzerá inteligentný bytový dom? Tajomstvo je v technológiách
  4. Podporujme imunitu aj vysokočistým beta glukánom
  5. Môjobchod posilňuje svoju pozíciu v Košickom kraji
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. O2 predstavilo novú generáciu O2 Paušálov
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 8 460
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 3 733
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 261
  4. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 1 886
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 005
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 656
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 591
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 537

Blogy SME

  1. Tomáš Vodvářka: Morálka nebo prachy?
  2. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  3. Olívia Lacenová: Spolupráca Elona Muska s Dogecoin priniesla zníženie uhlíkových emisií o 25 percent
  4. Benjamín Páterek: Divoký Island, 1. časť: Namiesto hurikánu ľadové kráľovstvo
  5. Tupou Ceruzou: Obedy zadarmo
  6. Juraj Gavora: Denník Postoj ako ufňukaná konzerváreň
  7. Jozef Stasík: Prečo nemôžeme byť Singapurom?
  8. Ján Škerko: Obedy zadarmo? Trochári! Aj raňajky.
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 29 946
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 17 922
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 8 818
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 7 967
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 605
  6. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 294
  7. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 2 783
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 504
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Miernemu svahu sa tešia hlavne rodiny s deťmi a začínajúci lyžiari.

Problémom naďalej zostáva prístupová cesta.


6. feb
MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


4. feb
Ilustračné foto.

TOP 30 prináša ďalšie výnimočné príbehy.


31. jan
Ján Kožuško, zakladateľ projektu Programko.sk

Na samotných kurzoch sa lektori nevenujú len tematike, na ktorý je workshop zameraný, ale poslucháčov upozorňujú aj na nástrahy internetu. Veď pojem kyberšikana sa v našom slovníku natrvalo usadil. V internetových vodách číhajú na deti rôzne nástrahy.


31. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

O incidente informovala mestská polícia Liptovského Hrádku.


7. feb

Skúsený jaskyniar hovorí, že tak veľké objavy nečakali.


7. feb

Radnica by mala nariadiť celoplošný zákaz kŕmenia nutrií.


22 h

Signatárom petície sa podarilo vyzbierať stovky podpisov.


7. feb

Blogy SME

  1. Tomáš Vodvářka: Morálka nebo prachy?
  2. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  3. Olívia Lacenová: Spolupráca Elona Muska s Dogecoin priniesla zníženie uhlíkových emisií o 25 percent
  4. Benjamín Páterek: Divoký Island, 1. časť: Namiesto hurikánu ľadové kráľovstvo
  5. Tupou Ceruzou: Obedy zadarmo
  6. Juraj Gavora: Denník Postoj ako ufňukaná konzerváreň
  7. Jozef Stasík: Prečo nemôžeme byť Singapurom?
  8. Ján Škerko: Obedy zadarmo? Trochári! Aj raňajky.
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 29 946
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 17 922
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 8 818
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 7 967
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 605
  6. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 294
  7. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 2 783
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 504
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu